Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ideaalne kogudus?

Esmaspäev, 24. Mai 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 2:42-47

Jeruusalemma koguduse elust
42Aga nemad püsisid apostlite õpetuses ja osaduses, leivamurdmises ja palvetes.
43Ent igale inimesele tuli kartus, sest palju imetegusid ja tunnustähti sündis apostlite läbi.
44Kõik usklikud olid üheskoos ja kõik oli neil ühine.
45Omandi ja vara nad müüsid ära ning jagasid raha igaühele sedamööda, kuidas keegi vajas.
46Nad viibisid päevast päeva ühel meelel pühakojas, murdsid leiba kodudes ja võtsid rooga juubeldades ning siira südamega,
47kiites Jumalat ja leides armu kogu rahva silmis. Issand aga lisas päästetuid päevast päeva nende hulka.

“Koguduse aluseks on Jeesus Kristus, tema Issand” Täna Jumalat iga koguduste eest, mis sind usuteel on oluliselt toestanud.

Pilt, mis meie ette siin visandatakse on kaugel sellest, mida kaasaja kogudustes võib kogeda. Need 120, kes olid oodanud ülemises toas - nende arv muutus päevapealt ligi 30 kordseks ja sellega koos tekkisid koheselt ka väljakutsed seoses nende liitmise ja jüngerdamisega. Tõenäoliselt oli tekkinud olukord oluliselt keerulisem ja segasem, kui nende salmide pealiskaudsest lugemisest aimub, aga vaata milline kogudus sealt tõuseb!

See kogudus väärtustab õpetust (s 42). Meie ajastul, kus enam ei rõhutata doktriinide usaldusväärsust või absoluutset tõe kontseptsiooni, on eriti oluline meeles pidada, et tõde on olemas ja selle autentsus on määrava tähtsusega.  

See kogudus asetab kesksele kohale usklike omavahelise osaduse (s 42). Jumala eesõigus oli lisada uusi liikmeid Tema laste kogukonda. Ja kogukonna liikmete rõõmus eesõigus oli tervitada neid uusi, keda Jumal oli vastu võtnud. Kuna koos uute liikmetega tekkisid ka praktilised ruumi ja vajaduste küsimused, jõudis see värske kogudus kiiresti väikegrupi kogudusliku mudeli juurde. Kuigi sellist ühist majandusliku alust nagu seal (s 44) ei kohta just sageli kirikuajaloos ega ka erinevais kultuurides, aga osadus, mida väljendatakse praktilise jagamise kaudu, on läbi aegade olnud  kogudusliku elu üks võtmetegureid. 

See jagamine sisaldab enam kui tass kohvi ja põgus vestlus pühapäeva hommikul; taoline osaduslik jagamine hõlmab kõik inimese elualad. Nood esimesed kristlased kujundasid oma uue suhtumise materiaalsesse varasse ja selle jagamisse lähtudes ühisest usust Jeesusesse kui Messiasse, millega kaasnes Püha Vaimu vastuvõtmine ning juhtimine ka elu praktilistes küsimustes.

Kogu fookus on Jeesusel. Sellel ajajärgul ei ole veel eraldi armulaua teenistust ning leiba murtakse söömaja käigus, nii nagu Jeesus seda oli käskinud teha (Lk 22:19). Selles söögilauas on kõik Kristuse läbi ühendatud ning seal ei ole mingeid eristamisi või klassideks jagamisi. Kõik mis tehti oli avalik ning see mõjutas ka ühiskonda laiemalt (s 46), lisades koguduse teenimisvõimalusi (s 43).  

On imekspandav milline andumus, ustavus ja rõõmsameelsus iseloomustas Jeruusalemma koguduse liikmeid. Mis võis olla selle atmosfääri võti?

 
Mida tahaksid sellest piiblitekstist üle kanda oma koguduse ellu? Millised komponendid on need, mis aitasid esimesi kristlasi usus kasvada? Räägi oma mõtetest Jumalale ja küsi, kas Tema suunab sind midagi tegema.

Selle kommentaari autor: APÜ