Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Varjud ja tõelisus

Neljapäev, 24. September 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Kl 2:16-23

Hoiatus eksiõpetajate eest
16Ärgu siis keegi mõistku teie üle kohut sööma või jooma ega mingi püha või noorkuu või hingamispäevade pärast,
17mis on tulevaste asjade vari, aga Kristuse ihu on tõelisus.
18Ärgu võtku teie võiduandi ükski, kes seda tahab alandlikkuse ja inglite teenimise kaudu, ja kes selle üle, mis ta on näinud, asjata oma lihalikus mõistuses hoopleb
19ega hoia kinni peast, kelles kogu ihu kokku liidetakse ja koos hoitakse kõõluste ja sidemete abil, ning kasvab Jumala kasvamist.
20Kui te koos Kristusega olete maailma algainetele surnud, miks te siis lasete endale teha korraldusi, nagu elaksite alles maailmas:
21„Ära hakka kinni! Ära maitse! Ära puuduta!”?
22See kõik on määratud kuluma kasutamise läbi. Need on vaid inimeste käskimised ja õpetused,
23mis on küll tarkuse moodi isetehtud vagaduse ja alandlikkuse ja karmuse tõttu ihu vastu, aga neil ei ole mingit kaalu himude ohjeldamiseks.

Pangem kõrvale kõik segajad ning otsigem läbi Jumala sõna kohtumist elava Kristusega.

Kui kurat ei saa meid takistada kristlased olemast, püüab ta moonutada meie arusaamist sellest, mis on kristlus. Ta püüab meid eraldada Kristusest või meie tähelepanu Temalt eemale juhtida. Võimalik, et Kolossa kristlased olid mõjutatud sünagoogis käivate juutide arusaamadest või müsteeriumi kultustest, või ka paganlikest praktikatest, võimalik, et isegi kohalikust usulisest rahvapärimusest. Ka meie elame sünkretistlikus, väga kirjus ühiskonnas, kuid Pühakiri kutsub meid üles eemale tõrjuma mistahes pettusi ning keskenduma üksnes sellele, mida Kristus on teinud.

Üks selliseid pettusi on religioossed kohustused. Inimestel võisid olla tugevad religioossed süümepiinad teatud toitude söömise, noorkuu pidustuste või eriliste hingamispäevade tähistamise pärast (s 16), aga taolised süümepiinad võisid samas  inimese tähelepanu Kristusest eemale juhtida. Ilmselt oli koloslastele räägitud, et noorkuu tekkimine ja planeetide liikumised mõjutasid nende elu, veidi nagu praegu meedias avaldatavad horoskoobid seda inimeste mõttemaailmaga teha võivad - tegelikult on need kõik aga lihtsalt pelgad varjud, mitte elav ja tõeline asi (s 17). Kogu mateeria kuulub Kristusele. Mitte religioosne tegevus, vaid Jeesus on see, kes meid päästab. 

Teine pettus võib olla religioosne kogemus (s 18,19). Kolossalaste vaenlased kritiseerisid neid selles, et neil polevat piisavat usulist kogemust. Siin tekib oht uskuda, et usuline kogemus iseenesest tõestab, et inimene liigub usu reaalsuses. Võib ka olla, et Paulus hoiatab siin liigse janu eest dramaatiliste vaimse maailma kogemuste järele. Paulus teab, et kui hakata üksnes taolistele kogemustele toetuma, on tulemuseks vaimuliku uhkuse tekkimine.

Kolmandaks pettuseks võib osutuda religioossete reeglite pidamine (s 20-23). Sel puhul arvatakse, et inimene saab oma pääste välja teenida, elades head elu, ning pidades kinni reeglitest. Taoline karm ja religioosne enesesalgamine on tegelikult asjatu katse ise enda jõust pühaks saada (s 23).

Kõik kolm pettust vastanduvad tegelikult evangeeliumile. Nad eiravad tõde selle kohta, mida Kristus meie heaks teinud on, ega suuda hoomata või aktsepteerida kõige suuremat rõõmu toovat sõnumit: et Kristusest piisab! Tee tõelise vaimulikkuse juurde läheb üksnes läbi sügava ühenduse Kristusega.

 
Paljud asjad võivad ekstidada usklikke ning terveid kogudusi, ning mõned neist on vägagi religioosses kuues. Palveta, et oleksid kaitstud kõige ekstiava eest ning võiksid kasvada tões ning selle väärtustamises.

Selle kommentaari autor: Jonathan Lamb