Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumal ei unusta omasid

Neljapäev, 19. Detsember 2019

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Js 49:14-26

Siioni taastamise tõotus
14Aga Siion ütleb: „Issand on mu maha jätnud, Jumal on mu unustanud.”
15Kas naine unustab oma lapsukese ega halasta oma ihuvilja peale? Ja kui nad ka unustaksid, ei unusta mina sind mitte.
16Vaata, ma olen sind märkinud oma peopesadesse, su müürid on alati mu silme ees.
17Su ehitajad tulevad tõtates; kes sind lammutasid ja laastasid, need lähevad ära su kallalt.
18Tõsta oma silmad üles ja vaata ringi: nad kõik kogunevad, tulevad su juurde. Nii tõesti kui ma elan, ütleb Issand, ehid sa ennast nende kõigiga nagu ehtega ja seod selle endale vööle nagu mõrsja.
19Jah, su laastatud ja paljaks tehtud paigad ning su hävitatud maa - tõesti jääd sa nüüd elanikele kitsaks, ja kaugele põgenevad su laastajad.
20Veel sinu kuuldes saavad öelda su lastetuseaja lapsed: „Paik on mulle kitsas, tee ruumi, et ma saaksin elada!”
21Siis sa mõtled oma südames: Kes on need mulle sünnitanud? Ma olin lasteta ja viljatu, vangi viidud ja ära aetud. Kes on need kasvatanud? Vaata, ma olin üksi järele jäänud. Kus olid siis need?
22Nõnda ütleb Issand Jumal: Vaata, ma tõstan oma käe paganate poole ja püstitan oma lipu rahvaste suunas: siis nad toovad su poegi süles ja kannavad su tütreid õlgadel.
23Ja sul on lastehoidjaiks kuningad, ammedeks nende emandad; nad kummardavad silmili maha su ette ja lakuvad su jalgadelt põrmu. Siis sa tead, et mina olen Issand, ei jää häbisse need, kes mind ootavad.
24Kas sangari käest saab võtta tema saagi või kiskuda vägeva käest tema vange?
25Tõesti, nõnda ütleb Issand: Küllap võetakse sangari vangid ja pääseb vägeva saak: mina riidlen sellega, kes riidleb sinuga, ja mina päästan su lapsed.
26Ma söödan su rõhujaid nende eneste lihaga ja nad joobuvad omaenese verest otsekui värskest veinist. Siis saab teada kõik liha, et mina, Issand, olen su päästja, Jaakobi Vägev on su lunastaja.

Oled sa kunagi arvanud, et Jumal on su maha jätnud, ega hooli sinust? Mis pani sind nii mõtlema?

Meie kõige kibedamad, jumalasuhet puudutavad küsimused tekivad kannatuses ja väga rasketel hetkedel.  Siis kogeme nagu oleks Jumal meid hüljanud ja võib tekkida kahtlus, kas Jumal üldse on huvitatud meie aitamisest, või - kas Ta on piisavalt vägev, et meid aidata. Samad küsimused tekkisid pikas vangipõlves viibival Iisraeli rahval.

Jumal vastab omadele - ning vastas Iisraelile otse. 70 aastat kestnud vangipõlv oli rahva jaoks äärmine proovilepanek. Jumala kõnetuses kasutatud pilt emast ja rinnalapsest aga kõneleb väga lähedasest armastusest, mis ei ole võimeline unustama. Vastupidi, rinnalapse ema teeb kõik, mis tema võimuses, et hoida ja hellitada oma last. 

Teine, tänases tekstis kasutatud võrdpilt haakub Paabeli eluga, kus ihule joonistati nende nimed, kes olid inimesele kõige lähemad. Siin kinnitab Jumal, et Iisrael on igal päeval Tal meeles.

Rahva südant põletas ka küsimus, kas Jumal üldse suudab neid aidata, kas Ta on selleks piisavalt vägev? Iisrael oli jõundnud oma ajaloo kõige pimedamasse hetke, ning rahva jääk oli selle endiste hiilguse päevadega võrreldes oluliselt väiksem.

Ka sellele küsimusele vastab Jumal otse. Tema valitseb ja määrab kõigi rahvaste käekäiku, ja Tal on vägi vabastada nii rahvaid kui üksikinimesi. Tal on ka plaan vabastada Iisrael nende vangipõlvest. 

Jumal ainult ei päästa, vaid Ta räägib väga detailselt ka õnnistustest, millega ta tahab rahvast õnnistada. Siin on juttu ülesehtiamisest, paljunemisest, rahust ja ülendamisest. 

Nii nagu Iisraeli, kõnetab Jumal ka meid - otse. Tema armastab kõiki oma looduid ning inimestena oleme jätkuvalt Ta palge ees, Tema silm on meie peal. Sellepärast, aga ka Jumala tõotuste pärast, võime loota Tema abile ka keset kannatusi ja katsumusi. Ta on öelnud, et need, kes Tema peale loodavad, ei jää häbisse!

 
Palveta nende eest, keda tead täna raskustes või ahastuses olevat. Palu et Jumal annaks sulle kinnituse ja lohutuse sõna nende jaoks.

Selle kommentaari autor: APÜ