Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kes teine?

Pühapäev, 16. August 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 142

Abipalve ahastuses
1Taaveti õpetuslaul; palve, kui ta oli koopas.
2
Oma häält tõstes
ma kisendan Issanda poole,
oma häält tõstes
ma anun Issandat.
3Ma valan välja oma kaebuse
tema ette,
ma annan temale teada
oma ahastuse.
4Kui minu vaim nõrkeb mu sees,
siis sina tunned mu teerada.
Teele, mida ma käin,
on minu jaoks peidetud püünised.
5Vaata paremale poole ja näe,
et mul ei ole, kes mind tunneks.
Pelgupaik on mu eest hävinud,
ükski ei hooli mu hingest.
6Ma kisendan sinu poole, Issand!
Ma ütlen:
Sina oled mu pelgupaik,
mu osa elavate maal!
7Pane tähele mu halisemist,
sest ma olen väga nõder!
Vabasta mind mu tagaajajate käest,
sest nad on minust tugevamad!
8Vii välja mu hing vangist
tänama sinu nime!
Õiged käivad mu ümber,
kui sina mulle head teed.

Taavet palvetas selle palve väga raskes olukorras, olles lõksus ühes koopas, Millised asjad panevad sind tundma, et oled justkui lõksus või tagaaetud? Lugedes seda psalmi, palveta kaasa selle mõtetega vaikselt oma südames.

Kristlastena võime kindlasti elada õnnistatud elu, kuid me pole immuunsed inimeseks olemise raskuste suhtes, meil kõigil on kriisid. Kuhu me pöördume sellistel aegadel? Paljud inimesed pöörduvad alkoholi, ravimite või valede suhete poole. Need ainult süvendavad auku, kus nad on. Psalmi autor Taavet teab, kuhu pööruda. Tema olukord on kohutav. Ta on Adullami koopas ja teda ajab taga Saul. Temaga koos on ta pere, paljud need, kes on õnnetud ja võlgades, need, kellel on kibedus hinges - kokku 400 inimest (1Sm 22:1,2). Psalm 142 on Taaveti palve sellises olukorras. Võibolla istus Taavet seal koopas ja laulis harfi saatel seda laulu oma kogukonnale.  Ning kuulajad tundsid end kaitstud ja hoitud olevat.

See enam kui 3000 aasta vanune palve on kaebelaul Jumala poole, hüüd tema halastuse järele (s 1), üks 50 itkust psalmide raamatus. Taavet valab Jumala ette häbenemata välja oma häda (s 2). Ta tunnistab avalikult, et talle pole midagi jäänud, kuid ütleb samas, et Jumal mõistab tema olukorda (s 3). Ta räägib avameelselt oma vastastest, kuigi need on Saul ja kogu Iisraeli sõjavägi (s 3). Ta räägib oma eraldatusest ja üksildusest (s 4). Salmides 5-7 esitab ta otsesed palved Jumalale, teades, et Jumal on tema „pelgupaik, tema osa elavate maal.“ Jumal on tema jaoks kõik ja tema ainus lootus (s 5). Ta palub vabastamist (s 6-7). Miks? Nii saab ta Jumalat austada tänuga (s 7). Nii et ta ei ole enam ümbritsetud vaenlastest, vaid õigetest.

Millega oled silmitsi sina? Jõululugu räägib sellest, et Jumal on tulnud meie juurde (Mt 1:23). Ta teab meie valu, Ta teab meie kannatusi. Täna Jumalat, et Ta on alati meie juures (Mt 28:20)! Ära karda pöörduda Tema poole, avada oma süda ja võimaldada Tal tuua abi ja lootust.

 
Võibolla oled praegu Taavetiga sarnaselt raskes olukorras. Kui nii, siis loe seda psalmi, nagu oleksid kirjutanud selle ise. Aga see võib olla ka midagi, mida salvestada tuleviku vajadusteks .

Selle kommentaari autor: Mark Keown