Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumal taastab

Teisipäev, 15. Märts 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Am 9:11-15

Jumal taastab Taaveti koja
11Sel päeval taastan ma jälle
Taaveti lagunenud koja,
müürin kinni ta praod,
koristan ta varemed
ja ehitan ta üles,
nagu ta oli muistseil päevil,
12et nad saaksid pärida Edomi jäägi
ja kõik rahvad,
kelle üle on nimetatud minu nimi,
ütleb Issand, kes seda teeb.
13
Vaata, päevad tulevad, ütleb Issand,
mil kündja jõuab järele lõikajale
ja viinamarjasõtkuja seemne külvajale;
siis tilguvad mäed värsket veini
ja kõik künkad sulavad.
14Siis ma pööran oma Iisraeli rahva vangipõlve,
nad ehitavad üles hävitatud linnad
ja elavad neis;
nad istutavad viinamägesid
ja joovad nende veini,
nad rajavad rohuaedu
ja söövad nende vilja.
15Ma istutan nad nende oma maale
ja enam ei kitkuta neid ära nende maalt,
mille ma neile olen andnud,
ütleb Issand, sinu Jumal.”

Evangeelium on kohtumõistmine enne kui see on armukuulutus ( Rm 8:3,4). Millest on Kristus sind vabastanud?

Aamose raamat tervikuna on väga tume, täis hukkamõistu ning kohtumõistmist. Iisraeli jaoks saab Issanda päev olema “pimedus ja mitte valgus” (Am 5:20). Ometi lõpeb raamat aga lausa valgusesähvatuseg! Kuidas saab nii olla? 

Selleks on kaks põhjust. Esimene on see, et Issanda päeval on alati kaks poolt. Kurja hävitamine tähendab samas ka seda, et hea saab võidutseda. Peale seda, kui kohtumõistmine on sõelnund Iisraeli (s 8-10), saab Jumala eesmärk rahva jaoks ikkagi täide viidud.

Teine põhjus on aga Jumala lepingu-ustavus, Tema pühendumine sellele. See pühendumine tõi Iisraelile esmalt lepingu needuse, kuid Jumala viimne eesmärk lepingu sõlimimiseks saab ka täidetud - ja see on, et Ta valis ühe rahva kõikide teiste seast, et õnnistada teisi rahvaid (1Ms 12:1-3). Just sellest räägivad salmid 11 ja 12. 

Taaveti valitsemise alla üheks kogutud rahvas on nüüd lõhestunud, ning peatselt, põhja kuningriigi hävitamise järel, jääb sellest vaid Juuda “känd” järele. Jumal aga tõstab üles uue, Taaveti taolise kuningriigi, mis toob kõik rahvad (isegi halastamatu Eedomi  Am 1:11) Jumalaga lepingusse.

Apostlite tegude raamatus näeb Jaakobus - Jeesuse vend ja Jeruusalemma koguduse juht, just seda tõotust täitumas, kui paganad liidetakse kogudusega (Ap 15:12-21). Jaakobus viitab sellele, kui alusele milla najal on võimalik paganad kogudusse vastu võtta ilma, et viimased peaksid pöörduma juudiusku. 

Selle taga aga on Jeesuse kui “Taaveti suurima poja” äratundmine, kelle läbi Jumala tõotused Taavetile saavad täidetud viisil, mis on täiesti ootamatu ning palju mastaapsem, kui keegi iial oleks osanud mõelda.

Aamose viimane visioon toob esile uuendatud maa - mis on arusaadav kujund põllumajandusele rajatud majanduses. Ilmutuse 21 ja 22 peatükis muutub see omakorda linnakeskkonna kujundiks, ning sellesse, uude Jeruusalemma, tulevad kokku kõik rahvad. Nii võimsalt saavad Jumala tõotused ning eesmärgid täidetud!

 

 
Lõpetame Aamose raamatu silmitsi teenimatu ning ootamatu armuga. Kuidas on Jumala arm tabanud sind, sinu elus? Kuidas saaksid sellest rääkida teistele?

Selle kommentaari autor: Ernest Lucas