Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Oota sa….

Neljapäev, 11. Veebruar 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Ms 50:15-26

Joosepi suuremeelsus oma vendade vastu
15Kui Joosepi vennad nägid, et nende isa oli surnud, siis nad ütlesid: „Kui Joosep meid nüüd vihkab ja tõesti tasub meile kätte kõige kurja eest, mis me temale oleme teinud?”
16Ja nad käskisid Joosepile öelda: „Su isa andis käsu, enne kui ta suri, ja ütles:
17Öelge Joosepile nõnda: Anna ometi andeks oma vendade üleastumine ja patt, et nad sulle on kurja teinud! Seepärast anna siis nüüd andeks oma isa Jumala sulaste üleastumine!” Ja Joosep nuttis, kui temale seda räägiti.
18Siis tulid ka Joosepi vennad ise, heitsid maha ta ette ja ütlesid: „Vaata, me jääme sulle orjadeks!”
19Aga Joosep vastas neile: „Ärge kartke! Kas mina olen Jumala asemik?
20Te mõtlesite küll mu vastu kurja, aga Jumal pööras selle heaks, et teha, mis tänapäeval ongi tehtud: hoida palju rahvast elus.
21Ja nüüd ärge kartke, mina toidan teid ja teie väeteid lapsi!” Ja ta trööstis ning rahustas neid.
Joosepi surm
22Ja Joosep jäi Egiptusesse, tema ja ta isa pere. Ja Joosep elas saja kümne aastaseks.
23Ja Joosep nägi Efraimi lapsi kolm põlve; ka Manasse pojast Maakirist sündis lapsi Joosepi põlvede peale.
24Ja Joosep ütles oma vendadele: „Mina suren, aga Jumal hoolitseb kindlasti teie eest ja viib teid siit maalt sellele maale, mille ta vandega on tõotanud anda Aabrahamile, Iisakile ja Jaakobile!”
25Ja Joosep vannutas Iisraeli poegi, öeldes: „Kui Jumal tõesti hoolitseb teie eest, siis viige ka minu luud siit ära!”
26Ja Joosep suri, sada kümme aastat vana, ja ta palsameeriti ja pandi kirstu Egiptuses.

Mõtle kellelegi, kellega sul on keeruline suhelda. Millised on need rasked omadused temas, mida leiad ka iseendas? Mõtle sellele, kui loed tänast kirjakohta.

Kui me Jumala loos enda osa täites hakkame truudusetult improviseerima, kui meie teod ei ole kooskõlas Tema loomuse ning toimimisviisidega, on sellel alati tagajärjed. Vast kõige sagedasem tagajärg on see, et me ei suuda enam usaldada Jumala armu enda elus. Vaadates enda poolt tehtud ning ülestunnistatud halbadele tegudele ja sõnadele tundub, et andestuse saamine on liiga hea, et tõsi olla ( 1Jh 1:9).  Just nii tundsid ka Joosepi vennad, peale oma isa surma. “Aga mis siis kui…..?” ütlesid nad, kujutledes kuidas Joosepi poolt neile osutatud erakordne arm, heldus ja andeksandmine pöördub korraga meeletuks kättemaksuihaks (s 15). Vennad ei suutnud kujtleda sellise väärtussüsteemi olemasolu, milles toimiv element oleks arm - või kui, siis ainult ajutiselt ning tingimuslikult. 

Oleks kena arvata, et nad tunnistasid Joosepile tõtt  Jaakobi viimaste korralduste osas (s 16, 17), kuid see on ebatõenäoline. Nii nagu korrektne piiblitõlge seda edastab - olid vennad sedavõrd hirmul Joosepi ees, et saatsid talle kõigepealt ainult sõnumi (s 16) ning alles hiljem, kui olid kuulnud Joosepi emotsionaalsest reaktsioonist, julgesid nad ise tema juurde minna ( s18).

Kas siis kui vennad end tema jalge ette heitsid (s 18), meenus Joosepile ta noorusaja unenägu (1Ms 37:5-11) mis tegelikult kogu selle loo vallandas? Tema vastus vendadele on tegelikult kogu ta elu kokkuvõte (s 20) ning osutab veel ühele üliolulisele Vana Testamendi teemale - et patused inimlikud teod, truudusetud improvisatsioonid jm, ei suuda viimselt väärata Jumala suveräänseid eesmärke.

Joosepi lugu on oma realismis vankumatu ning absoluutselt kõhklematu selles, milline saab olema tulemus. Joosepi elu viimased detailid viitavad tugevalt loo jätkumisele, edasi järgmistes põlvkondades; aga ka Joosepi enda prohvetlikule tajumisele aja kohta, mil Jumal tuleb väga erilisel viisil oma rahvast külastama ning nad lahkuvad Egiptusest, võttes kaasa tema ihu.

 
On sinus negatiivseid hoiakuid, või vimma, millest tahaksid täna vabaneda? Palu, et Jumal aitaks sind iga lepitamata minevikusündmusega.

Selle kommentaari autor: Pauline Hoggarth