Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Evangeeliumikohane kasvamine

Kolmapäev, 23. September 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Kl 2:6-15

Hoiatus eksiõpetajate eest
6Nii nagu te nüüd olete Kristuse Jeesuse võtnud vastu Issandaks, nõnda käige temas,
7olles juurdunud ja ülesehitatud temas ning kinnitatud usus, nõnda nagu teid on õpetatud, ja olge ülevoolavad tänus.
8Vaadake, et keegi teid ei riisuks tarkuseõpetuse ja tühja pettuse abil, mis vastavad inimeste pärimusele, maailma algainetele, ja mitte Kristusele.
9Sest temas elab kogu jumalik täius ihulikult,
10ja teie olete saanud osa tema täiusest, kes on iga valitsuse ja meelevalla pea.
11Temas te olete ka ümber lõigatud kätega tehtamatu ümberlõikamisega, lihaliku ihu äraheitmisega, Kristuse ümberlõikamisega,
12kui teid koos temaga ristimises maha maeti ja ka koos temaga üles äratati usu läbi Jumala väesse, kes tema üles äratas surnuist
13ning teid, kes olite surnud üleastumistes ja oma ihu ümberlõikamatuses - teid on Jumal koos Kristusega elavaks teinud, andestades meile kõik üleastumised,
14kustutades ära meie võlakirja koos määrustega, mis olid meie vastu, ning selle on ta kõrvaldanud, naelutades selle risti külge.
15Jumal on paljastanud valitsused ja meelevallad, häbistanud neid avalikult, võidutsedes nende üle Kristuses.

Loe tänast piibliteksti veelkord ja kiida Jumalat Kristuse võidukäigu eest!

 Jim Packer jutustas kord põhja-Californias kasvavatest sekvoiadest, et need puud on hoolikalt ümbritsetud tarast, sest neil on väga madal juurestik. Külastajate tõttu, kes puid vaatama tulevad, muutub juurte peal olev mullakiht aina lahtisemaks ning puud ise nii haavatavaks, et pole vaja isegi suurt tuult, et nad ümber kukusid. Sama võib juhtuda ka kogudusega: väliselt võib tunduda, et kogudus on jõudsalt kasvanud, aga ometi on see juurte osas väga haavatav, sest juurestik asub liiga madal ning on liiga pindmine.

Pauluse tegi kõik selleks, et uued kristlased võiksid Kristusesse sügavalt juurduda. Tänases piiblitekstis on suurepärane järgnevus väidetest, mis illustreerivad seda kasvamise dünaamikat. Kõigepealt kasutab Paulus metafoore: me peame olema “juurdunud ja ülesehitatud” (s 7). Kõigepealt, pean ma usu läbi olema ühendatud Kristusega;  usus olen ma turvatud Temas ning siis ei ole mind võimalik üles juurida.

Seejärel innustab Paulus meid üles ehituma kivi kivi haaval. See on kutse otsustada: ma pühendun kogu olemusega vaimsele kasvamisele, sest see on ainus stabiilsuse ning viljakandmise alus. Aga ka siin on vaja usku, sest taoline kasvamine leiab aset vaid siis kui inimene elab pidevas ühenduses Kristusega.

Pauluse mõte on väga selge: Kristusest piisab meile täiesti kõigeks mida vajame ning me saame jõuda täiusele üksnes usu läbi Temasse ja püsides Temas (s10). Paulus rõhutab veelkord: kuna oleme ühendatud Kristusega (s 11,12) siis saame ka osa kõigest, mida Kristus on teinud. Siit järeldub, et meile kuulub ka vabadus Kristuses (s 13-15). Me oleme vabastatud oma patuvõlast, meile on andeks antud ning seepärast oleme kaitstud Jumala õiglases kohtumõistmises ning päästetud hukkamõistu eest. 

Kristuse võiduka lunastustöö tõttu ristil ning et oleme Temaga ühendatud, oleme lisaks ka vabastatud patu ning isekuse ahelatest, meile on kingitud kõik jõud ja võimekus kasvada täielikku Kristuse sarnasusse! Temasse juurdumine toob meie ellu stabiilsuse ning viljakuse.

 
Küsi täna Jumalalt, milline ala su elus vajab praegu erilist tähelepanu. Palveta, et Püha Vaim juhiks ning aitaks sul selle üles ehitada kivi kivi haaval ning saada kõigiti tugevaks Temas.

Selle kommentaari autor: Jonathan Lamb