Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

20/20 nägemine

Reede, 25. September 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Kl 3:1-11

Vanast ja uuest inimesest
1Kui te nüüd koos Kristusega olete üles äratatud, siis otsige seda, mis on ülal, kus Kristus istub Jumala paremal käel;
2mõtelge sellele, mis on ülal, mitte sellele, mis on maa peal,
3sest te olete surnud ja teie elu on koos Kristusega Jumalas.
4Kui Kristus, teie elu, saab avalikuks, siis saate ka teie koos temaga avalikuks kirkuses.
5Surmake nüüd need liikmed, mis on maa peal: hoorus, rüvedus, kirg, kuri himu ja ahnus, mis on ebajumalateenistus.
6Nende pärast tuleb Jumala viha [sõnakuulmatute laste peale].
7Nendes käisite muiste ka teie, kui te elasite selliselt.
8Nüüd aga jätke teiegi maha see kõik: viha, raev, kurjus, teotamine, siivutud sõnad oma suust.
9Ärge valetage üksteisele, sest te olete seljast võtnud vana inimese tema tegudega
10ja olete rõivastunud uude inimesse, kes pidevalt uueneb tunnetama oma Looja näo kohaselt.
11Kui see sünnib, siis ei ole enam kreeklast ega juuti, ei ümberlõigatut ega ümberlõikamatut, ei umbkeelset ega sküüti, ei orja ega vaba, vaid kõik ja kõikides on Kristus.

Tulles Jumala ette, kinnitagem oma silmad, südamed ja meeled üles Jeesusele, usu alustajale ja täidesaatjale.

Kristlase kõige elementaarsem definitsioon on järgmine: kristlane on inimene, kes on ühendatud Kristusega. Kogudus on kogukond, mille keskmes on Kristus. Kristuse keskse elu võti on kinnitada oma silmad Kristusele (s 1,2). Tänane kirjakoht räägib meie südamest (s 1) - meie tahtest ja tunnetest - ning meie mõttemaailmast (s 2), viidates meie intellektile. Kogu meie olemus peab olema fokusseeritud Kristusele.

Me ei keskendu ainult sellele, mida Kristus on teinud, vaid ka sellele mida Ta saab tegema (s 4). Ühel päeval saame me ilmsiks koos Kristusega Tema auhiilguses ning sellepärast peame suunama oma südamed ja meeled, kiindumused ja lootused sellele finišijoonele, mil oleme koos Kristusega ning anname Talle aru sellest, kuidas oleme elanud. See tulevikku vaatav suhtumine motiveerib meid elama Talle juba nüüd.

Elades Jeesusele, leiame, et tahame kõrvale panna oma vana eluviisi ning riietuda uue eluga. Meie eludes on asju, misllest tuleb otsustavalt lahti öelda (s 5) ja siinkohal kasutab Paulus vägagi värvikaid kujundeid. Meil tuleb need asjad oma elus tappa (s 5). Meil tuleb kogu tühine praht ära visata (s 8) ning seljast heita kulunud ja räpased riided (s 9,10). Igaüks neist väljenditest sisaldab kutset otsustavale tegutsemisele, mille läbi eraldada oma elust kõik, mis ei kuulu meie uue loomuse juurde.

Salmis 10 öeldakse väga selgelt sellise tegevuse eesmärk: “ja olete rõivastunud uude inimesse, kes pidevalt uueneb tunnetama  oma Looja näo kohaselt.” Kui kõik tühine ja must meie elust ei kao, ei saa ka toimuda meie jätkuv uuenemine tunnetuses Tema näo kohaselt. Just sellisel viisil teostub on Jumala pääste- ja taastamis plaan, Tema eesmärk meie elu jaoks. Me saame olema nagu Kristus, täiesti Tema sarnased. Kinnitades oma silmad Temale ning oma lootuse sellele päevale tulevikus -  saab see kõik ka tõeks.

 
. Tänane piiblitekst õhutab meid oma elust ära pühkima kõik sellise, mis ei kuulu selle uue elu juurde. Palu, et võiksid avada end täiesti Jumala tööle nii, et saaksid vastu võtta jõu Tema käest panna kõrvale kõik see, millest sul tuleb otsustavalt lahti öelda.

Selle kommentaari autor: Jonathan Lamb