Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kiitus ja prohveteering

Pühapäev, 25. Mai 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 95

Kutse anda au Jumalale
1Tulge, hõisakem Issandale, hüüdkem rõõmuga oma päästekalju poole!
2Tulgem tema palge ette tänamisega, hõisakem temale kiituslauludega!
3Sest Issand on suur Jumal ja suur kuningas üle kõigi jumalate.
4Tema käes on maa sügavused ja tema päralt on mägede tipud.
5Tema oma on meri, sest tema on selle teinud, ja tema käed on valmistanud kuiva maa.
6Tulge, kummardagem ja põlvitagem, heitkem maha Issanda, oma Looja palge ette!
7Sest tema on meie Jumal ja meie tema karjamaa rahvas ja lambad, kes on tema käe all. Täna, kui te kuulete ta häält,
8ärge tehke kõvaks oma südant nõnda nagu Meribas, nõnda nagu Massa päeval kõrbes.
9"Seal teie esiisad kiusasid mind, panid mind proovile, ehk küll said näha mu tööd.
10Nelikümmend aastat oli mul tülgastust sellest rahvapõlvest. Ja ma ütlesin: Nemad on eksija südamega rahvas, nad ei tunne minu teid.
11Seepärast ma vandusin oma vihas: Nad ei pääse minu hingamisse!"

“ Kiitke Issandat!” ( või: “Tehke Issanda kiituseks rõõmsat kära!” )Tee seda täna viisil, mida sa enne pole kasutanud!

Tänast psalmi on võimalik laulda nagu traditsioonilist kirikulaulu, kus tavaliselt refräänis kõlab vihateema asemel ikkagi kiitus. Ometi ei ole hea täielikult vältida ka Jumala viha teemat. (s 8-11). Kogu psalm on nii kiituslaul, kui prohveteering. See on üleskutse kuulekusele ja ka ülistusele ja mida rohkem ma seda loen, seda enam olen veendnud, et siin ei ole iidne toimetaja lihtsalt liitnud kokku kaks erinevat laulu, vaid psalmis on oluline sisuline ühendus nende kahe teema vahel.

Prohveteering kutsub meid üles oma südant mitte kõvaks tegema (s 8), nii nagu Jumala rahvas tegi seda minevikus. Süda siin ei viita vaid tundmise aspektile, vaid otseselt ka sõnakuulmisele (s 10) ning vaimsele uuenemisele (Fl 2:5). Piiblis mõeldakse meie südame all kogu olemust, mitte vastandumist mõtlemisele.

Nii on meil vaja õigeid, inimlikke südameid - mitte ainult selleks, et kuulaksime Jumalat (s 7) vaid ka selleks, et saaksime teda rõõmsalt kiita - kogu olemusega. Psalmi alguses kõlav kiitus tuleneb arusaamisest ning tänulikkusest, et Tema on maailma Looja ja Ülalhoidja (s 4,5), ning ka meie Valmistaja (s 6,7). See siin on ülistus, mis voolab kogu olemusest, kasutades kogu häält ning keha (s 1,2,6).

Tee siis täna seda “rõõmsat kära”!  On aegu, kus ainuke kohane vastus on vaikus (vrd: Ps 4:4; 37:7; 46:10; 62:1,5), ometi ei tohi see ära neelata rõõmu! Mõnes koguduses on “rõõmsa kära” tegijaiks lapsed ja nende ülistus, teistes aitavad Jumala kõrgeks tõstmisele kaasa suured orelid või helivõimendussüsteemid. Ükskõik kui tugev kära ka poleks, ei tohi selle sees kunagi kaduda Jumala saladuslikkuse, kõrguse ning sügavuse tunnetus.

 
Kiida täna Jumalat kõige selle eest, mis jääb sulle mõistetamatuks, saladuslikuks ning isegi selle eest, mida sa ei oska hoomata. Ta on nii palju suurem ja väärt kogu meie kiitust!

Selle kommentaari autor: Roger Pooley