Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Armastav noomimine

Pühapäev, 9. August 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 141

Palve kurjast hoidumiseks
1Taaveti laul.
Issand, ma hüüan sind appi,
tõtta mu juurde;
kuule mu häält,
kui ma hüüan su poole!
2Olgu mu palve suitsutusohvriks su palge ees,
ja mu käte tõstmine
olgu õhtuseks roaohvriks!
3Issand, pane valvur mu suu ette,
hoidja mu huulte uksele!
4Ära lase mu südant pöörduda
paha asja poole,
et ma üleannetult teeksin
ülekohtu tegusid õeluses
koos meestega, kes teevad nurjatust,
ega sööks nende maiuspalasid!
5Õige löögu mind;
see on heldus!
Ja ta nuhelgu mind;
see on õli mu pea peale!
Ärgu mu pea keeldugu sellest!
Sest veel pisut aega,
ja minu palve läheb täide
nende õnnetustes!
6Kui nende valitsejad tõugatakse kaljudelt,
siis kõik mõistavad, kui õiged on minu sõnad.
7Nagu maad oleks küntud ja lõhestatud,
nõnda pillutatakse nende luud surmavalla suhu.
8
Sest mu silmad, Issand Jumal, vaatavad sinule.
Sinu juures ma otsin pelgupaika,
ära lase mu hinge hukka minna!
9Hoia mind paela eest, mis mulle on pandud,
ja nurjatusetegijate püünise eest!
10Õelad langegu üheskoos oma võrkudesse,
kuni mina neist mööda lähen!

Kas mäletad, millal viimati sind noomiti? Mida sa tundsid? Täna Jumalat, et Ta on kui armastav lapsevanem, kes ei karda ka noomida kui seda vaja on ( Õp 3:11-12)

See psalm väljendab isiklikku valu; see on palve inimeselt, kes on silmitsi kiusatusega tasuda talle tehtud kurja eest jumalatute käitumismustrite järgimise ning omaksvõtmisega. Psalmi tekstis on  mitmeid tõsiseid probleeme, ning näiteks 6. salmi tõlke täpsuses ei ole võimalik kindel olla. Samas on kaks asja vägagi selged, kui vaatleme psalmi autori reaktsiooni kiusatusele.

Esiteks, ta otsib pelgupaika Jumala juures: ta põgeneb Jumala juurde, kellel on vägi panna valvur tema suu ette, et need kurja ei räägiks (s 3), hoida tema silmi kadedusest täitumas ning südant soovimast järgida kurjade teed (s 8). Laulja tunnistab ka kõhu kiusatusi: jumalatud inimesed, kellede elustiili ta jälestab, naudivad “oma maiuspalasid” (s 4) ning vaade rikkalikult kaetud lauale võib muutuda ohtlikuks lõksuks. Vaid Jumal üksi saab kaitsta ja turvata meid maailmas, mis jätkuvalt ründab nii meie silmi, suud, kui ka ihusid.

Teiseks, ei ole laulja üksi oma võitluses jumalakartlikkuse saavutamisel; ta on osa kogukonnast (s 5), kus on vastastikku võetud kohustus aruandluseks ja hoolitsuseks, ja nii ootab ja ka tervitab noomimist või korrigeerimist kaasusklikelt. Kui paljud meie seast on kogenud sellist usukogukonna toetust praegusel ajal? Või on meie kultuuri äärmuslik individualism teinud selle võimatuks? Aastaid tagasi kirjutasin oma Piibli lehe servale, 5. salmi kõrvale järgmised sõnad: “ Oh, et kõik usklikud, kaasaarvatud ma ise, võiks alati tõeliselt ja siiralt öelda välja selle palve ning selle järele ka teha.”

Jumala arm ning halastus on meie suurim varandus, kuid me ei tohi ka alahinnata tugevust, toetust ning juhtimist, mille ta on teinud meile kättesaadavaks - läbi sõpruse ning aususe mis valitseb usklike vahel.

 

 
Mõtiskle: kas peaksid mõnelt kaasusklikult paluma olla sinuga aus, hinnates su usuteekonda ning anda sulle soovitusi, kellega tuleks sul enda probleeme arutama? Palu, et Jumal ise valmistaks sind ette nii, et suudaksid hoolega kuulata ning reageerida tõsiselt ja armuga, ka siis kui keegi võtab sind noomida.

Selle kommentaari autor: David Smith