Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Püsivuse jõud

Kolmapäev, 1. Detsember 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Lk 18:1-8

Tähendamissõna lesest ja kohtunikust
1Jeesus rääkis neile tähendamissõna selle kohta, et nad peavad ikka
palvetama ega tohi tüdida:
2„Ühes linnas oli kohtunik, kes ei kartnud Jumalat ega häbenenud inimesi.
3Samas linnas oli ka lesknaine, kes käis aina tema juures
ja rääkis: „Kaitse mu õigust mu vastase vastu!”
4Ja tükk aega kohtunik ei tahtnud. Aga pärast ta mõtles endamisi:
„Ehk ma küll ei karda Jumalat ega häbene inimesi,
5ometigi, kuna see lesk mind tüütab, muretsen ma talle
õiguse, et ta oma lõputu käimisega mind ära ei piinaks.””
6Aga Issand ütles: „Te kuulete, mida see ülekohtune kohtunik ütleb!
7Kas siis Jumal ei peaks muretsema õigust oma äravalituile, kes tema
poole kisendavad päevad ja ööd, kas ta peaks viivitama neid aidates?
8Ma ütlen teile, küll ta muretseb neile peatselt õiguse! Ometi, kui
Inimese Poeg tuleb, kas ta leiab usku maa pealt?”

“Püsivus, vastupidavus ja sihikindlus, vaatamata mistahes takistustele, hirmutamistele ja võimatusele: see eristab tugevat hinge nõrgast.” (Thomas Carlyle, 1795–1881)

Luukas alustab seda tähendamissõna sõnastades kõigepealt Jeesuse õppetunni jüngrite jaoks: “et nad peavad ikka palvetama ega tohi tüdida.” (s 1). P alvetades on lihtne kartma lüüa või pettumuste tõttu alla anda. Inimene võib karta, et Jumal ei ole piisavalt väeline, et vastata näiteks. Või veelgi halvem: Jumal lihtsalt ei hooli. Vastamata palved on läbi aegade pannud inimesed silmitsi ka selliste kahtlustega. 

Lesed ja orvud olid esmiese sajandi ühiskonnas kõige haavatavamad inimesed, sest neil puudus perekond, kes nende eest oleks seisnud. Nii nagu ka teiste tähendamissõnade puhul, toob Jeesus siingi esile kontrasti Jumala ustava olemuse ning patuse inimese vahel - selles loos, oli viimase rollis ülekohtune kohtunik. Asja tuum on lihtne: kui isegi torisev ja tige kohtunik annab viimaks pealekäivale lesele järele, kui palju enam toob hea ja armastav Jumal õiguse rõhutuile, kui nood on püsivad oma palveis? Võime olla täiesti kindlad, et Ta kuuleb meid, et Ta hoolib ja on piisavalt väeline meie palvetele ka vastama - kuigi vastus ei pruugi alati tulle sellisel viisil, kui meie oleme oodanud. 

Järelejätmatu (püsiv) palve ei tähenda tingimata mõttetut kordamist või lõputuid palvesessioone. Pigem  on see ootav südamehoiak ja usk, mis on jätkuvalt avatud Jumalale, kõndides päev oäevalt koos Temaga ja uskudes, et Ta vastab. Meile võib tunduda, et Jumal viivitab, aga tema ajastusel on alati oma eesmärk - sageli näeme, et Jumal on pigem huvitatud meie usu kasvamisest ja iseloomu kujundamiseest. Ei ole midagi nii väärtuslikku kui õppida usus ootama ning ootuses arendada kannadlikkust ja jumalakartlikku iseloomu.

“Kui  Inimese Poeg tuleb, kas ta leiab usku maa pealt?” (s 8). Siin on mõeldud vastupidavat, püsivat usku.

Kas oled oma usuelus kogenud selliseid pettumisi, mis panid sind oma südant Jumala ees lukku panema või loobuma Tema ees vastuse ootamisest? Palu, et Jumal võiks täna kasvatada su usus püsivust.

Selle kommentaari autor: Daniel McGinnis