Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Püsi pühana

Teisipäev, 17. Märts 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 24:43-51

Jeesus õhutab valvama
43Küllap te taipate, et kui peremees teaks, millisel öövalve ajal varas tuleb, siis ta valvaks ega lubaks oma majja sisse murda.
44Seepärast olge ka teie valmis, sest Inimese Poeg tuleb tunnil, mil te ei arvagi!
Tähendamissõna arukast ja arutust sulasest
45Kes siis on ustav ja arukas sulane, kelle ta isand on seadnud oma kodakondsete üle neile parajal ajal elatist andma?
46Õnnis on see sulane, kelle ta isand tulles leiab nõnda tegevat.
47Tõesti, ma ütlen teile, ta seab tema kogu oma vara üle.
48Aga kui see sulane oleks halb ja ütleks endamisi: „Mu isand viibib,”
49ning hakkaks peksma oma kaassulaseid, sööma ja jooma koos purjutajatega,
50siis selle sulase isand tuleb päeval, mil ta ei oota, ja tunnil, mida ta ei tea,
51ning raiub ta pooleks ja annab talle sama koha silmakirjatsejatega; seal on ulgumine ja hammaste kiristamine.

Kui hea oled sa siis kui keegi ei näe? Ole Jumala ees aus ning kui vaja palu Temalt andestust nendel elualadel, kus kaldud salaja patustama.

On mõtlemapanev, et Apostlite tegude raamat algab looga segadusseaetud jüngritest, kellelt küsitakse: “Miks te seisate siin ja vahite taevasse?” (Ap 1:10-11). Järeldus? Jeesus tuleb tagasi, kuid vahepeal on vaja tööd teha.

Loetud tähendamissõnas jätkab Jeesus õpetamist sellest, et tema tagasitulek saab olema ootamatu ning, et tema jüngritel on vaja ustava sulase suhtumist. 

Peremees lahkub kodunt, jättes terve maja eest hoolitsemise kahe sulase hoolde. Üks neist on vastutustundlik, austades oma isandat jätkuva ning laitmatu teenimisega, ka siis kui too on eemal. Teine on kuri, ning tema suhtub olukorda hoopis teisiti - tal ei ole mingit kiiret, ega ka vastutustunnet; tema peamine huvi on olukorda ja teisi enda huvides ära kasutada. Valmisolek Jeesuse tulemiseks ei tähenda passiivset passimist; vaid see on innukas pühendumine sulasena ja teiste teenimine sõnakuulelikkuses. Ustav olemine viib inimese kõrgema vastutuseni, ustavuse murdmine aga toob karistuse ( s 51; vt ka Mt 8:12, Mt 13:42-50). Truudusetu sulane mõistetakse hukka samamoodi kui silmakirjateenrid eelmises peatükis, kes pidi kuulma kuidas Jeesus aina kordas “Häda teile! “.

Oleme kutsutud elama ustavuses, toimima vastutustundlikult Õpetaja suhtes ning valmis olema tema tuleku päevaks. Selline hoiak peaks väljenduma kus iganes- enda ülesannete täitmises ärimaailmas; või väljakutsetes, mida toob kaasa jumalariigikohane elu sekulaarses keskkonnas; viisis kuidas täidame meile usaldatud argitoimetusi; või selles kuidas harutame keerulisi suhteid või teenime lapsevanemana või hooldajana - kõiges selles tuleb meil teenida järjekindla ustavusega Jeesuse taastuleku valguses. 

 
Kui saad kokku mõne väga hea sõbraga siis püüa praktiseerida ülestunnistamist, avades talle mõnd oma salajast võitlust.

Selle kommentaari autor: Jonathan Lamb