Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Parem kui elu

Pühapäev, 25. Jaanuar 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 63

Jumal kosutab janunevat hinge
1Taaveti laul sellest ajast, kui ta oli Juuda kõrbes.
2Jumal, sina oled mu Jumal, sind ma otsin vara. Sinu järele januneb mu hing, sind ihaldab mu ihu nagu kuival ja põuasel maal, kus pole vett.
3Nõnda ma vaatasin sind pühamus, et näha su väge ja su auhiilgust.
4Sest sinu heldus on parem kui elu; mu huuled ülistavad sind.
5Nõnda ma tahan sind tänada oma eluaja; sinu nimel ma tõstan üles oma pihud.
6Nagu rasvast ja õlist täitub mu hing, mu suu kiidab sind hõiskehuulil,
7kui ma sind meenutan oma voodis ja sinule mõtlen vahikordade ajal.
8Sest sina olid mulle abiks ja su tiibade varju all ma võin hõisata.
9Mu hing ripub su küljes, su parem käsi toetab mind.
10Aga need, kes püüavad hävitada mu hinge, lähevad maa sügavustesse.
11Nad tõugatakse mõõga ette, nad saavad rebaste saagiks.
12Aga kuningas rõõmutseb Jumalas; igaüks, kes tema juures vannub, võib kiidelda; sest nende suu suletakse, kes räägivad valet.

“Su armastus, lähtuv igavikust / Su armastus, voolamas ajaloos / Su armastus, mu eluallikas,/ Oo Jeesus, su armastus!” (G. Kendrick 1988)

Elu on kallihinnaline. Kiirustades toimetame haiged haiglasse; oleme nõus pausideta rassima, et vabastada lõksujäänud inimesi kokkuvarisenud hoonete rusude alt. Ja nii see peabki olema. Meil on vaid üks elu, seda on kerge kaotada, sageli võimatu taastada. Ainult elavad saavad rõõmu tunda maailma imelisusest ning kogeda pere ja sõprade armastust. Elu on kallihinnaline, ning nagu kõik kallid asjad, on see haruldane, habras ning imeline; seda ei tohi raisata, sellesse kerglaselt suhtuda või asjatult ohtu seada.

Ometi on midagi veel kallihinnalisemat kui elu: see on Jumala armastus (s 3). See pole mingi mööduv emotsioon - täna siin ja homme läinud, midagi mida saaks anda ja võtta oma suva kohaselt; vaid püsiv, sügav pühendumine; aeglaselt põlev leek, mida ei suuda kustutada meie patud või matta surm. Armastus on see, mis on meid loonud, kutsunud, usub meisse, nutab meie pärast, andestab meile ning päästab meid viimselt surma ja patu  võimusest. See on kallihinnalisem kui elu ise, sest see on jääv!

Aga kuidas võime seda tunda, kui kogu meie praegune kogemus väidab vastupidist? Kohe alguses räägib psalmist “kuival ja põuasel maal” olemisest (s 2), kuid tema usk taastub, kui ta läheb pühamusse (s 3).  Seal osaleb ta jumalateenimises, tähistades ja meenutades Jumala armastuse lugu oma rahva vastu ning vaatleb kuidas ülempreester ohvriteenistust sooritab ning see meenutab talle pattude andeksandmist - ja samast saame ka meie rääkida! 

Tulles  koguduse keskele, kuuleme ka meie räägitavat Jeesuses nähtavaks saanud Jumala armastusest; näeme selle tõendust jagatud leivas ja karikas ning liitume selle looga avades end isiklikult Jumala andidele ning pöördume viimaks koju tagasi kiites ja tänades Jumalat tema armastuse eest. Selle, mida psalmist koges “kirikus”, võttis ta enesega koju kaasa ning oli nii suuteline nägema oma probleeme kui mööduvaid ja lühiajalisi (s 10-11), ning sekulaarset maailmavaadet selle valelikkuses.

 
“Mu hing ripub su küljes....”, Palu et järgmisel korral ülistuses või palves olles võiksid isiklikult kogeda seda osadust Jumalaga, mis pani laulja ütlema selliseid sõnu.

Selle kommentaari autor: Alastair Campbell