Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Sõnapidaja Jumal

Laupäev, 24. November 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jr 33:1-13

Jeruusalemma õnneliku tuleviku kuulutus
1Ja Issanda sõna tuli teist korda Jeremijale, kui teda veel kinni peeti vahtkonnaõues; ta ütles:
2„Nõnda ütleb Issand, kes teeb seda, Issand, kes valmistab ja kinnitab seda - Issand on tema nimi -:
3Hüüa mind, siis ma vastan sulle ja ilmutan sulle suuri ja salajasi asju, mida sa ei tea!
4Sest nõnda ütleb Issand, Iisraeli Jumal, selle linna kodade ja Juuda kuningate kodade kohta, mis on maha kistud kaitseks piiramisseadmete ja mõõga vastu,
5et neid kasutada võitluses kaldealastega ja et neid täita surnutega, keda ma löön maha oma vihas ja raevus, kuna ma olen peitnud oma palge selle linna eest nende kõigi kurjuse pärast:
6Vaata, ma toon temale paranemist ja tervist, ja ma teen nad terveks ning ilmutan neile rohket rahu ja tõtt.
7Ma pööran Juuda vangipõlve ja Iisraeli vangipõlve ja ehitan nad üles nõnda nagu muistegi.
8Ja ma puhastan nad kogu nende süüst, millega nad on pattu teinud minu vastu; ja ma annan neile andeks kõik nende süüteod, millega nad on pattu teinud minu vastu ja millega nad on üles astunud minu vastu.
9Ja see linn saab mulle rõõmunimeks, kiituseks ning ehteks kõigi maa rahvaste ees, kes kuulevad kõigest heast, mida ma neile teen; siis nad kardavad ja värisevad kõige selle hea ja kõige selle õnne pärast, mida ma linnale annan.
10Nõnda ütleb Issand: Veel kuuldakse siin paigas, mille kohta te ütlete: „See on laastatud, pole inimest ega looma”, laastatud Juuda linnades ja Jeruusalemma tänavail, kus pole inimest, elanikku ega looma,
11lustihäält ja rõõmuhäält, peigmehe häält ja pruudi häält, nende häält, kes ütlevad: „Tänage vägede Issandat, sest Issand on hea, sest tema heldus kestab igavesti!”, kes toovad tänuohvrit Issanda kotta. Sest ma pööran maa vangipõlve nõnda nagu muistegi, ütleb Issand.
12Nõnda ütleb vägede Issand: Veel saab olema siin laastatud paigas, kus pole inimest ega looma, ja kõigil selle linnadel karjamaid karjastele lammaste ja kitsede puhkamiseks.
13Mäestiku linnades, madalmaa linnades ja Lõunamaa linnades, Benjamini maal, Jeruusalemma ümbruskonnas ja Juuda linnades käib veel lambaid läbi lugeja käte alt, ütleb Issand.

Kas su süda on valmis vastu võtma Jumala Sõna (5Ms 5:29)?

Nimetu jutustaja, ilmub taas 32. peatükis ja jätkab jutustust Jeremia prohvetlikust elust. Jeremia ei kuuluta lihtsalt tulevikku ette, vaid, ta kuulutab mida Jumal on talle ilmutanud. Prohveteering ei ole  inimliku eristusvõime funktsioon, nagu ka ilmutusel pole midagi ühist selgeltnägemisega. Tulevik ei ole loetav tähtedelt ega ole mingi muu müstiline salateadmine. Nimelt kristlased peaksid olema kõige skeptilisemad ja ettevaatlikumad iga meetodi suhtes, mis proovib tulevikku määratleda väljapool seda, mida Jumal on Pühakirjas ilmutanud

Vana Testamendi prohveteeringutel on tavaliselt mitmeid ajalisi tõlgendusvõimalusi. Nad võivad täituda lühikese või mõõduka aja jooksul, kuid nende täitumine võib ulatuda ka palju kaugemale prohveti elueast.  Mõned prohveteeringud ootavad täitumist veelgi kaugemas tulevikus- mis ületab meie eluea.

 Täna lugesime taas  piibliteksti Jumala viha kohta, kuid samas ka Tema  armastuse ja ustavuse kohta, mis ületab Tema viha märkimisväärselt. Jumal, kes peitis oma palge (s 5) on samamoodi Jumal kes toob "paranemise ja tervise ... ja rohke rahu" (s 6). Prohveteeringute erinevate lõpptähtaegade taustal võime tähele panna taastamise prohveteeringu osalist täitumist, kui Juudid naasevad Paabeli pagendusest selleks, et taas ehitada üles Jeruusalemm (Esr 1:1-4). Ometi peame samas ka küsima, kas sellega on täitnud kogu prohveteering? Niivõrd suurejooneline taastamine peab olema enam kui vaid peotäie rahva pagendusest naasemine, millele järgneb alistamine Kreekale ja Roomale ning pikk milleenium, mis ei lõpe enne, kuni Taaveti soost järeltulija pole istunud Juuda aujärjel (s 17).

Uue Testamendi kirjutajad nägid nende prohveteeringute täitumist Jeesuses. Tema on võsu mis tärkab Iisai juurest (s 15; vaata ka Roomlastele 15:12). Tema on Taaveti järeltulija kes istub õigusega Taaveti troonil Uues Jeruusalemmas (Ilm 5:5; 22:1-5), tulevasel ajastul, mil kõik prohveteeringud täituvad täiel määral.. 

 
Sinu ukselävel ei pruuugi praegu ähvardada armee, aga sul võib olla väljakutseid, mis heidutavad ja röövivad su lootuse. Tea, et Jumal ei ole sind hüljanud selles olukorras, ja et: ”Jumala käes on kõik võimalik" (Mt 19:26). 

Selle kommentaari autor: John Harris