Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Maa tuleb täita lastega…

Laupäev, 29. Jaanuar 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Ms 10:1-32

Noa järeltulijad
1Ja need on Noa poegade Seemi, Haami ja Jaafeti järeltulijad; pärast veeuputust sündisid neile pojad.
2Jaafeti pojad olid Gomer, Maagoog, Maadai, Jaavan, Tubal, Mesek ja Tiiras.[f] + [fr] 10:2 [ft] Nimi Gomer tähendab kimmerlasi, Maadai Meediat, Jaavan Kreekat, Jooniat. Tubal ja Mesek jäävad Väike-Aasiasse ja Tiiras viitab arvatavasti etruskidele. Maagoogi all mõeldakse Musta mere põhjaosa.[f*]
3Ja Gomeri pojad olid Askenas, Riifat ja Toogarma.
4Ja Jaavani pojad olid Eliisa ja Tarsis, kittid ja rodanlased;
5neist eraldusid saarte rahvad. Need olid Jaafeti järeltulijad nende maade järgi, igaühel oma keel, nende suguvõsade kaupa, vastavalt neile rahvastele.
6Ja Haami pojad olid Kuus, Mitsraim, Puut ja Kaanan.[f] + [fr] 10:6 [ft] Kuus on sama, mis Nuubia, Mitsraim tähendab Egiptust, Puut Liibüat. [f*]
7Ja Kuusi pojad olid Seba, Havila, Sabta, Raema ja Sabteka; ja Raema pojad olid Seeba ja Dedan.[f] + [fr] 10:7 [ft] Lõunaaraabia ja nuubia hõimud. [f*]
8Ja Kuusile sündis Nimrod, kes oli esimene vägev mees maa peal.
9Tema oli vägev kütt Issanda ees, seepärast öeldakse: „Vägev kütt Issanda ees nagu Nimrod.”
10Ja tema kuningriigi alguseks olid Paabel, Erek, Akad ja Kalne Sinearimaal.[f] + [fr] 10:10 [ft] Erek on sama mis Uruk, muistne sumeri linn, praegune Varka. Sinear on Paabelimaa (Babüloonia) teine nimi.[f*]
11Sellelt maalt läks ta Assurisse ja ehitas Niineve, Rehobot-Iiri ja Kelahi,
12ja Reseni Niineve ja Kelahi vahele - see on see suur linn.
13Ja Mitsraimile sündisid luudlased, anamlased, lehablased, naftuhlased,
14patruuslased ja kasluhlased, kellest vilistid on lähtunud, ja kaftoorlased.
15Ja Kaananile sündisid Siidon, tema esmasündinu, ja Heet,
16jebuuslased, emorlased, girgaaslased,
17hiivlased, arklased, siinlased,
18arvadlased, semarlased ja hamatlased; hiljem harunesid kaananlaste suguvõsad.
19Ja kaananlaste maa-ala oli Siidonist Gerari suunas Assani, Soodoma, Gomorra, Adma ja Seboimi suunas Lesani.
20Need olid Haami järeltulijad nende suguvõsade, keelte, maade ja rahvaste järgi.
21Ja Seemile sündisid ka pojad; tema oli kõigi Eeberi poegade esiisa, Jaafeti vanem vend.
22Seemi pojad olid Eelam, Assur, Arpaksad, Luud ja Aram[f] + [fr] 10:22 [ft] Nimi Aram viitab Süüria aramealastele. [f*].
23Ja Arami pojad olid Uuts, Huul, Geter ja Maas.
24Ja Arpaksadile sündis Selah, Selahile sündis Eeber.
25Ja Eeberile sündis kaks poega: ühe nimi oli Peleg[f] + [fr] 10:25 [ft] Nimi Peleg tuleb heebrea sõnast [+it] palag[+it*] 'jagunemine', 'eraldumine'. [f*], sest tema päevil jagunes maa; ja tema venna nimi oli Joktan.26Ja Joktanile sündisid Almodad, Selef, Hasarmavet, Jerah,
27Hadoram, Uusal, Dikla,
28Oobal, Abimael, Seeba,
29Oofir, Havila ja Joobab; need kõik olid Joktani pojad.
30Nende elukohad olid Meesast Sefaara suunas idapoolses mäestikus.
31Need olid Seemi järeltulijad nende suguvõsade, keelte, maade ja rahvaste järgi.
32Need olid Noa poegade suguvõsad nende põlvnemiste ja rahvaste järgi; neist harunesid rahvad maa peal pärast veeuputust.

“Vaata, lapsed on pärisosa Issandalt, ihusugu on tasu temalt. Otsekui nooled sangari käes, nõnda on noorpõlve pojad. Õnnis on mees, kes oma nooletupe nendega on täitnud. Ei jää nad häbisse, nad vaenlastega kõnelevad väravas.” (Ps 127:3-5)

Kõikidel rahvastel on oma esiisad, kes viimselt on kõik Noa järeltulijad. Otsides oma kaugemaid sugulasi ei ole meil enam vaja minna Aadamani, piisab Noast. Tänane peatükk sarnaneb 1Ms 5 peatükile, sest kirjeldab kuidas inimesed olid viljakad, paljunesid ning täitsid maa. See on ka pilt sellest, kuidas Jumal inimesi õnnistas - tänases peatükis toimub otsekui inimkonna plahvatus. 

Samas ei ole meil enamike nimede kohta mingit lisainformatsiooni. Öeldakse vaid, et Nimrod oli võimas jahimees (s 8,9). See paneb mõtlema kuidas võidaks ja millisena me sooviksime, et meid mäletataks tulevaste sugupõlvede poolt?

1Ms 10. peatükis ei ole enam keskset kuju - nagu 5. peatükis oli Noa - aga siin nimetatakse hoopis erinevaid piirkondi, mida Noa kolme poja järeltulijad asustasid. Ka loeme, et nad rääkisid erinevaid keeli (s 5)

Jämedalt võttes asustasid Haami järeltulijad Punase mere läänepoolse ala, piirkonna mida meie teame nüüd kui Põhja- ja Ida-Aafrikat, kaasa arvatud Egiptus ja Sudaan. 

Seem asus Punase mere idapoolsesse piirkonda, mere ja Pärsia lahe vahelisele alale, mida meie teame kui Saudi Araabiat, Süüriat, Iraaki jne.

 Jaafet läks aga Iraani ja Türgi aladele, laienedes Aasiasse ja Euroopasse. 

Meile on antud 70 nime: 14 Jaafeti järeltulijat;  30 Haami järeltulijat, kelledest võrsusid ka kaananlased, kes hiljem asustasid Tõotatud maa; ning 26 Seemi järeltulijat (kes oli kõige tähtsam, sest temast tuli Aabraham ja hiljem Iisarel).

Mitmed siin esiletoodud nimed korduvad hiljem nt Iisraeli rahva Väljarändamise loos Moosese ja Joosua raamatutes.

Luuka evangeeliumi alguses on Jeesuse sugupuu, mida loetakse Aadamani välja ning selle kohaselt olid Jeesuse esiisad Noa poeg Seem ja tema poeg Arpaksad. 

See on ka korrastatud maailm. Kõik 70 rahvust on hoolega esitletud, sealhulgas ka 3, 7 ja 10 kordsed paljunemised - mis märgivad korrastatust ja ka terviklikkust. Kõik need erinevad rahvad, keeled ning pingutused neile antud territooriumil - võib meile tunduda kui üks suur kaos ja segadus. Kuid selle kõige allhoovuseks on ettehooldav, varustav õnnistus; maa täidetakse inimestega, kes võtavad selle valitsemise üle. Kui kuidagi oleks võimalik patt sellest pildist välja jätta - oleks tegu loomise narratiivi kulminatsiooniga.

Enamik iidse maailma jumalusi oli kas suguharude ja /või territooriumite jumalused, ning loomiselood näitavad kätte konkreetsete inimeste alustamise konkreetstes kohtades. Näiteks tipneb Paabeli loomise müüt sellega, kuidas jumal Marduk siseneb oma templisse Paabelis. 1Moosese raamatu 10 peatükist leiame signaali selle müüdi tundmise kohta viites Nimrodile, kuid piiblis on asja tuumaks hoopis muu. Nii nagu kogu nähtav maailm on loodud ühe ja ainsa Jumala poolt, nii on ka igal inimesel üks lähetkoht ning nad kuuluvad sellele ainsale Jumalale, kes on nad loonud. 

Vana Testament võib sisaldada mingi konkreetse rahva lugusid, kuid 1Ms 10 ei jäta mingit ruumi lisada sellesse pilti eri hõimude, rahvuste või territooriumide teisi jumalaid.

 
Palveta täna laste ja sündivate laste pärast, keda tead, või keda Jumal su südamele paneb. Palveta, et nad oma päritolule vaatamata võiksid leida tee Jumala perekonda, kätte saada Jumala tõotused ning õnnistused ja igavese elu.

Selle kommentaari autor: APÜ