Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kasvumuster

Esmaspäev, 13. August 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 7:44-53

Stefanose kõne
44Meie isadel oli tunnistustelk kõrbes, nõnda nagu oli seadnud ingel, kes Moosesel käskis selle teha eeskuju järgi, mida ta oli näinud.
45Selle telgi võtsid meie isad omaks ja koos Joosuaga tõid selle kaasa nende rahvaste maa vallutamisel, kelle Jumal oli tõuganud eemale meie isade palge eest. Nii see oli Taaveti päevini,
46Taavet leidis armu Jumala silmis ja palus, et ta leiaks eluaseme Jaakobi soole.
47Saalomon ehitas aga temale koja.
48Kuid Kõigekõrgem ei ela kätega tehtus, nagu prohvet ütleb:
49„Taevas on mu troon ja maa minu jalajäri. Millise koja teie tahate mulle ehitada?” ütleb Issand.
50„Eks minu käsi ole kõik need teinud?!”
51Te kangekaelsed ja ümberlõikamatud südamelt ja kõrvadelt! Teie panete alati vastu Pühale Vaimule, nii nagu teie isad, nõnda teete teiegi.
52Keda prohvetitest teie isad ei ole taga kiusanud? Ja nad on tapnud need, kes kuulutasid ette selle Õige tulemist, kelle reetjaiks ja mõrtsukaiks nüüd olete saanud teie,
53kes te saite Seaduse inglite antud korralduse kaudu, ent ei ole seda pidanud.”

Enne kui hakkame vaatlema Stefanose kõne hämmastavaid tagajärgi, peaksime tähele panema kuidas ta kinnitab oma süüdistuse, suunates selle otse neile, kes teda süüdistasid. Rääkides otse kui Mooses, ei saanud ta enam otsekohesemaks minna (s 51). Samamoodi kui nende isad, kes olid tapnus sõnumitoojad, on nemad praegu süüdi Õige tapmises (s 52). Needsamad, kes peavad end seaduse valvuriteks, on reetnud selle seaduse sõnumi (s 53).

Stefanose kõnel on kaks tähendusrikast tulemust. Kõigepealt - kuulajate reaktsioon, kes otsekui plahvatasid kohutavas raevus. Liigutavas kirjelduses annab Luukas edasi ka Stefanose visiooni Jumala aust ning Jeesusest, kes Tema paremal käel seisab (s 55,56). See rõhutab veelkord Kristust ning tema ainulaadsust Inimese Pojana (Ps 110:1; Tn 7:13; Lk 18:31-33). Samas see, et Jeesus “seisab”, võib viidata ka Jeesusele, kes parasjagu toimib Stefanose advokaadina, ning ka sellest, et Jeesus on valmis tervitama Stefanost taevases Jumala ligiolus.

Stefanose viimased sõnad on juutide jaoks liig. Nad katavad kinni oma kõrvad, kisendavad talle kättemaksu nõudes ning lohistades Stefanost läbi linna ning siis viskavad ta kividega surnuks. Oma surmas, nii nagu eluski, sarnaneb  Stefanos oma Õpetajale, usaldades oma vaimu Jumala kätte ning palvetades oma hukkajate eest (Lk 23:34,46). Augustinus, kes selles sündmuses märkis ära Pauluse juuresoleku, on öelnud, et Kirik on saanud Pauluse tänu sureva Stefanose palvele.

Teise olulise tagajärje leiame Luuka sõnadest “Sel päeval tõusis suur tagakiusamine Jeruusalemma koguduse vastu ja kõik peale apostlite hajutati mööda Juuda- jaSamaariamaad. (Ap 8:1-3). Sin tõuseb üles nende peatükkide põhiteema - sest Stefanose märtrisurm oli see, mille tõttu evangeeliumi seeme hajutati veelgi laiemale alale. See uus kasvamine saab ilmsiks nüüd ka Juudas ning Samaarias ( Ap 1:8) , ning lähtub otseselt Stefanose surmast. Vähesed meie hulgast saavad surra sellisel kombel, kuid me kõik peaksime elama nagu Stefanos elas.

 

 
Praegusel sajandil on juba olnud enam märtreid kui iial enne. Palveta koguduse eest riikides kus tagakius on suur - et nad peaksid lõpuni vastu, neil oleks julgust ining nad võiksid olla tõhusad tunnistajad.

Selle kommentaari autor: Jonathan Lamb