Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ärge keelake õnnistust

Esmaspäev, 12. Oktoober 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 10:13-16

Jeesus õnnistab lapsi
13Ja Jeesuse juurde toodi lapsi, et ta neid puudutaks. Ent jüngrid sõitlesid toojaid.
14Aga Jeesus sai seda nähes pahaseks ja ta ütles neile: „Laske lapsed minu juurde tulla, ärge keelake neid, sest selliste päralt on Jumala riik!
15Tõesti, ma ütlen teile, kes iganes Jumala riiki vastu ei võta nagu laps, ei saa sinna.”
16Ja ta kaisutas neid ja õnnistas neid, pannes käed nende peale.

Mis võib meid muuta takistuseks kellegi jaoks, tema Jumala juurde tulemisel?

Jeesus oli jõudnud lõpetada abieluküsimuse käsitlemise, kui tema juurde toodi lapsi. Abielu kaitsja on ühtlasi laste kaitsja. Vanemate algatus oli nii loomulik: inimese elu vajab taeva puudutust, mis tuleb meile Kristuse kaudu. Selleta jääme ilma elu väga olulisest väärtusest.

Miks sõitlesid aga jüngrid laste toojaid? Tahtsid nad ehk Jeesust kaitsta asjatu tülitamise eest? Jeesuse peamine ülesanne oli jumalariigi kuulutamine, rahva õpetamine ja tervendamine. Lapsed ei suutnud õpetamisest aru saada ja tervis oli neil korras. Nii võiski nende tulemine asjatu tülitamisena tunduda. 

Jüngrid ei suutnud mõista Jumala suhtumist lastesse. Hoolimata sellest, et neil ei ole mõistmist kõnedest arusaamiseks ega täiskasvanu usku, saavad nad Jumalalt siiski oma osa. Need, kes veel ei oska paluda ega teadlikult uskuda, suudavad ikkagi tajuda Jumala armastust, ligiolekut ning õnnistust. Jumal kõnetab paljusid lapsi nende südames ja lastel pole täiskasvanute takistusi uskumises. Ei saa seada piire ka lapse noorusele, sest nt prohvet Jeremijat ja Ristija Johannest õnnistas Jumal eriliselt juba enne nende sündi (Jr 1:5; Lk 1:15).

Jeesus pahandas alati, kui Teda püüti takistada kellegi huve kaitsmast. Mis pahandab Teda salmis 14?

Salmis 15 väljendab Jeesus oma suhtumist kõigisse lastesse. Jumala riik on ka kõigi nende päralt, kes selle vastu võtavad kui lapsed. Milliseid lapselikke omadusi peab Jeesus siin silmas? Võibolla näiteks sõltuvust ja vastuvõtlikkust? Või usku ning usaldust? 

 

 “…..ei kõrgus, ei sügavus ega mis tahes muu loodu suuda meid lahutada Jumala armastusest, mis on Kristuses Jeesuses, meie Issandas.” (Rm 8:39) Keda Tema õnnistab, see jääb õnnistatuks.

Selle kommentaari autor: APÜ