Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Nakatatud kojad

Reede, 11. September 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 3Ms 14:33-57

Seadused pidalitõve kohta
33Ja Issand rääkis Moosese ja Aaroniga, öeldes:
34„Kui te tulete Kaananimaale, mille ma annan teie valdusesse, ja ma panen pidalitõve mõne teie pärandimaa koja külge,
35siis koja omanik peab minema ja teatama preestrile, öeldes: 'Mulle näib, nagu oleks koja küljes pidalitõve nakatus.'
36Preester käskigu koda tühjendada, enne kui preester läheb löövet vaatama, et ei saaks roojaseks kõik, mis kojas on; pärast seda mingu preester koda vaatama!
37Ja kui ta löövet vaatab, ja näe, koja seintel on lööve, rohekad või punakad süvendid, ja need näivad olevat madalamad kui muu sein,
38siis preester mingu kojast välja koja ukse juurde ja sulgegu koda seitsmeks päevaks!
39Ja kui preester seitsmendal päeval jälle tuleb ja vaatab, ja näe, lööve koja seintel on laienenud,
40siis preester käskigu, et nad murraksid välja need kivid, millel on lööve, ja viskaksid need väljapoole linna ühte roojasesse paika!
41Ja koda kaabitagu seestpidi ümberringi, kaabitud savi aga puistatagu väljapoole linna ühte roojasesse paika!
42Siis võetagu teised kivid ja pandagu nende kivide asemele ning võetagu uut savi ja savitatagu koda!
43Aga kui lööve tuleb taas ja lööb välja koja peal, pärast seda kui kivid on välja murtud ning koda on kaabitud ja savitatud,
44siis preester peab minema ja vaatama, ja näe, kui lööve kojal on laienenud, siis on koja küljes pahaloomuline pidalitõbi; koda on roojane!
45Koda kistagu maha, selle kivid, puud ja kogu koja savi, ja see viidagu väljapoole linna ühte roojasesse paika!
46Ja kes läheb kotta kõigil neil päevil, mil see on suletud, on õhtuni roojane.
47Ja kes selles kojas magab, pesku oma riided, ja kes kojas sööb, pesku oma riided!
48Aga kui preester tuleb ja vaatab, ja näe, lööve maja küljes ei ole laienenud pärast koja savitamist, siis preester peab koja puhtaks kuulutama, sest lööve on paranenud!
49Ta võtku koja puhastamiseks kaks lindu, seedripuud, helepunast lõnga ja iisopit
50ning tapku üks lind värske veega saviastja kohal!
51Ja ta võtku seedripuu, iisop, helepunane lõng ja elus lind ning kastku need tapetud linnu verre ja värskesse vette ja piserdagu koja peale seitse korda!
52Nõnda ta peab koja puhastama linnu verega, värske veega, elusa linnuga, seedripuuga, iisopiga ja helepunase lõngaga.
53Siis ta lasku elus lind lahti väljale väljaspool linna; kui ta nõnda on koja eest lepitust toimetanud, siis on see puhas!
54See on seadus igasuguse pidalitõve ja lubikärna kohta,
55riiete ja kodade pidalitõve kohta,
56muhkude, löövete ja valgete laikude kohta,
57õpetuseks, millal keegi on roojane ja millal ta on puhas. See on seadus pidalitõve kohta.”

Täna Jumalat Jeesuse vere puhastava toime eest oma elus.

Aegajalt kuuleme meedia vahendusel juhtumitest, kus uue korteri või maja ostnud perekond avastab hoonest varjul oleva hallituse või seente vohamise ning selle olukorra lahendamine võib viia terve hoone paljaks kiskumiseni ja puhastamiseni. Iidses Iisraelis nimetati ka selliseid juhtumeid pidalitõveks ning võime näha Jumala ettehooldust selles, et preestritele antakse juhised taolisteks juhtumiteks juba etteulatuvalt, enne kui rahvas üldse Tõotatud Maale jõuab. Ei pruukinud  ju viimaks oma liisuosa ja koja saanud inimesed üldse sellise asja peale mõelda või seda ohtu silmas pidada. 

Loeme, et seen-nakkused võivad olla ka kividest tehtud ehitiste probleem ning tekst annab kindlad tunnusmärgid selle äratundmiseks. Kirjeldatud puhastusprotsess on põhimõtteliselt sarnane inimeste puhastusriitusega, kuid oluliselt töömahukam, ulatudes kivide väljavahetamiseni seintes. Taoline väljavaade ei ole kindlasti äsja hoone omandanud inimese unistus, aga oli vältimatult vajalik selleks, et ei nakatuks inimesed ning kogu nende muu vara.

Kuigi hooned ei omanud mingit ühendust Jumalaga - pidid ka need olema puhtad. Siit leiame tervet Vana Testamenti läbiva  terviklikkuse põhimõtte, mis käsitleb inimest koos keskkonnaga, milles inimene elab. 

Sama pädeb ka meie kohta täna. Keskkond meie ümber mõjutab meid - kas tahame ja tunnistame seda või mitte. Mõnikord mõtlevad inimesed, et nad võivad jääda puutumatuks kas vaimses või ka füüsilises mõttes, isegi kui keskkond on ebapuhas. Taoline illusioon, eriti vaimses mõttes, on hukutanud või sandistanud paljusid ning teeb seda jätkuvalt.  Vaimne “pidalitõbi” võib olla su kodus olevate unenäopüüdjate, kristallide, tarokaartide jm taolise küljes ning oluliselt mõjutada tervet sinu elu. Mitmed, kes on enne olnud seotud New Age vm maagiliste praktikatega, aga siis Jumala juurde tulnud, tunnistavad, kuidas neil oli sisemine käsk oma majast välja visata ja hävitada kõik nende asjadega seotu - viimase kivikese ja raamatuni välja. See tähendas neile materiaalset kahju ning mõnikord suurt tööd. Aga kui nad selle puhastuse teostasid täitis Jumala rahu ja ligiolu nii nende kodu kui ka hinge. 

Kõik see kehtib ka selles osas, mida me kultuurina tarbime jne. Ning eriti oluline on hävitada võimalikud nakkuskolded oma hinges ja südames. Sest täpselt nii nagu pidlitõve haigusega on nende teiste nakkustega - kui me need alles jätame, levib see kõikjale, mädandades terve meie elu ning toob viimaks surma roiskumise läbi.

Jumala eesmärgiks on puhas inimene puhtas keskkonnas - viimselt puhtas maailmas. 3.Moosese raamatus kirjeldatud seaduste ja riituste ülesanne oli saavutada see eesmärk kitsalt ühe rahva piires . Kogu Jumala loodu jaoks selle eesmärgi saavutamine saab toimuda vaid läbi Kristuse lunastustöö ja valatud vere - ja siis asub Jumala troon taas inimeste keskel, ütleb Piibel.  “Ja ma kuulsin valju häält troonilt hüüdvat: „Vaata, Jumala telk on inimeste juures ning tema asub nende juurde elama ning nemad saavad tema rahvaiks ning Jumal ise on nende juures nende Jumalaks.” (Ilm 21:3)

 
“Eks te tea, et te olete Jumala tempel ja teie sees elab  Jumala Vaim? Kui keegi rikub Jumala templi, siis Jumal rikub ka  tema, sest Jumala tempel on püha, ja see olete teie.” Palu täna Püha Vaimu abi, et võiksid tuvastada ja kõrvaldada kõik nakkuskolded oma elus. Palu, et võiksid jätkuvalt olla täidetud Jumala Vaimu ja rõõmuga.

Selle kommentaari autor: APÜ