Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Surve all

Pühapäev, 18. Oktoober 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ps 119:121-128

Jumala sõna ülistus
121Ma olen toiminud seadust ja õigust mööda, ära jäta mind mu rõhujate kätte!
122Kosta oma sulase eest tema heaks, ärgu rõhugu mind ülbed!
123Mu silmad on lõppenud ootamast su abi ja su õiguse tõotust.
124Tee oma sulasega oma heldust mööda ja õpeta mulle oma määrusi!
125Mina olen su sulane; anna mulle arusaamist, et ma tunnetaksin su tunnistusi!
126Aeg on Issandal tegutseda; on ju tehtud tühjaks su Seadus.
127Seepärast ma armastan su käske enam kui kulda ja selgemat kulda;
128seepärast ma pean kõiki su korraldusi täiesti õigeks, ma vihkan iga valeteed.

Kuidas sa reageerid, kui sind pannakse ülekohtuselt surve alla?

119. laulu Jumala käsuõpetuse kiitus näitab meile milline oli Taaveti armastus Jumala vastu ning milline oli tema isiklik suhe Jumalaga. Käsuõpetus polnud tema jaoks vaid üks käskude ja määruste kogumik, see oli enam - see oli Taavetile eluks. Mitmeid kordi väljendab Taavet nimetatud laulus oma armastuse suurust Jumala sõna vastu.

See polnud passiivne armastus, vaid vägagi aktiivne. Loetud kirjakohas kirjeldab Taavet oma kogemust survajate rõhumisest. Kes need täpselt olid, Taavet ei nimeta, kuid tekstis leiame, et need olid ülbed ja need, kes käivad vale teed. Tegelikult polegi oluline, kes Taavetit täpselt rõhusid, vaid pigem see, kuidas Taavet selles olukorras käitus. Võitlust on meie igaühe elus, kuid see, kuidas reageerime, on tihti erinev, ja ometi on just see oluline.

Näeme, kuidas taolises olukorras Taavet toetub Jumalale ega hakka enese jõu või tarkusega olukorda lahendama (s 122). Ka meie võime teatud aegadel oma elus kogeda survet erinevate inimeste poolt. 

Olulisem kui surve tekitaja või selle intensiivsus on see kuidas me survele vastame, kuhu suuname oma ebakindluse ja ehk isegi meeleheite. Kui suuname selle neile, kes survet avaldavad, oleme sattunud ohtlikku olukorda. Inimestega võitlemine toob inimlikke tagajärgi, aga ei midagi enamat.

Oma eeskujuga kutsub Taavet tänses tekstis meid suunama oma reaktsiooni Jumalale, kes on võimeline kostma oma sulase eest. Survet võime kogeda ka kaaskristlaste poolt või nende hulgas  olles (1Kr 6 ptk) ja seal manitseb apostel Paulus laskma enesele pigem kahju teha kui vennaga kohut käima hakata.

Nii näeme kuidas Uus Testament kinnitab sama suhtumist, mida omas ka Taavet – surve all olles ei ole tarvis hakata oma õigust taga nõudma, vaid pigem alanduses Jumala ette tulla usaldades tema kätte ennast ja ka need, kes meid survavad. See ei tähenda uksematiks muutumist, vaid hoopis kõigeväelise Jumala usaldamist ja temalt Taaveti kombel abi palumist (s 125). Keegi pole täiuslik, ka mitte meie rõhujad – seepärast saab vaid Jumal ise siin kohut mõista. Võttes kohtumõistmise oma kätte, võime hävitada hoopis ennast ning kahju teha kõikidele teistele.

Nii võime tänasest tekstist õppida, kuidas Jumala sõna abil ja Jumalat usaldades võime läbi minna erinevatest olukordadest, isegi kui tunneme end hüljatuina ja üksikuina, aga ometi mitte mahajäetuina Jumala poolt.

 
Jumal tahab olla meile ligi, kinnitades ja julgustades, et võiksime pilgu temale tõsta ning temaga koos läbi minna kõigest.

Selle kommentaari autor: Ago Lilleorg