Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ole vait ja tea, et mina olen Jumal

Pühapäev, 19. November 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 46

Jumal on varjupaik ja abimees
1Laulujuhatajale: Korahi laste laul; neidude häälele.
2Jumal on meie varjupaik ja tugevus, meie abimees kitsikuses ja kergesti leitav.
3Sellepärast me ei karda, kui maa liiguks asemelt ja mäed kõiguksid merede põhjas.
4Möllaku ja vahutagu tema veed, värisegu mäed tema ülevusest! Sela.
5Jõgi oma harudega rõõmustab Jumala linna ja Kõigekõrgema pühi elamuid.
6Jumal on tema keskel, ei ta kõigu; Jumal aitab teda hommiku koites.
7Paganad möllasid, kuningriigid kõikusid. Kui ta tegi häält, siis vabises maa.
8Vägede Issand on meiega, Jaakobi Jumal on meile kindlaks kaitseks. Sela.
9Tulge ja vaadake Issanda tegusid, kes saadab jubedused maa peale,
10kes lõpetab sõjad maailma otsani, murrab katki ammu ja raiub puruks piigi ja põletab vankrid ära tulega.
11„Jätke järele ja teadke, et mina olen Jumal, kõrge rahvaste seas, kõrge maa peal!”
12Vägede Issand on meiega, Jaakobi Jumal on meile kindlaks varjupaigaks. Sela.

Tuleta meelde mõni olukord, kui oled tundnud Jumala armastavat ligiolu? See pole küll alati nii, kuid tihti kogetakse Jumala erilist lähedust keset suurt stressi või raskeid olukordi. Täna Jumalat nende kogemuste eest ja meenuta neid, kui loed tänast kirjakohta.
Selle psalmi kõige rohkem tsiteeritud sõnad paiknevad imelikus kontekstis. Sõnad „Ole vait ja tea, et ma olen Jumal (s 10) tulevad kohe pärast seda, kui psalmi autor on öelnud, et Jumal saadab jubedused maa peale. Maailma on kujutatud lahinguväljana, kus Jumal on alistanud kõik rahvad ja lõpetanud sõjas, ja järel pole enam mitte kedagi, kes temaga võitleks. See pole just lihtsaim pilt mõtisklemiseks!
 
Psalmi kirjutamise ajal oli väike Juuda ümbritsetud palju suuremate naabrite poolt. Suured impeeriumid lihtsalt soovisid pingutada oma militaarseid muskleid ja need võnked jõudsid ka Juudasse, tuues kaasa ebastabiilsust ja kannatusi. Psalmi autor usaldab Jumalat, et Ta kaitseb Jumala rahvast võõrriikide sekkumise eest, mis võib tuua neile kannatusi. Laulik kinnitab oma usku, et lõppkokkuvõttes on Jumalal võim nende vaenlaste üle ja ta kaitseb oma rahvast.
 
Tänase psalmi lugemine võib olla poliitiliselt ebamugav. Kristlastena peame siiski lugema psalmi erinevalt, läbi Jeesuse ja Pauluse silmade. Jeesus õpetas meid armastama oma vaenlasi (neid, kes soovivad meile halba). Paulus vastab sellele oma misjonitööga viies evangeeliumi rahvasteni ja õpetades, et mitte inimesed pole Kristuses meie vaenlased. Meie vaenlased on vaimsed kurjuse jõud. Siin psalmi toon muutub. Kristus on võitnud meie vaenlased - ristil (Kl 2:14,15). Kui oleme oma viha võitnud, oleme vabad armastama neid, kes peavad meid enda vaenlasteks, armastusega mis võidab isegi surma.
 
Korda endamisi "Ole vait ja tea, et mina olen Jumal“. Korda seda terve tänase päeva ja kogu nädala, eriti kui tunned, et su rahu hakkab ära kaduma.

Selle kommentaari autor: Andy Angel