Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tulikuum ja püha

Esmaspäev, 1. Oktoober 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 3:14-22

Läkitus Laodikeia kogudusele
14Ja Laodikeia koguduse inglile kirjuta: Nõnda ütleb Aamen, ustav ja tõeline Tunnistaja, Jumala loomise Algus:
15Ma tean su tegusid, et sa ei ole külm ega kuum. Oh oleksid sa ometi külm või kuum!
16Aga nüüd, et sa oled leige ja mitte külm ega kuum, sülitan ma su välja oma suust.
17Et sina ütled: Ma olen rikas ja mul on rikkust küllalt ning mul ei ole puudu millestki - ning sa ei teagi, et sa oled vilets ja armetu ja vaene ja pime ja alasti -,
18siis ma annan sulle nõu osta minu käest tules proovitud kulda, et sa saaksid rikkaks, ning valgeid rõivaid, et end nendega riietada ja et ei saaks avalikuks sinu alastioleku häbi, ning silmasalvi võida silmi, et sa näeksid.
19Keda iganes mina armastan, neid kõiki ma noomin ja karistan. Ole siis innukas ja paranda meelt!
20Ennäe, ma seisan ukse taga ja koputan. Kui keegi kuuleb mu häält ja avab ukse, siis ma tulen tema juurde sisse ning söön õhtust temaga ja tema minuga.
21Kes võidab, sellel ma lasen istuda koos minuga mu troonile, nagu minagi olen võitnud ning istunud oma Isaga tema troonile.
22Kellel kõrv on, see kuulgu, mida Vaim ütleb kogudustele!

Astu korraks oravarattalt korraks maha. Sul on vaja pikemat ettevaadet sellest, kuhu liigud. Otsi seda Jumala ees ja Teda kuulates.

Meile on tuttav mõte usust, mis on kas “külm” või “kuum”, see kontrast nende vahel, kes “põlevad” Jumalale ning kes on ükskõiksed. See aga ei ole siin see, millest kirjutab Johannes. Sest miks peaks Jumal eelistama meie “külmust” “leigusele”? Pigem tuleneb nende sõnade sisu Laodikeia koguduse oluorrast Lykose orus.

Laodikeia asus Hierapolise oru vastas, ning oli vee poolest varustatud kuumaveealikatega, mis voolasid üle paekivi kaljude. Kaasajal asub Hierapolise kohal Pammukale linn, mille nimi tähendab “puuvilla losse”. Võibolla oled näinud pilte neist erilistest paekivist terrassidest mõnes Türgit reklaamivas turismivoldikus.

Kuum vesi lahustas paekivimit ning vee jahtudes tekkis sellest sete. See oli tervislik ihule, kuid kõlbmatu joogiveeks. Selleks ajaks kui vesi jõudisd Laodikeia linnani, oli see leige ning tulvil sogast sadet - sedavõrd vastik, et ajas oksele (s 16).

Külm allikavesi Kolossas oli väga hea ning värskendav kuumal suveajal, Laodikeia vesi aga ei kõlvanud millekski, sõna otseses mõttes.

Nii kerkib meie ette küsimus: kas minu usk kõlbab millekski? Kas minu tunnistus tõmbab inimesi Jumala poole? Kas mu eluviis mõjutab kedagi ja kas see ostuab Jumala poole? Kuivõrd mõjutab meie kogudus ümbritsevat kogukonda ja mil määral on see “soolaks ja valguseks”?

Nii nagu Laodikeialaste puhul, küsib need küsimused ka meilt -  Jeesus, kes on ustav ja õige. Paulus meenutab Timoteosele: “Kui me oleme uskmatud, jääb tema ometi ustavaks, sest ta ei saa ennast salata.” (2Tm 2:13).

Millised me saavutused või läbikukkumised, meie viljakandmine või viljatus ka poleks - Jeesus ootab ukse taga, et kutsuksime sisse Tema, et taas kogeda lähedust ja osadust meiega, seda taevase kohtumise eelmaitset.

 

Jeesus ei anna alla meie osas. Ta seisab su südame ukse taga ka praegu. Ütle see sõna, ning kutsu ta sisse.

Selle kommentaari autor: Ian Paul