Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumal on püha ja Tema valitseb!

Pühapäev, 20. Veebruar 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 99

Jumala truudus Iisraeli vastu
1Issand on kuningas!
Värisegu rahvad!
Ta istub keerubite peal.
Vabisegu maa!
2Issand on suur Siionis
ja ta on kõrge üle kõigi rahvaste.
3Andku nad au sinu suurele
ja kardetavale nimele:
see on püha!
4Ja kuninga võimsus on,
et ta armastab õiglast kohut.
Sina oled kinnitanud õiguskorra,
sina oled seadnud õigluse ja õiguse Jaakobisse.
5Ülistage Issandat, meie Jumalat,
ja kummardage tema jalgade järi ette:
tema on püha!
6
Mooses ja Aaron on tema preestrite seas
ja Saamuel nende hulgas,
kes hüüavad appi tema nime.
Nad hüüavad Issanda poole
ja tema vastab neile.
7Pilvesambast ta rääkis nendega.
Nad hoidsid tema tunnistusi ja määrusi,
mis ta neile oli andnud.
8Sina, Issand, meie Jumal,
vastasid neile;
sina olid neile Jumalaks,
kes annab andeks,
ja maksab neile kätte nende tegude eest.
9Ülistage Issandat, meie Jumalat,
ja kummardage tema püha mäe ette!
Sest püha on Issand, meie Jumal!

Mida tähendab sinu jaoks see, et Jumal on kuningas? Kirjelda see lahti Jumalat kiites…

“Issand valitseb”  - Jumal on troonil ja kõrgeks tõstetud taevas, Tema nimi on auline. Siit tuleb ka psalmi  refrään: “Ta on püha” (salmid 3, 5,9).  See meenutab Tema kummardajatele pidevalt, kui erinev, ka inimesest eristuv Jumal on ning kui  suurem ja mõõtmatult kõrgemal Ta on. Tema on Kuningas. 

Jumalat iseloomustab “õiglus ja õigsus” (s 4). Neid kahte sõna kasutatakse Vanas Testamendis sageli koos, kuulutamaks, milline Jumal on. “Õiglus” heebreakeelses mõistes ei tähenda vaid kohtumõistmist ja karistust, vaid samavõrra ka inimeste kaitsmist häda ja rõhumise eest. Jumala kohtumõistmine ei rakendu üksnes rõhujate suhtes, vaid ka rõhutute suhtes. Jumala kohtumõistmine toimub õigluses, milleks pole võimeline ükski inimlik kohtunik. Tema on viimne inimõiguste jaluleseadja ja kohtunik.

Ometi ei ole Jumal lihtsalt kauge ja tundmatu ülim olend, vägev jõud, kelle selg on pööratud meie segipaisatud ja sõnakuulmatu maailma poole. Ta on aktiivne, osavõttev, kohut mõistev, andestav Suverään!

Ta valitseb üle kogu maailma, Maa ja kõigi selle rahvaste. Sellepärast peaksid rahvad ja maakera värisema mitte maavärinate, börsilanguste ja terrorirünnakute ja sõdade tõttu, vaid palju enam sellepärast, et Jumal on see, kes valitseb ja viimselt mõistab kohut kõigi üle.

Laulja ütleb, et Jumal valitseb Siionis (salm 2) ja Jaakobis (salm 4) - ja Ta teeb seda läbi erilise, ainulaadse suhte, mis Tal on oma valitud lepingurahvaga. Praegu aga on see eriline suhe avatud kõigile, kes aktsepteerivad Tema valitsemist. Kõik, kes soovivad, võivad kuuluda nüüd Tema rahva hulka, omada erilist ja lähedast suhet oma Issandaga ning olla Tema valitud instrument selleks, et Tema tahet maa peal täide viia (Ef. 3:10). 

Usklikud on mõnikord haaratud muretsesmisest oma arvu tähtsusetuse või oma mõju väiksuse pärast selles maailmas. Tegelikult võiksime olla julgustatud ja rõõmsad, sest Jumal toimib ka praegu aktiivselt, tuues esile “õiglust ja õigust” (salm 4) ning Jeesus on ära võitnud selle maailma (Joh. 16:33).

Jumal tahab valitseda iga üksikinimese elus. Issandal oli lähedane ja sügav suhe Moosese, Aaroni ja Saamueliga, Ta juhtis nende elu ja vastas nende palvetele, juhendas neid, tõi neile abi ja päästet. Jumal vastas  (salmid 6, 8), kuid samuti Ta ka karistas või andestas. Mitte keegi, isegi mitte Mooses, Aaron ja Saamuel, ei ole suutnud pidada Issanda reegleid ja korraldusi täielikult. 

Nii nagu Ta oli nendega, on Ta ka meiega. Ta armastab, andestab, distsiplineerib ja juhatab meid läbi oma kirja pandud Sõna, Püha Vaimu ja nende, kelle Ta on kutsunud olema õpetajad ja juhatajad koguduses. 

Meil on lugematu hulk põhjusi kiita Tema suurt ja imelist nime, ja veel parem, kui  meie ülistusega kaasneb meeleparandus ning uuenenud usaldus meie võimsa, väelise ja imelise Jumala vastu.

 
Võta täna pikemalt aega, et olla Jumalaga - ülistuses, kummardamises, imetlemises ja Tema kuulamises!

Selle kommentaari autor: APÜ