Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kõrge kutsumine

Esmaspäev, 31. August 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 3Ms 8:1-21

Aaroni ja tema poegade pühitsemine
1Ja Issand rääkis Moosesega, öeldes:
2„Võta Aaron ja koos temaga ta pojad, ja nende riided, võideõli, patuohvri härjavärss, kaks jäära ja korv hapnemata leibu,
3ja kogu terve kogudus kogudusetelgi ukse ette!”
4Ja Mooses tegi nõnda, nagu Issand teda oli käskinud, ja kogudus kogunes kogudusetelgi ukse ette.
5Ja Mooses ütles kogudusele: „Issand on käskinud nõnda teha.”
6Ja Mooses tõi ette Aaroni ja tema pojad ning pesi neid veega.
7Ja ta pani temale särgi selga ja vöö vööle; ta pani temale ülekuue selga ja seadis õlarüü, vöötas tema õlarüü vööga, sidudes selle ta ümber.
8Ja ta kinnitas temale rinnakilbi ning pani rinnakilpi uurimi ja tummimi.
9Ja ta seadis peamähise ümber tema pea ning kinnitas peamähise esiküljele kuldlaubaehte, püha krooni, nagu Issand Moosest oli käskinud.
10Ja Mooses võttis võideõli ja võidis kogudusetelki ja kõike, mis selles oli, ja pühitses neid.
11Ja ta piserdas seda altarile seitse korda ja võidis altarit ja kõiki selle riistu, pesemisnõu ja selle jalga, et neid pühitseda.
12Ja ta valas võideõli Aaronile pähe ning võidis teda, et teda pühitseda.
13Ja Mooses laskis Aaroni pojad ette astuda ning pani neile särgid selga, vöötas nad vöödega ja sidus neile peakatted, nõnda nagu Issand Moosest oli käskinud.
14Ja ta tõi esile härjavärsi ning Aaron ja tema pojad panid oma käed patuohvri härjavärsi pea peale.
15Ja see tapeti, ja Mooses võttis verd ja määris sõrmega ümberringi altari sarvedele. Ja ta puhastas altari ning valas vere altari aluse kõrvale; nõnda pühitses ta seda, toimetades selle eest lepitust.
16Ja ta võttis kõik rasva, mis oli sisikonna küljes, ja maksarasva ja mõlemad neerud ja nende rasva - ja Mooses süütas selle altaril põlema.
17Aga ülejäänud härjavärsi ja selle naha, liha ja sisikonna ta põletas tulega väljaspool leeri, nõnda nagu Issand Moosest oli käskinud.
18Ja ta tõi esile põletusohvri jäära ning Aaron ja tema pojad panid oma käed jäära pea peale.
19Siis see tapeti ja Mooses piserdas verd altarile ümberringi.
20Ta raius jäära tükkideks ning Mooses süütas põlema pea ja tükid ja rasva.
21Ja sisikonna ja jalad pesi ta veega, ja Mooses põletas altaril kogu jäära. See oli põletusohver, healõhnaline tuleohver Issandale, nõnda nagu Issand Moosest oli käskinud.

Mida tähendab sinu jaoks see, et Kristus on meie ülempreester? (Hb 4:14-16)

Tänane piiblitekst kirjeldab detailselt Aaroni ja tema poegade ametissepühitsemist. Põhjus, miks just nii, antakse ühes lühikeses lauses, mille Mooses ütleb kogudusetelgi juurde kogunenud rahvale: "Issand on käskinud nõnda teha.” (s 5). Kuulekus, sõnakuulmine on Jumala rahva üks olulisemaid tunnuseid ning selle kuulekuse eeskujud olid Iisraelile Mooses ja Aaron igapäevaselt.

Eelnevalt on Jumal andnud samamoodi detailideni (lõngavärvide ja koostiseni jne) ulatuvad instruktsioonid, kuidas preestrite rõivad tuli teha (vt 2Ms 28-29, 2Ms 39, https://www.avatudpiibel.ee/piiblivoti/2018/06/18 ). Miks nii detailselt? Kas Jumal on tähenärija? Sugugi mitte! Aga Ta on viimse pisidetaili Jumal inimese elus - mitte ükski neist ei jää tähelepanuta.

Igal detailil oli sügavam vaimulik tähendus ning eesmärgiks oli Jumala pühaduse tajumise vajutamine Tema rahva mällu ja hinge nii rituaalselt, visuaalselt kui ka verbaalselt. Seda Jumalat, kes rahva oli Egiptuse orjapõlvest võimsalt vabastanud, pidi rahvas tundma õppima ka läbi läheduse ja lepinguosaduse, mille kohaselt Jumal ise tuli elama oma rahva keskele. Jumala ligiolu oma rahva keskel oli Iisraeli esmane ja peamine õnnistus! Ilma selleta polnud neil mingit vahet teiste rahvastega, ning nad oleksidki võinud kõrbe jääda. 

See Ligiolu, aga tehti nähtavaks ühelt poolt läbi preestrite riietuse hiilguse ja sära; ning teisalt Jumala enese nähtava auhiilguse läbi koguduse telgis. Pühaduse ja Jumala auhiilguse olulisuse pärast Tema rahva keskel -  olid olulised nii riietusse puutuvad, kui ka ametisse seadmise detailid, ning sellepärast on neid Vanas Testamendis ka korduvalt kirjeldatud.

Kahjuks ei ole võimalik iga riideeseme sümboolset või rituaalset tähendust täpsemalt määratleda, kuid tervikuna kujundasid need pildi võimsast auhiilgusest ja suurest ilust. Need rõhutasid ühelt poolt Aaroni ja tema poegade ameti väärikust, teisalt aga rõhutasid nähtavalt eristumist, mis pidi tugevdama rahva moraalse ning vaimse puhtuse taotlust.

Mooses võidis õliga ka kõiki kogudusetelgi teenistusega seotud esemeid (s 10-12). Ka võidmine oli sümboolne ja rituaalne eriliseks teenimiseks eraldi asetamise (pühitsemise) akt. 

Siis järgnes ohverdamine ettenähtud viisil. Ohverdamise eesmärk oli eelkõige puhastamine ja osaduse taotlemine. 

Neis tekstides esile toodud põhimõtted on üliolulised ja aktuaalsed ka tänastele usklikele. Kristus, meie ülempreester on enese ohverdanud, surnud, ülestõusnud ja pühitsenud meid. Ning meil ei ole vaja sellist detailset ettevalmistust Jumala ette minekuks enam. Kristuse tõttu, kes on meie ülempreester Jumala ees, saame me otse öelda “Abba Isa!” ning tulla Jumala ette (Gl 4:6; Rm 8:15). Kuid kui Jumala rahva keskel puudub sõnakuulelikkus, enese eraldamine ebapühast, jätkuv puhastus ning pühitsus - siis ei ole Jumala auhiilgus, ilu, lähedane osadus ja ligiolu enam tuntav ega ka nähtav koguduse keskel, ükskõik kui võimsad teenistused või programmid koguduses on. Ja kui loetud tekstis läbisid taolise pühitsuse preestrid, siis praegu kuulub iga usklik pühasse preesterkonda - ehk meie igaühe eluviisist sõltub see, kui nähtavaks saab Jumala auhiilgus maailmas koguduse läbi.

 
Küsi Jumalalt, milline preester peaksid olema sina; millise varustuse ja kutsumise on Tema sulle andnud ning kuidas peaksid seda täna rakendama.

Selle kommentaari autor: APÜ