Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Armasta ja ole armastatud!

Pühapäev, 27. Aprill 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 84

Igatsus Jumala koja järele
1Laulujuhatajale, gati pillil mängijale: Korahi laste laul.
2Kui armsad on sinu hooned, Issand Sebaot!
3Issanda õuesid igatseb ja ihaldab mu hing; mu süda ja mu ihu hüüavad rõõmsasti elava Jumala poole.
4Lind on ju enesele aseme leidnud ja pääsuke enesele pesa, kuhu ta paneb oma pojad: sinu altarid, Issand Sebaot, mu kuningas ja mu Jumal!
5Õndsad on need, kes elavad sinu kojas; nad kiidavad sind alati. Sela.
6Õnnis on inimene, kelle tugevus on sinus, kelle mõttes on pühad teekonnad.
7Nutuorust läbi käies teevad nad selle allikate maaks; ka varajane vihm katab neid õnnistusega.
8Nad saavad rammule rammu lisaks ja ilmuvad Jumala ette Siionis.
9Issand, vägede Jumal, kuule mu palvet, võta kuulda, Jaakobi Jumal! Sela.
10Meie kilp, Jumal, vaata siia ja pane tähele oma võitud mehe palet!
11Sest üks päev sinu õuedes on parem kui muid tuhat; ma seisan pigemini läve juures oma Jumala kojas, kui viibin õelate majades.
12Sest Issand Jumal on päike ja kilp; armu ja au annab Issand ega keela head neile, kes laitmatult elavad.
13Issand Sebaot, õnnis on inimene, kes sinu peale loodab.

Kas mäletad kuidas armumine paneb pea ringi käima? Tuleta meelde ja siis loe seda psalmi uuesti.

Tänane psalm kirjeldab, milline näeb välja suhe Jumala ja Tema rahva (meie) vahel. Kõigepealt, Jumal on “Kõikivõimas Issand”  (Issand Sebaot) (s 2,4,9,13). “Issand” - viitab Tema meelevallale meie üle, “Kõikvõimas” - aga tema piiritule väele.

Õiges suhtes on Jumal meie eksitentsi keskmes. Ja kui mõnele võib tunduda, et see muudab Jumala  kuidagi meist sõltuvaks - siis vaata, kuidas vastab sellele Jumala rahvas psalmis. Armastusega! Siin on hing, mis igatseb, jaunueb, süda ja ihu - mis “hüüavad elava Jumala poole” - see on elava armastuse keel (s 3). Sügav igatsus on siin segatud rõõmuga. Ajal, mil tõelised kummardajad kohtusid Jmalaga erilisel viisil templis, kogeb laulja valusta igatsust olla nende keskel. Ta januneb meelehetilikult Jumala ligiolus olla, sest Issand on talle kõik. Ta voolab üle kiitusest “elava Jumala” poole (s 3). Sest majesteetlik “Kõikvõimas Issand” on ka isiklikult lähedane talle - on “minu Kuningas” (s 4).

Edasi kirjeldab laulja neid, kes teadlikult hakkavad otsima sügavamat osadust ja suhet Jumalaga (s 6). Oma teekonna alguses juba leiavad nad kosutust, värskendust, nende jõud ja tugevus kasvab (s 7,8). Maailmas ei ole midagi, mida saaks võrrelda õige jumalasuhtega! (s 11).

Suhtes meiega, on ka Jumal aktiivne. Ükski inimene ei või saada eluks vajalikku jõudu ainult mingist fantaasiast. Meil aga on suhe Jumalaga, kes on Elav (s 3)! Tema on see, kes annab turvalisuse ka kõige nõrgematele oma loodute hulgast (s 4),Ta on päike, mis toob valgust ning elu. Tema valmistab meile asupaiga - valgusküllase, sooja, kaitstud ning täielikult varustatud paiga (s 12)! Ja kõik, mida Ta meilt ootab, on usaldus Tema vastu (s 13).

Taolist ülimalt lähedast, isiklikku ja kõikeneelavat suhet ei saa lihtsalt endale võtta. See pole välja pakutud neile, kelle eesmägiks on “end korraks sisse kasta”, vastavalt hetkevajadusele. Palverännaku pilt (s 6-8) on abistav, sest kirjeldab lisaks reaalsele Lehtmajade pühade füüsilisele teekonnale, ka inimese elukestvat rännakut koos Jumalaga. Kuigi Jumal on alati meiega, ei saa me tormata Tema ligiolemisse ilma hoolika ettevalmistuseta. Vaevaliste teelõikude üksluisusele ning kuivusele, aitavad vastu panna rännukaaslaste lähedus ning armastaja ootus peatselt kohtuda oma Jumalaga värskendab lootust ja lisab jõudu. Isegi siis kui kogeme end olevat Temast kaugel eemal, julgustatakse meid täiesti lootma Tema heldusele ning armastusele (s 12.13).

 
See on psalm, mis paneb südame kiirelt põksuma. Tee nimekiri kõigest, mida nimi “Kõikvõimas Issand” tähendab sinu jaoks, ning kiida ja ülista Teda, seda vaadataes.

Selle kommentaari autor: APÜ