Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumala eesmärk on viljakus

Reede, 16. Märts 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 15:1-8

Jeesus on tõeline viinapuu
1„Mina olen tõeline viinapuu ja mu Isa on aednik.
2Iga oksa minu küljes, mis ei kanna vilja, lõikab ta ära, ja igaühte, mis kannab vilja, ta puhastab, et see kannaks rohkem vilja.
3Teie olete juba puhtad sõna tõttu, mida ma teile olen rääkinud.
4Jääge minusse, ja mina jään teisse. Nii nagu oks ei suuda kanda vilja omaette, kui ta ei jää viinapuu külge, nõnda ka teie, kui te ei jää minu külge.
5Mina olen viinapuu, teie olete oksad. Kes jääb minusse ja mina temasse, see kannab palju vilja, sest minust lahus ei suuda te midagi teha.
6Kes ei jää minu külge, heidetakse välja nagu oks, ja ta kuivab. Ja nad kogutakse kokku ja visatakse tulle ja nad põlevad ära.
7Kui te jääte minusse ja minu sõnad jäävad teisse, siis paluge, mida te iganes tahate, ning see sünnib teile.
8Selles on minu Isa kirgastatud, et te kannate palju vilja ja saate minu jüngriteks.

Kui sõltuvana Jeesusest end tegelikult tunneme? Mõtle sellele täna…

Me kõik vajame puhastamist! Seda tähendab algselt tekstis kasutatud sõna salmis 2. Jeesus ütleb, et puhastamine ei ole valikuline ekstra. Ilma selleta ei saa me olla viljakad ega kasvada usus (s 2, 5). Jeesus ei ütle siin, kuidas see puhastamine täpselt välja näeb, kuid tundub, et kurvastamine, kannatus, mured ning pettumused toimivad mingil viisil puhastavatena, kasvamist soodustavatena. Kui see portsess käib nii, tuleb meil  jääda Jeesusesse - (s 4) et saada Temalt vajalikku elumahla vilja kandmiseks - pane tähele kui palju selles peatükis kasutab Jeesus väljendit “jääge minusse”, osutades, et meil pole võimalik ilma Temata üldse vilja kanda.

Mida see aga argielu praktikas tähendab - “jääda Temasse”? Võiksime vastata sellele nii kogukonnana kui üksikisikuna. Jeesus ütleb, et oksad, mis tahavad ise kõigega hakkama saada, kuivavad kiirelt ära ning muutuvad kasutuiks (s 6). Viinapuusse jäämine (s 4), aga ütleb meile, et olles osa kristlikust kogukonnast mis palvetab ja kummardab Jumalat ühiselt, tähendab olla Jeesuse jünger - sest ei ole olemas sellist asja nagu üksik-kristlane. Võrdpilt viinapuust kui Jumala rahvast tuleneb Vanast Testamendist (nt Ps 80:8-18; Ho 10:1).

Aga Jeesusega ühendatud olemine on ka individuaalne kogemus, milles võime nautida isiklikku osadust Temaga ning pürgida veel lähedasema kontakti poole Temaga. Viljakandmine siin tähendab elada püha elu - vastandina “halvale viljale” (Js 5:2). Peab olema tõendeid ja näha, et Jumal toimib meie eludes. Üheks viljakandmise tagajärjeks on vastatud palved (s 7), aga ka see, et Isa saab austatud (s 8) ning et kogeme suurt rõõmu (s 11). Vilja mitte kandmisel on väga tõsised tagajärjed (s 2, 6).

 
Milles võiks vilja kandmine avalduda Sinu elus? Praegu, sellel nädalal - kui jääd Jeesusele väga lähedale?

Selle kommentaari autor: Paul Woodbridge