Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vaade mäe pealt

Teisipäev, 6. Oktoober 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 9:2-13

Jeesus kirgastatakse
2Ja kuue päeva pärast võttis Jeesus kaasa Peetruse ja Jaakobuse ja Johannese ning viis nad omaette kõrgele mäele. Ja teda muudeti nende ees,
3ta rõivad hakkasid erevalgena hiilgama, selliseks ei suuda ükski maapealne vanutaja neid valgendada.
4Ja Eelija koos Moosesega näitas ennast neile, ja need kõnelesid Jeesusega.
5Peetrus vastas ning ütles: „Rabi, siin on meil hea olla, teeme kolm lehtmaja: sinule ühe ja Moosesele ühe ja Eelijale ühe.”
6Ta ju ei teadnud, mida öelda, sest neid valdas suur hirm.
7Ja tekkis pilv, mis neid varjas, ja pilvest kostis hääl: „See on mu armas Poeg, teda kuulake!”
8Ja järsku, kui nad ringi vaatasid, ei näinud nad enam kedagi muud kui Jeesust üksi endi juures.
9Ja kui nad mäelt lahkusid, keelas Jeesus neid, et nad kellelegi ei jutustaks, mida nad olid näinud, enne kui Inimese Poeg on üles tõusnud surnuist.
10Ja nad pidasid meeles need sõnad, ent omavahel arutasid: „Mida tähendab surnuist üles tõusma?”
11Ja nad küsisid Jeesuselt: „Miks kirjatundjad ütlevad, et enne peab tulema Eelija?”
12Aga tema lausus neile: „Eelija tuleb küll enne ja seab kõik korda, aga kuidas on kirjutatud Inimese Pojast, et temal tuleb palju kannatada ja teda põlatakse?
13Aga ma ütlen teile, Eelija on juba tulnud, ent nad on talle teinud, mida kõike aga tahtsid, nii nagu temast on kirjutatud.”

Suur ja auline Jumal, laienda palun mu nägemisala nii, et võiksin rohkem näha nii nagu Sina, nii nagu asjad tegelikult on.

Markuse evangeelium on täis viiteid Jeesuse identiteedi kohta, kuid muutmise mäe sündmustes tundub, nagu oleks kardin üles tõstetud, et lugeja võiks näha Jeesuse tõelist, jumalikku olemust armastatad Pojana. Seda ilmutust kutsutakse jagama Peetrus, kelle täielikust läbikukkumisest lugesime eelmisest peatükist, ning Jaakobus ja ka Johannes, kes samuti läbi kukuvad (Mk 10:35–41). Õpime, et me ei peaks oma läbikukkumistel laskma end takistada Jumalat edasi otsimast, sest Tema tahab end meile aina rohkem ilmutada.

Nii nagu Peetrus, ei peaks ka meie imestama, kui tekib raskusi selle mõistmisega, mida Jumal on ilmutanud. Kui Kreeka-Rooma maailmas ilmutas end mingi jumalus, toimus see sageli mingisuguses ehitises või pühamus; võibolla pidas Peetrus silmas midagi taolist, kui pakkus kolme “telgi” ehitamist? (s 5). 

Kogu sündmuse tähendust aitab mõista paralleel VanasTestamendis sellest, kui Mooses läks üles Siinai mäele, et kohtuda Jumalaga. Ka siis laskus pilv mäe kohale ning kuuendal päeval rääkis Jumal Moosesega  (2Ms 24:15-16). Tänases kirjakohas kohtavad seal mäe peale Jeesust Mooses ja Eelija, sümboliseerides käsuseadust ning prohveteid. Siiski see, keda meil tuleb kuulata on Jeesus, sest Tema on armastatud Poeg, nagu kinnitas Jumala hääl taevast juba Jeesuse ristimisel (Mk 1:11).

Nii nagu sellel sündmusel on seos minevikuga, on siin ka seos tulevikuga. On olemas mitmeid viiteid selle kohta, et Mooses ja Eelija on lõpuaja kuulutajad (Ml 3:22-23). Ka pilve seostatakse lõpuaegadega, ning samamoodi ka ihu transformatsiooni (1Kr 15:51–53; Fl 3:21). Kuigi Peetruse ootused uue ajastu suhtes osutusid valedeks (Mk 8:33), pole mingit kahtlust selles, et Messias Jeesusega algab uus ajastu.

 
Milliseid enda elu olukordi tahaksid täna näha Jumala perspektiivist? Oleksid sa selleks valmis? Räägi sellest Jumalale.

Selle kommentaari autor: Ed Kaneen