Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Et sa ei sureks…

Teisipäev, 1. September 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 3Ms 8:22-36

Aaroni ja tema poegade pühitsemine
22Ja ta tõi esile teise jäära, pühitsusjäära, ja Aaron ja tema pojad panid oma käed jäära pea peale.
23Ja see tapeti ning Mooses võttis verd ja määris Aaroni parema kõrva lestale ja tema parema käe pöidlale ja ta parema jala suurele varbale.
24Ja ta laskis Aaroni pojad ette astuda ja Mooses määris neile verd parema kõrva lestale ja parema käe pöidlale ja parema jala suurele varbale; ja Mooses piserdas verd altarile ümberringi.
25Ja ta võttis rasva, rasvase saba, kõik sisikonna küljes oleva rasva, maksarasva, mõlemad neerud ja nende rasva ja parempoolse sapsu,
26ja hapnemata leibade korvist, mis oli Issanda ees, võttis ta ühe hapnemata koogi ja ühe õlileiva koogi ja ühe õhukese kakukese ning asetas rasvade ja parempoolse sapsu peale
27ja pani need kõik Aaroni ja tema poegade käte peale ning kõigutas neid kõigutusohvrina Issanda ees.
28Siis Mooses võttis selle nende käte pealt ja süütas altaril põlema põletusohvri peal; see oli healõhnaline pühitsusohver, tuleohver Issandale.
29Ja Mooses võttis rinnaliha ning kõigutas seda kõigutusohvrina Issanda ees; pühitsusohvri jäärast sai osa Moosesele, nagu Issand oli Moosesele käsu andnud.
30Ja Mooses võttis võideõli ja verd, mis oli altari peal, ning tilgutas Aaroni ja ta riiete peale, samuti ta poegade ja ta poegade riiete peale, ja ta pühitses Aaronit, tema riideid ja ta poegi ja poegade riideid.
31Ja Mooses ütles Aaronile ja tema poegadele: „Keetke liha kogudusetelgi ukse ees ja sööge seda seal, nõndasamuti leiba, mis on pühitsusohvri korvis, nagu ma olen käskinud ja öelnud: Seda söögu Aaron ja tema pojad!
32Aga mis lihast ja leivast üle jääb, põletage tulega!
33Ja seitsme päeva jooksul ärge väljuge kogudusetelgi uksest kuni päevani, mil teie pühitsuspäevad on täitunud, sest teie käsi täidetakse seitse päeva.
34Nõnda nagu seda täna on tehtud, nõnda on Issand käskinud teie eest lepitust toimetada.
35Jääge seitsmeks päevaks kogudusetelgi ukse juurde, päevaks ja ööks, ja pange tähele Issanda korraldusi, et te ei sureks, sest nõnda on mulle käsk antud!”
36Ja Aaron ja tema pojad tegid kõik, mida Issand Moosese läbi oli käskinud.

Millal viimati võtsid piiramatult aega Jumalat otsida ja oodata?

Preestrite ametissepühitsemine jätkub. Selles tekstilõigus räägitakse korduvalt ohvriloomade verest, mida määriti  Aaroni ja tema poegade kõrvalestale, parema käe pöidlale ning parema jala suurele varbale (s 23-24). Sellel võib olla mitu tähendust. Üks neist see, et nii Aaron kui ka teised preestrid olles viimselt ikkagi patused inimesed nagu kõik teised, vajasid oma teenistuse täitmiseks täielikku puhastust - nö pealaest jalatallani. Seda mõtet toetab ka märkus, et iga ohvri juures tuli neil panna käed ohvriloomade pea peale - mis sümboliseeris pattude tunnistamist ning nende asetamist ohvrilooma peale.

Teisalt võis veri olla pühitsemise vahend (s 30) ning sel juhul sümboliseeris see preestrite täielikku (üleni) pühitsemist - selleks, et  kuulda Jumalat ning kuuletuda Talle (kõrvad); täita kõiki Jumalalt saadud ülesandeid ning käia Tema teedel (käed ja jalad).

Kristus, meie ülempreester on kaugelt suurem ja kõrgem kui Aaron ning tema preestrid. Tema ei pea tooma ohvreid oma patu eest, sest Ta ise sai ohvriks meie patu eest ning Tema sõnakuulmine oli täiusik (Hb 4:14 -5:9; Hb 7:27; Hb 10:5-10).

Viimaks loeme, et kogu ordineerimise protsess kestis mitu päeva ning selle aja jooksul ei tohtinud preestrid kogudusetelgist väljuda. Peatüki lõpus rõhutatakse veelkord sõnakuulmise tähtsust: “et te ei sureks”

Kuigi meil ei tule läbida nii komplitseeritud rituaale, tõstab tänane piiblitekst esile kaks ohtu või hoiatust mida tuleks väga tähele panna ka enda usuteel. Esimene neist on poolik puhastus. Väga paljud usklikud on “jäänud kinni” oma usuteel või teenimises, sest nende puhastus on poolik. Piibel hoiatab, et meie süda võib meid petta ning et peame jätkuvalt paluma, et Püha Vaim valgustaks ja uuriks läbi meie südamed ja meele (Psalm 139:23). On patte mis võivad olla nii meeldivad, et pigem räägib meie süda nende kasuks kui äraheitmise poolt. Ja kui inimene pole tegelikult tajunud Jumala pühaduse põletavat toimet, ka selle hirmuäratavust - siis on väga lihtne teha nn pealispinna puhastus, jättes kõik sügavamal oleva (motiivid nt) Jumala valguse ette toomata. Kas mitte sellepärast ei sõidelnud Jeesus varisere, kes ei suutnud enam Jumala liikumist ega kõnetust ära tunda just puuduliku puhastuse tõttu? (Mt 23:27)

Teine hoiatus puudutab kiirustamist. Järjest kiiremini tormav maailm mõjutab ka meid ning ühe raskem on inimestel jääda Jumalat ootama. Loetud tekstis aga hoiatab Jumal, et preestrid peavad  olema Tema ligiolus lõpuni “kuni nende käed on täidetud”. Taevased ülekanded ei ole nagu mahalaadimised veebist - Jumala Vaim liigub ja tegutseb hoopis teistel printsiipidel ning sageli me ei tea, millised need on. Küll aga on võimalik Jumala ees olles ära tunda, millal “aeg täis saab”. See aga, kes üksnes kiirustades on harjunud Jumala eest läbi jooksma, võib jääda puuduliku varustusega ning sattuda surmaohtu (s 35). 

 
Võta täna 30 minutit lisaks oma tavalisele ajale Jumala ees. Mõtiskle Jumala ees täieliku puhtuse ning Tema ootamise üle - kuulates, mida Tema sulle selle kohta ütleb.

Selle kommentaari autor: APÜ