Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vastuvõetav teenimine

Neljapäev, 24. Märts 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 13:12-20

Jeesus peseb jüngrite jalgu
12Kui ta nüüd nende jalad oli pesnud ja oma kuue võtnud ning
jälle lauda asunud, ütles ta neile: „Kas te saate aru, mida ma olen
teile teinud?
13Te hüüate mind „Õpetaja” ja „Issand”, ja seda te ütlete
õigesti, sest see ma olen.
14Kui nüüd mina, Issand ja Õpetaja, olen teie jalgu pesnud, siis
tuleb teilgi pesta üksteise jalgu,
15sest ma olen teile andnud eeskuju, et teiegi teeksite nõnda,
nagu mina olen teile teinud.
16Tõesti, tõesti, ma ütlen teile, ei ole teener suurem kui ta isand
ega saadik suurem kui see, kes tema on saatnud.
17Kui te seda teate, siis olete õndsad, kui nõnda ka teete.
18Ma ei ütle seda teie kõikide kohta. Mina tean, keda ma olen
valinud. Kuid Kiri peab minema täide: „See, kes minu leiba sööb, on
pöördunud minu vastu.”
19Ma ütlen teile seda juba praegu, enne kui see sünnib, et kui
see sünnib, te usuksite, et mina olen see.
20Tõesti, tõesti, ma ütlen teile, kes võtab vastu selle, kelle
mina saadan, see võtab vastu minu, aga kes võtab vastu minu, see
võtab vastu tema, kes on minu saatnud.”

Oleme harjunud mõtlema eelkõige Jumala suurte armutegude peale enda elus. Aga mõtle täna väikestele armutegudele - neile igapäevastele, argistele asjadele, mille eest peaksime samuti Jumalat kiitma.

Kas meie saame aru, mida Jeesus tegi? Tänane piiblitekst ütleb, et Ta andis meile eeskuju, et me teeksime nõnda nagu Tema tegi jüngritele (s 12,14) Ja et teadmisest üksi ei aita, vaid kui me seda teeme, siis kogeme enda olevat õnnistatud.

See, et Jeesus oma jüngrite jalgu pesi, ei olnud juhuslik, aga Ta ei seadnud seda uueks vaimulikuks talituseks, vaid õpetas oma jüngritele sümboolse puhastusteo kõrval, praktilise eeskuju kaudu üksteise teenimise tähtsust.

Peetrusele igatahes meeldisid suured žestid. Vägagi teadlikuna oma läbikukkumistest, mõistab ta aina sügavamalt oma sõltumist Jeesusest. Ning aktsepteerib selle, mida Jeesus talle teeb. 

Jalgade pesemine viitab ka suunamuutusele ning sisenemisele jumalariiki. Aga Peetrusel on raske aktsepteerida, et Jeesuse teenimine võib esineda ka nii argistes, isegi madalates toimingutes - nagu seda tollases Palestiinas oli jalgade pesemine. Kui keegi teenivasse klassi kuuluv inimene meid teenib, pole meil probleemi selle vastuvõtmisega; aga kui seda teeb Tema, kellele me ütleme: “Issand ja Õpetaja” - oleme korraga nõutud (s 14).

Kas Jeesus tahab peapeale pöörata meie arusaamise staatusest? Või teeb Ta midagi veel radikaalsemat - pühkides pildilt igasuguse staatuse mõiste üldse? Ta annab meile eeskuju, õpetades, et igaüks Tema uuest perekonnast peab teenima teisi. Just nii nagu Tema seda tegi.

Aga kuidas Ta suudab seda teha? Sest “tund” oli tulnud ja Jeesus oli Isaga üks ja usaldas Isa täielikult. (Jh 13:1) Kui ka meie usaldus Jumala armastusse kasvab, siis vabaneme teenima ükskõik keda enese ümber, isegi kõige madalamates ja argistes asjades.

Millised on need päevast päeva vajalikud, väikesed teenimised, kus sul on vaja paluda Jumala abi? Milliste madalate ja argiste teenimistegude läbi saad täna teistele osutada Jumala armastust ning hoolitsust?

Selle kommentaari autor: APÜ