Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Elutoov valgus

Teisipäev, 22. Märts 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 12:44-50

Juudid ei söanda Jeesusesse uskuda
44Aga Jeesus hüüdis valjusti: „Kes minusse usub, see ei usu minusse, vaid temasse, kes minu on saatnud,
45ja kes mind näeb, see näeb teda, kes minu on saatnud.
46Mina olen tulnud valguseks maailma, et ükski, kes usub minusse, ei jääks pimedusse.
47Ja kes iganes mu sõnu kuuleb ega pea neist kinni, selle üle ei mõista mina kohut, sest ma ei ole tulnud maailma üle kohut mõistma, vaid maailma päästma.
48Kes lükkab minu kõrvale ega võta vastu mu kõnet, sellel on juba kohtumõistja. Sõna, mis ma olen rääkinud, see mõistab tema üle kohut viimsel päeval,
49sest mina ei ole rääkinud iseenesest, vaid Isa, kes on minu saatnud, on andnud mulle käsu, mida ma pean ütlema ja mida ma pean rääkima.
50Ja ma tean, et tema käsk on igavene elu. Mida mina räägin, seda ma räägin nõnda, nagu Isa mulle on öelnud.”

Mis on sinu jaoks kõige olulisem kuulutuses Jeesusest? Kellele ja kuidas oled seda edasi andnud?

Tänases tekstis on meie ees Jeesuse avaliku teenistuse viimased sõnad, mida Johannes oma evangeeliumis edasi annab. 

“Aga Jeesus hüüdis valjusti…” Alles see oli, kui Jeesus peitis end rahvahulkade eest (s 36), kuid nüüd hüüab Ta valjusti.  Võibolla oli see inimeste uskmatus ning  hirm üksteise ees, mis pani Jeesuse hüüdma? Mõnikord peab Jumal ka meid “hüüdma” (erinevais vormides) selleks, et suunata meie mõtted kõige olulismale. Neis viimastes avalikes sõnades suunab Jeesus kogu tähelepanu Taevasele Isale. 

Usk Jeesusesse, on usk Isasse - on Tema sõnum. Kõik kuulutatud sõnad on Jeesus saanud Isalt, Isa ise on Jeesuse siia maailma läkitanud. Jeesus jätab ennast täiesti tagaplaanile, sest Talle ei ole tähtis Tema enese au. Ta on tulnud Isa tahet täitma ning Tema nime austama. Jumalasse olid variserid kogu aeg uskunud, aga Jeesust ei suutnud (tahtnud?) nad Jumalaga seostada. 

 Lühikokkuvõte Jeesuse kuulutatud evangeeliumist oli see: Jumal-Isa on läkitanud oma Poja maailma valguseks ja Päästjaks. Jeesus rõhutab, et tuli selleks et päästa, mitte hukka mõista (s 47-48). Ta toob selgelt välja oma seose Jumal-Isaga ning oma vahendaja rolli. 

Võimsalt väljendub siin ka Vana Testamendi prohvetikuulutuste täitumine -  48. salmi paralleelkirjakohas öeldakse: “ Ma äratan neile ühe prohveti nende vendade keskelt, niisuguse nagu sina, ja ma panen oma sõnad ta suhu ja ta räägib neile kõik, mis mina teda käsin. Ja kes ei kuula mu sõnu, mida ta räägib minu nimel, sellelt nõuan mina ise aru…” (5Ms 18:18-19)  Nii oli  Jumal rääkinud oma rahvale umbes kaks tuhat aastat varem. Need Jumala sõnad on nüüd, rahva silme all Jeesuses täide läinud, aga inimesed ei näe ega mõista, vaid tegelevad rohkem enese au säilitamisega kui Jumala otsimisega. 

 Jeesuse alandlikkusest, täielikust alistumisest Isale ja ustavusest on palju õppida. Veel enam aga peaksime endid kaaluma Tema sõnade valgel tänases piiblitekstis. Sest nende sõnade alusel kaalutakse kord ju ka meid (s 48). 

Millele keskendun mina evangeeliumi edasiandmises - kas hukkamõistmisele või päästesõnumile? Kui palju taotlen oma igapäevaelus Jumala au esile tõusmist? Kui palju läheb aega ja energiat eneseupitamisele? Kui ustav olen olnud oma teenimises? Kas ma räägin üldse neid sõnu, mida Jumal on mulle andud rääkida, või hoopis lobisen suurema osa ajast omaenese tarkusest selleks, et pälvida teiste tähelepanu ja tunnustust?

Kui palju on alles meie elus seda valgust, mida Jeesus tooma tuli (s 46)? Kas kardame pimedust või oleme veendunud, et Jeesusesse uskudes ei saa pimedus meist iial võitu? 

 
Palu, et võiksid olla täis Püha Vaimu ning armastust; et suudaksid meelevallaga edasi anda Jumala sõnumit, mis toob valgust ja rääkida sellest, mis on kõige olulisem. Palu, et sul oleks julgust, kui Jumal paneb sind “hüüdma”.

Selle kommentaari autor: APÜ