Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Armastades lõpuni

Kolmapäev, 23. Märts 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 13:1-11

Jeesus peseb jüngrite jalgu
1Aga enne paasapühi, kui Jeesus teadis, et tema tund on tulnud
minna sellest maailmast ära Isa juurde, siis tema, kes oli armastanud
omi selles maailmas, armastas neid lõpuni.
2Ja õhtusöömaajal olles, kui kurat oli juba pannud Juudas
Iskarioti, Siimona poja südamesse, et ta tema reedaks,
3ja kui Jeesus teadis, et Isa on andnud tema kätte kõik ning et
ta on pärit Jumala juurest ja läheb tagasi Jumala juurde,
4tõusis ta õhtusöömaajalt üles, pani oma kuue ära, võttis rätiku
ning sidus selle endale vööle.
5Seejärel kallas ta vett vaagnasse ning hakkas pesema jüngrite
jalgu ja kuivatama rätikuga, mis oli tal vööl.
6Siis tuli ta Siimon Peetruse juurde. Too ütles temale: „Issand,
kas sina tahad pesta minu jalgu?”
7Jeesus vastas: „Mida mina teen, seda sina praegu ei tea, aga
küll sa pärast saad aru.”
8Peetrus ütles talle: „Mitte mingil juhul ei pese sina mu
jalgu!”
Jeesus vastas talle: „Kui mina sind ei pese, siis ei ole sul osa
minuga.”
9Siimon Peetrus ütles talle: „Issand, ära siis pese üksnes mu
jalgu, vaid ka käsi ja pead.”
10Jeesus ütles talle: „Puhtaks pestul ei ole vaja pesta muud kui
jalgu, sest ta on üleni puhas. Ka teie olete puhtad, kuid mitte
kõik.”
11Ta ju teadis, kes tema reedab, seepärast ta ütleski: „Teie ei
ole kõik puhtad.”

Peetrus kirjutab: “Aga te kõik rüütage end alandlikkusega üksteise vastu…” (1Pt 5:5) Kuidas muudaks see sinu tänase päeva kohtumisi?

Johannese evangeeliumi teist poolt (ptk 13-20) on nimetatud “Auhiilguse raamatuks”. Seekord aga on tegu “auhiilgusega”, mis algab määrdunud jalgadest ning kulmineerub kurjategijate jaoks tehtud ristil. Jalgade pesemine (s 3-5) on tähendamissõna tegudes, olles eeltähenduseks risti alandusele ning teenimisele alandlikkuses (s 14,15)

Jeesus tegutses täielikus harmoonias Isaga (ajaplaaniga) ning loeme, et Ta teadis nüüd, et “tund” oli tulnud. Terve Jeesuse teenimisaja maa peal, oli Ta pidevalt vastamisi kuradi ja kurjuse tegudega. See vastuseis oli nüüd jõudmas kulminatsiooni. Jumala Isa armastuse ja kurjuse plaanide vahel olev kontrast on lõikavalt terav, aga Jeesus koges sel tunnil tugevalt Isa ligiolu ja usaldust ja teadis Tema tahet (s 3).  Isa oli andnud kõik tema kätte. Ta toimis täielikus teadmises oma jumalikkusest ja ka oma ülesandest tuua lõplik võit selles vastuseisus kurjusega. Tema kannatus ja ristisurm olid juba väga lähedal. 

Mida teeksid sina, kui tajud, et sulle on jäänud veel väga vähe aega? Mida tegi Jeesus? Isegi sellise kosmilise lahingu eel -“Ta armastas neid lõpuni” (s 1). Võta hetk, et selle armastuse tervendav puudutus, võiks jõuda sügavale su südamesse.

Jeesuse armastuse väljenduseks tol õhtusöömaajal oli teenimine. Taeva ja maa Issand teenis neid, kellelt Tal oleks olnud kõik õigus ise sellisel hetkel teenimist oodata. Jeesus alandas end orja tasemele, sest jalgade pesemine oli kõige madalam orjatöö. Ori oleks külalise jalad pesnud kohe selle saabumisel. Jeesus aga otsustas teha seda söömise ajal (s 2, 4). Sellise sümboolse teoga tõstis Jeesus alandliku teenimise vaimuliku pühitsuse ja Püha Õhtusöömaja lahutamatuks osaks. Selle sügavamat tähendust selgitab Ta salmides Jh 3:12-17.

On tähelepanväärne, et Jeesus pesi ka Juudase jalad, kuigi teadis, et viimane Teda hiljem reedab ning jääb viimselt siiski ebapuhtaks. Jeesus armastas kõiki enda omi lõpuni.

Selline teenimine jahmatas jüngreid, eriti Peetrust, kellest Jeesus ilmselt alustas. Endale tüüpiliselt esitab Peetrus terve rea impulsiivseid väiteid, näidates, et ei tema, ega ka jüngrid mõistnud tegelikult tol hetkel Jeesust lõpuni. Toimuv oli nende jaoks erakordne, samas veel üks kild paljude arusaamatute hetkede hulgas - mida nad alles hiljem, peale Jeesuse ülestõusmist hakkasid mõistma.  

Peetruse hüüatus saada veel rohkem (s 9) illustreerib kujukalt tema mõistmatust. Aga Jeesus ei pahanda, vaid Tema selgitus (s 8) avab jüngritele palju sügavama jumalariigi seaduse - mis kehtib ka meie jaoks täna. Jeesuse pesemisest; Jumala armust piisab täiesti, rohkem ei ole vaja. Jumala arm ega tegu pole kunagi puudulik. Kes on Tema päästva armu usus vastu võtnud, võib olla kindel, et Jeesuse ristisurma kaudu on ta üleni puhtaks pestud, tema patud on andeks antud. Patusüü on kustutatud ning tee Jumala juurde on talle avatud. 

 
“Igaviku Issand, kes asud inimeses, põlvitad alanduses, ning pesed meie jalgu; aita mind täna teenida selles alandlikkuses ning armastada lõpuni, nii nagu tegid Sina!”

Selle kommentaari autor: APÜ