Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Täiesti puhtaks tehtud

Neljapäev, 27. Mai 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Lk 5:12-16

Jeesus teeb puhtaks pidalitõbise
12Ja see sündis, kui Jeesus ühes linnas viibis, vaata, seal oli
mees üleni täis pidalitõbe. Ja kui ta nägi Jeesust, langes ta silmili
maha ja anus teda: „Issand, kui sa tahad, siis sa võid mu puhtaks
teha!”
13Ja Jeesus sirutas käe välja, puudutas teda ja ütles: „Ma tahan,
saa puhtaks!” Ja kohe lahkus pidalitõbi temast.
14Jeesus keelas teda juhtunust kellelegi rääkimast ja
käskis: „Mine näita ennast preestrile ja ohverda oma puhtakssaamise
eest, nii nagu Mooses on käskinud, neile tunnistuseks!”
15Aga sõnum Jeesusest levis seda enam, nii et suur rahvahulk
tuli kokku teda kuulama ja saama temalt tervenemist oma haigustest.
16Temal oli aga viisiks minna tühja paika ja seal palvetada.

Issand, palun puhasta ja pese mind oma vere läbi, mis voolas Kolgatal!

Kedagi pidalitõvest puhtaks teha? Ennekulmatu! Viimase 1000 aasta jooksul, Naamani tervenemisest saadik, pole sellist asja Iisraelis sündinud (2Kn 5:1–14)! Aga just äsja Jeesus nimetas seda (Lk 4:27).

Pidalitõbi on kohutav haigus, elusalt mädanev ihu, surmakülvav - ja selle õudust on kannatanud miljonid. Isegi tänapäeval veel. Jeesuse päevil sunniti pidalitõbised oma kodust, templist ja ühiskonnast eralduma; nad kandsid räbalaid, pidid katma oma näo ning hüüdma: “Roojane! Roojane!” kus iganes nad kellegi lähedale sattusid (3Ms 13:45).

Kõik, kes neile lähenesid muutusid samuti ebapuhtaks. Tänases loos aga vahetuvad pidalitõbise mehe ja Jeesuse rollid. Puhtaks saanud mees saab uuesti liituda ühiskonnaga. Jeesus aga, nüüd ebapuhas, eraldab end, võttes kannataja rolli (s 16).

Meie ees opn evangeeliumi miniatuurses vormis. Kogu Luuka jutustust domineerib pilt Jeesusest, keda ühiskond eemale tõrjub. Viimselt läheb ta surma,  kinkides sellega patustele elu ning andestades neile.

Mõned kaasaegsed piiblitõlked väldivad väljendeid “pidalitõbine” või “pidalitõbi” - kasutades selle asemel nt väljendit “kardetav nahahaigus”. Osaliselt seetõttu, et Moosese seadus käsitles ka erinevaid nahahaigusi, kuid peamiselt pigem nende väljenditega kaasneva stigmatiseerimise tõttu. Ometi ei muuda see terminite vahetamine Jeesuse teo olulisust (s 12).

Minu kolleegid, kes tõlkisid Luuka evangeeliumi riikides, kus pidalitõbe ikka veel esineb, ei hakanud mingeid termineid vahetama, sest neis maades teati ja tunti pidalitõbe. Kõik teadsid, kuidas see haigus hävitab inimese inimlikkuse. Ning kui tähendusrikas oli Jeesuse tegu just selliste ühiskondade jaoks.

Puhastamine hõlmas nii haige ihu kui hinge. See pühkis ära sotsiaalse häbimärgistamise, hävitas barjääri, mis keelas inimesel Jumalale läheneda templi tseremooniate vahendusel - see oli tol ajal ainsaks võimaluseks saada oma patud andeks.

Meie jaoks pole Jeesus sugugi vähem teinud. Nii nagu Jesaja kuulutas, on Jeesus võtnud enese peale meie valud ning kandnud meie kannatuse (Js 53:4). Me pole enam ebapuhtad, enam ei keelata meile ligipääsu Jumala armu juurde.

 
“Palun luba…. et meie patused ihud saaksid puhtaks Sinu ihu läbi….ning et võiksime igavesti aset leida Sinus ja Sina meis…” (Prayer of Humble Access, BCP, 1662)

Selle kommentaari autor: John Harris