Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tagajärjed

Teisipäev, 26. Juuni 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 32:15-35

Kuldvasikas
15Ja Mooses pöördus ning astus mäelt alla, ja tal oli käes kaks tunnistuslauda, lauad, mille mõlema poole peale oli kirjutatud; neile oli kirjutatud nii ühe kui teise külje peale.
16Lauad olid Jumala tehtud ja Jumala kirjutatud oli kiri, mis laudadesse oli uurendatud.
17Kui Joosua kuulis rahva häält, valju karjumist, siis ta ütles Moosesele: „Leeris on sõjakisa!”
18Aga tema vastas: „Ei see ole võiduhüüd, ei see ole kaotusekisa - mina kuulen lauluhäält.”
19Ja kui Mooses ligines leerile ja nägi vasikat ning ringtantsu, siis ta viha süttis põlema ja ta viskas lauad käest ning purustas need mäejalamil.
20Seejärel ta võttis vasika, mille nad olid teinud, ja põletas seda tules ning jahvatas, kuni see sai peeneks; siis ta puistas selle vette ja andis Iisraeli lastele juua.
21Ja Mooses ütles Aaronile: „Mida see rahvas sulle on teinud, et sa oled nende peale toonud nii suure patu?”
22Aaron vastas: „Ärgu süttigu mu isanda viha põlema! Sina ise tead, et see rahvas on paha.
23Nad ütlesid mulle: Tee meile jumalad, kes käiksid meie ees, sest me ei tea, mis on juhtunud Moosesega, selle mehega, kes tõi meid Egiptusemaalt välja!
24Ja mina ütlesin neile: Kellel on kulda, rebigu ära! Ja nad andsid selle minule, mina viskasin tulle ja välja tuli see vasikas.”
25Kui Mooses nägi, et rahvas oli ohjest valla, sest Aaron oli ta valla päästnud kahjurõõmuks nende vaenlastele,
26siis Mooses astus leeri väravasse ja ütles: „Kes on Issanda poolt, tulgu minu juurde!” Ja tema juurde kogunesid kõik Leevi pojad.
27Ja ta ütles neile: „Nõnda ütleb Issand, Iisraeli Jumal: Igaüks pangu oma mõõk vööle! Käige edasi ja tagasi leeri väravast väravani ja tapke igaüks, olgu see ka oma vend, sõber või sugulane!”
28Ja Leevi pojad tegid, nagu Mooses käskis; ja sel päeval langes rahva seast ligi kolm tuhat meest.
29Ja Mooses ütles: „Nad täitsid täna oma käed Issandale, sest igaüks oli oma poja ja venna vastu, selleks et teile täna õnnistus antaks!”
30Ja järgmisel päeval ütles Mooses rahvale: „Te olete teinud väga suurt pattu. Aga ma lähen nüüd üles Issanda juurde, vahest saan lepitada teie patu.”
31Ja Mooses läks jälle Issanda juurde ning ütles: „Oh häda! See rahvas on teinud suurt pattu ja on enesele valmistanud kuldjumalad.
32Kui sa nüüd siiski annaksid andeks nende patu! Aga kui mitte, siis kustuta mind oma raamatust, mille oled kirjutanud!”
33Aga Issand vastas Moosesele: „Kes minu vastu on pattu teinud, selle ma kustutan oma raamatust.
34Nüüd aga mine, juhi rahvas sinna paika, millest ma sulle olen rääkinud! Vaata, minu ingel käib su eel. Oma karistuspäeval ma karistan neid nende patu pärast.”
35Ja Issand lõi rahvast, sellepärast et nad olid teinud vasika, mille Aaron valmistas.

Kas su elus on olnud tegusid, mida praegu kibedalt kahetsed ja sooviksid, et neid kunagi poleks teinud?

Selles lõigus kirjeldatakse kuldvasika tegemise tagajärgi. Kuigi Moosese palve tõttu rahvas pääses hävingust, oli ebajumalateenistus jätnud neisse siiski oma sügavad jäljed. Kui Mooses jõudis leeri, käis kuldvasika ümber tõeline orgia ja tants egiptlaste ebajumalateenistuse eeskujul. Rahvas oli ekstaasis, kommentaatorid tõlgendavad seda nii, et nad olid end koguni alasti kiskunud, nagu see paljude ebajumalateenistuste puhul kombeks oli.

Sellises olukorras polnud võimalik tutvustada rahvale Jumala käsulaudu. Mooses purustas need, sümboliseerimaks, et rahvas on murdnud oma tõotused. Kuldvasikas kuulus hävitamisele. Salm 20 meenutab needevett, mida käsuseaduse kohaselt tuli anda juua patustanule.

Miks aga verevalamine? Patu palk on surm. Rahvale oli küll halastatud, kuid patt oli jätnud tagajärjed. Seletus peitub Moosese küsimuses: ”Kes on Issanda poolt?” Kui kogu rahvas oleks kogunenud Moosese juurde, oleks olukord lahenenud. Tulid aga ainult Leevi pojad. See näitab, et ülejäänud rahvas oli kas kahevahel või veelgi oma ekstaasi uimas. Käsk võtta mõõgad ei olnud Moosese vihapurse, vaid kohtuotsus Jumalalt. (Vt Ap 5, kus Peetruse sõnad olid jumaliku kohtuotsuse kuulutamiseks.) Võime arvata, et mõõk tabas neid, kes jäid südame paadumusse ega kahetsenud tehtut. See näitab, et patt mitte ainult määrib südame, vaid ka halvab, seob.

Selles tekstis on esimest korda Piiblis mainitud Jumala raamatut, kuhu Ta kirjutab nende nimed, kes pärivad elu. Mooses teadis, et ka tema nimi on seal kirjas. Teadmine selle kohta antakse Jumalalt. Kuid nimi võib saada kustutatud, kui inimene patustab ega paranda meelt.

Kas meie nimed on eluraamatus? Kas kahetseme oma eksimusi?

 
Jeesus ütles: “Mina olen tulnud, et neil oleks elu, ja oleks seda ülirohkesti.” (Jh 10:10)

Selle kommentaari autor: Uudo Veevo