Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Otsige Issandat, et te jääksite elama!

Teisipäev, 8. Märts 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Am 5:1-13

Nutulaul Iisraeli pärast
1Kuulge seda kõnet, nutulaulu,
mida ma alustan teie pärast,
Iisraeli sugu!
2On langenud ega tõuse enam Iisraeli neitsi;
ta lamab märkamatult oma maal,
ükski ei aita teda üles.
3Sest nõnda ütleb Issand Jumal:
Linnast, kust välja läks tuhat,
jääb järele sada,
ja kust välja läks sada,
jääb järele kümme
Iisraeli soole.
4
Sest Issand ütleb Iisraeli soole nõnda:
Otsige mind, et te jääksite elama!
5Ärge otsige Peetelit,
ärge minge Gilgalisse,
ärge läbige Beer-Sebat;
sest Gilgal läheb kindlasti vangi
ja Peetelist saab õudne paik!
6Otsige Issandat, et te jääksite elama,
et ta nagu tuli ei tungiks Joosepi kotta
ega põletaks seda,
ilma et Peetelil oleks kustutajat,
7teie, kes muudate õiguse koirohuks
ja paiskate maha õigluse!
8
Tema, kes on teinud Sõela- ja Vardatähed,
kes muudab pimeduse hommikuks
ja pimendab päeva ööks,
kes kutsub mereveed
ja valab need maa peale -
Issand on tema nimi.
9See on tema, kes laseb tulla hukatuse tugevale
ja toob hävingu kindlale linnale.
10
Nad vihkavad noomijat väravas
ja põlgavad seda, kes räägib tõtt.
11Et te tõstate viletsale renti
ja võtate temalt viljamaksu,
siis juhtub teiega nõnda:
kuigi te ehitate tahutud kividest kodasid,
ei ela neis teie,
kuigi te istutate toredaid viinamägesid,
ei joo nende veini teie.
12Sest ma tean, et teie üleastumisi on palju
ja teie patud on suured:
te kiusate taga õiget,
võtate altkäemaksu
ja tõukate vaesed väravas kõrvale.
13Sellepärast vaikib mõistlik niisugusel ajal,
sest see on kuri aeg.

“Mina olen tulnud, et neil oleks elu, ja oleks seda ülirohkesti. “ (Jh 10:10) Issand, tänu Sulle, et tulid tooma meile elu ning mitte hävitust!

Kohtuotsuse kuulutamine ei ole lihtne. Seda ei kuulutata mingile anonüümsele “kellelegi”, kellega pole mingit suhet;  vaid valu ja viletsus saab tabama kuulutaja lähedast sõpra. Nii on tänane tekst raamitud kurvastusega (s 1-13, 16-17). Sõela - ja Vardatähtede võimas Looja (s 8) ei talu ebaõiglust igavesti, ning nüüd tuleb hävitus. Nii nagu Jeesus, kes nuttis Jeruusalemma pärast (Lk 13:34), kuulutab Aamos Issanda üleskutset, milles ühtlasi kõlab ka Looja valu: “ Otsige mind, et te jääksite elama!” (s 4,6).

Paljudes kultuurides on tavapärane, et kriisidele ning õnnetustele vastatakse kõrgendatud usulise aktiivsusega - ka leigelt kristlikes riikides pöördub rahvas sellistel hetkedel kirikutesse. Selles tekstis aga vastandub “Otsige mind!” otseselt tühjale religioossele aktiivsusele (s 5). Jumal oli lepingu tingimusena Iisraelilt alati nõudnud halastust vaeste ja hädaliste suhtes (2Ms 22:21-27). Aamose poolt kirjeldatud Iisraelis aga valitses ülekohus, korruptsioon ning neid, kes püüdsid toimida õiglaselt, vaenati taga (s 10,13). Jumala kummardamise kohad olid alles, kuid rahva ülemkiht keskendus pigem endile ja oma elu nautimisele, kui Jumala ootuste täitmisele. 

Prohveti sõnum kutsub rahva juhte tagasi õige jumalakummardamise juurde, rakendama õiglust ja kaastunnet; kutsub tõelise elu juurde, eemale isekusest, eneserahludamisest ja ahnusest.

Prohveti üleskutse sisu “otsige head, mitte kurja, et võiksite elama jääda” (s 14)  on eelkõige suunatud sotsiaalse moraali ja õigsuse aladele. Viidatakse nt rõhuvatele maksudele (s 11), ja sellele kuidas koheldakse vaeseid, kes ei leia õigust  seadusandlikust ega kohtusüsteemist ning kus jõukatele, kes “ostavad” endale sobivad lahendused (s 7, 10, 12, 15). 

Kaasajal kõnetaks Aamos ilmselt võimsaid ning rikkaid (üksikisiuid ja firmasid), kes saavad palgata kõige osavamad advokaadid, või venitada kohtuasju ulatuslike nõuetega, vältides sel viisil süüdimõistvat otsust. Seda kõike “õigluse” saamise nimel. Aamos võiks kaasajal vabalt öelda:”JOKK võib küll pealtnäha olla seaduslik, kuid see ei ole õige.” Seadusandlik abi kõikidele ning advokaadid, kes on nõus vabatahtlikkuse korras vaesemaid abistama, oleks aga sammud “hea otsimise” suunas.

“Otsige mind!” tõeline tunnistus ei võrsu religioossest toimekusest, vaid vaeste ning hädaliste poolt kogetava ülekohtu eemaldamisest ning õigluse jaluleseadmisest. Kui kristlastena võime mõtelda, et meie osa ei ole teha muud, kui “armastada head ning vihata kurja” (ka Rm 12:9 kordab otseselt Aamose 5:14 mõtet), siis peame meeles pidama, et kuigi meid ei päästeta meie tegude tõttu, ometi oleme loodud tegema “häid tegusid Kristuses”. Tänases tekstis annab Aamos väga selge pildi mida Jumal selle “hea” all silmas peab.

 
Palveta, et Jumal näitaks kuidas saaksid veel enam “otsida head”, nii isiklikult kui koos oma kogukonna ja kogudusega.

Selle kommentaari autor: APÜ