Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Puudulik meeleparandus on ohtlik

Reede, 28. August 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Kr 12:14-21

Paulus on valmis tulema Korintosesse
14Vaata, ma olen valmis kolmandat korda tulema teie juurde ja ei kavatse olla teile koormaks, sest ma ei otsi teie oma, vaid teid endid. Ei ole ju lastel vaja koguda vanematele varandust, vaid vanematel lastele.
15Aga ma teen meeleldi kulu ja kulutan iseennast teie hingede heaks. Kui mina teid rohkem armastan, kas siis mind tuleb armastada vähem?
16Aga olgu pealegi, mina ei ole teid koormanud, kuid „olles kelm, olen teid kavalusega kätte saanud”.
17Kas ma olen teid petnud kellegi kaudu, keda ma teie juurde läkitasin?
18Ma julgustasin Tiitust ja saatsin temaga kaasa ühe venna. Kas Tiitus on teid petnud? Eks me ole käinud ühesuguses vaimus? Eks ka samades jälgedes?
19Teie ehk arvate juba ammu, et me õigustame iseendid. Ent meie räägime Kristuses Jumala ees ja seda kõike, armsad, teie ehitamiseks.
20Ma ju kardan, et ma tulles ei leia teid niisugustena, nagu tahan, ja teie leiate minu niisugusena, nagu teie ei taha. Ma kardan, et vahest on teie seas riidu, kadedust, raevutsemist, isepäisust, keelepeksu, salanõusid, hooplemist, korralagedust;
21ja kui ma tulen taas, kas mu Jumal ei alanda mind teie ees ega tule mul kurvastada nende paljude pärast, kes varem on pattu teinud ega ole meelt parandanud oma rüvedusest ja hoorusest ja kõlvatusest, mida nad on teinud.

Kas oled hiljuti kogenud, et ei taha minna külla, sest eesootav kohtumine tõotab tulla ebameeldiv ning vajalik vestlus vaevarikas? Mida sellisel juhul teed? Miks?

Paulus on lõpetamas kirja Korintose kogudusele. Pisut eelpool, salmis 9 oli talle antud Jumala tõotus: “Sulle piisab minu armust, sest nõtruses saab vägi täie võimuse.” Nüüd kirjeldab Paulus oma plaani tulla Korintosesse. Ta on seal juba kaks korda käinud, kuid koguduse ees rajaja ning hoolitsejana näeb ta vajadust tulla veelkord.Eelmisest külastusest on möödas hulk aega ning vahepeal on kogudus muutunud. Kogudust on Pauluse läkitusel külastanud ka Tiitus koos ühe teise vennaga, ning ilmselt kuulis Paulus nende aruandest koguduse olukorra halvenemisest.

Paulus kõneleb siin korintlastega otsekui vanem lastega - Ta kinnitab oma poolehoidu ja armastust ning ütleb lausa, et tal ei ole koguduse heaks millestki kahju. Ta hoolib ja armastab neid endiselt ja väga. Nii armsate inimeste juurde peaks siis ju olema lausa rõõm uuesti külla minna. Aga Paulus ütleb, et ta kardab! Ta kardab, et vastastikuse rõõmustamise asemel saab toimuma suur pettumine - ja seda mõlemalt poolt.

Salmis 20 loetleb Paulus 8 ebameeldivat asja, mida ta “kardab” kogudusest eest leidvat: riidu, kadedust, raevutsemist, isepäisust, keelepeksu, salanõusid, hooplemist ja korralagedust. Tekib küsimus, kuidas kristlaste kogudusest üldse midagi sellist leida võib? Ja kuhu selline kogudus viimselt jõuab?

Siin aitab meid Korintose linna tausta tundmine. Tegu oli suure kaubanduskeskusega, kus levisid  igat liiki pahed ning negatiivsed mõjud. Ning kogudus ei olnud neist mõjudest vaba. Tegemist oli ka üsna suure kogudusega, kust võis leida nii häid kui halbu asju.  Paulus näeb koguduse allakäigu põhjusena seda, et inimeste meeleparandus ( endistest pattudest) oli jäänud poolikuks või täiesti unarusse. Nimepidi mainib Paulus siin 3 asja, milles meeleparandus on jäänud puudulikuks ning kõik 3 on seotud seksuaalsusega. Need millega koguduse liikmed enne olid tegelenud ning ka koguduses olles edasi tegelesid olid: rüvedus, hoorus ja kõlvatus. (Võibolla lootuses, et keegi ei saa teada), samas mõistmata, et see tee viib surma nemad ja võib viia terve koguduse hukkumiseni.

Seksuaalsus oma võimsas dünaamikas on ala, kus kuradil on kõige lihtsam inimesi komistama panna. Puuduliku meeleparanduse ohuga (eriti seksuaalsuse vallas) on silmitsi iga kogudus ka tänapäeval, aga vähe on neid kes avalikult selle teema lauale tõstaksid ning üheskoos abi , vabanemist ning Jumala armu otsisksid. 

Koguduses aga ei saa olla nii, et  on palju häid asju ja mõned halvad ka. Halvad tuleb välja tõrjuda, välja juurida, muidu läheb kõik riknema. Ja kui kogudus ise seda teha ei suuda, on vaja kedagi autoriteetset väljapoolt, kes asjad taas korda seaks. 

Me ei tea, kuidas see kogudus nägi iseennast seestpoolt. Tänasest tekstist aga näeme, et see mida Paulus eemalt nägi oli nii ohtlik, et ta oli nõus “andma endast kõik” (s 15), et kogudus ei hukkuks.

Paulus kardab seda pilti, mille ta arvab end eest leidvat - ning ta kardab, et tema töö on läinud tühja, riknemine on juba pöördumatult suur. Teisalt teab ta, et eelseisev kohtumine tuleb valus, ning et manitsused ja korrigeeringud, mis tal läbi tuleb viia , ei jäta korintlastele ka temast eriti positiivset mälestust. 

Aga ta on valmis ikkagi minema. Kõigele vaatamata, sest tema armastus nende vastu tuli Jumala käest.

 
Issand aita meil täna näha läbi sinu silmade koguduse ja meie endi vaimulikku olukorda. Kingi julgust lubada sul osutada asjadele, kus peame meelt parandama - ning aita, et me ei tõukaks ära sõnumitoojaid, keda Sina oma armust meile läkitad.

Selle kommentaari autor: APÜ