Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kiitmise põhjused

Pühapäev, 13. September 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ps 146

Kiitus Jumalale abi eest
1Halleluuja!
Kiida, mu hing, Issandat!
2Ma tahan Issandat kiita oma eluaja!
Ma tahan oma Jumalale
mängida, niikaua kui mind on!
3Ärge lootke vürstide peale,
inimlaste peale, kelle käes ei ole abi!
4Kui tema vaim välja läheb,
siis ta pöördub tagasi oma mulda;
selsamal päeval kaovad tema kavatsused.
5
Õnnis on see, kelle abi on Jaakobi Jumal,
kelle lootus on Issanda peale,
oma Jumala peale,
6kes on teinud taeva ja maa,
mere ja kõik, mis seal sees on,
kes on ustav igavesti,
7kes mõistab õiglast kohut neile,
kellele liiga tehakse,
kes annab leiba näljastele.
Issand päästab lahti,
kes on kinni seotud.
8Issand avab pimedate silmad;
Issand seab püsti need,
kes on küüru vajutatud.
Issand armastab õigeid.
9Issand kaitseb võõraid,
ta peab ülal vaeslapsi ja lesknaisi;
kuid õelate teed ta saadab nurja.
10Issand on kuningas igavesti,
sinu Jumal, Siion, põlvest põlve!
Halleluuja!

Võta aega, et meenutada õnnistusi, suuri ja väikseid, mis su elus viimasel ajal olnud on. Mida on Issand sulle teinud?

On olemas kõrgelt austatud liidreid, kelle elu on siiras ning, kes tõeliselt pühendavad end inimeste teenimisele. Me ei pruugi nõustuda internetis pakutavate nimekirjadega suurimatest nimedest - üks neist reastab Gandhi, Mandela, Marti Luhter Kingi, Abraham Lincolni ja Mao - aga sa võid teha näiteks enda nimekirja. Psalmist aga hoiatab meid täielikult lootmast ükskõik millisele neist (s 3,4). Kõikidel taolistel inimestel on ikkagi üks fataalne puudus. Inimeste võimuses ei ole tuua päästet; nad surevad - ning nende plaanid surevad koos nendega. Ehk oleme nüüd muutunud liiga negatiivseks?

Psalmist ei taha täiesti tühjaks teha mistahes inimlikku juhtimist, aga annab märku, et kui paeneme oma lootuse neile, siis ühel või teisel viisil peame siiski pettuma. Kõrged lootused, mis on pandud poliitikute suureks puhutud mullidele valimiste perioodil, toovad valimiste järel tavaliselt kaasa pettunud hääletajad. Neil liidritel jääb puudu võimekusest, tarkusest ning vastupidavusest selleks, et oma lubadused täita - ning seda isegi siis kui kõik nende kavatsused on olnud head.

Aseta nüüd siia kõrvale Issand, kes kestab meist kõigist kauem. Tema oli kohal läbi terve psalmisti elu (s 2). Tema ustavus on jääv (s 6). Tema teab kuidas maailm käib, sest Ta on nii selle Looja (s 6) kui ka Kuningas (s 10).  Ja meid kutsutakse ühinema psalmistiga selle Issanda ülistamises. Ka me ise õhutame ennast selleks kiituseks (s 1), me varume aega, et meenutada endale, et selline on meie Jumal.

Eesmärgiks ei ole oma argielu liidrite olulisust kuidagi pisendada, aga me ei aseta neid ka pjedestaalile. Selle asemel vaatame koos psalmistiga neist kaugemale ning tuletame endale meelde, et meie Jumal on see, kes täidab kõik meie vajadused oma helduse rikkust mööda (Fl 4:19). Tema ustavus on meie tuleviku kindlustus (s 6); Tema halastus ning arm kinnitab meile, et miski ei saa viimselt meid hävitada (s 7,8) ning Tema hoolitseb selle eest, et ka nõrku kaitstaks ning kurjad saaksid aheldatud (s 9). 

Loomulikult ei tundu maailm meie ümber olevat juba praegu selline.  Aga just sellepärast vajame juba praegu seda psalmi- et meil oleks meeles ja et püsiksime õigel rajal.

Oled sa pettunud mõnes juhis? Ehk oled tõstnud nad liiga kõrgele, üle nende võimekuse ja selle, mis nad tegelikult on? Palveta nende eest ning säti oma fookus taas õigeks.

Selle kommentaari autor: Andy Bathgate