Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumal julgustab lahingus

Kolmapäev, 4. Mai 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 5Ms 3:1-11

Iisrael alistab Baasani kuninga Oogi
1Siis me pöördusime ja läksime üles mööda Baasani teed. Ja Oog, Baasani kuningas, tuli välja meie vastu, tema ja kogu ta rahvas, taplusesse Edreisse.
2Ja Issand ütles mulle: „Ära karda teda, sest ma annan su kätte tema ja kogu ta rahva ning maa! Talita temaga, nagu sa talitasid Siihoniga, emorlaste kuningaga, kes elas Hesbonis!”
3Ja Issand, meie Jumal, andis meie kätte ka Baasani kuninga Oogi ja kogu ta rahva; ja me lõime teda, laskmata põgeneda ainsatki.
4Ja me vallutasime siis kõik ta linnad; ei olnud linna, mida me temalt ei võtnud: kuuskümmend linna, kogu Argobi piirkonna, Oogi kuningriigi Baasanis.
5Kõik need linnad olid kindlustatud kõrge müüriga, väravate ja riividega, peale lahtiste linnade, mida oli suur hulk.
6Ja me hävitasime need sootuks, nagu me talitasime Siihoniga, Hesboni kuningaga, hävitades sootuks kõik linnade mehed, naised ja lapsed,
7aga kõik karjad ja linnadest saadava saagi me riisusime enestele.
8Tol korral me võtsime kahe emorlaste kuninga käest selle maa, mis on siinpool Jordanit Arnoni jõest kuni Hermoni mäeni -
9siidonlased hüüavad Hermonit Sirjoniks, aga emorlased hüüavad seda Seniiriks -,
10kõik lausikmaa linnad ja kogu Gileadi ja kogu Baasani kuni Salkani ja Edreini, Oogi kuningriigi linnad Baasanis.
11Sest ainult Oog, Baasani kuningas, oli järele jäänud viimseist refalasist. Vaata, tema säng, raudsäng, eks see ole ammonlaste Rabbas[f] + [fr] 3:11 [ft] Rabba on praegune Amman. [f*]? See on üheksa küünart pikk ja neli küünart lai, hariliku küünra järgi.

Millist julgustust vajad sa täna?

Jumala rahvas vajas julgustuse sõna Issandalt. Ning Issand aitas neil võita ohtliku hirmutunde öeldes neile otse:”Ära karda seda, mis sulle vastu tuleb!”(1,2). See oli nii võimas sõna Issandalt, et igasugune hirm kadus kuulajate südameist ning Jumala rahvas sai südamesse julguse minna vastu eelootavaisse lahinguisse, milles Issand andis neile võidu. Piibel jutustab, et sel ajal kui Jumal jagas ta ühtedesse südametesse julgustust, valas ta teistesse hirmu ning õudust nii, et nimesed värisesid üleni. Võita aga suudavad vaid need, kes on julged, mitte arad.

Tänase peatüki peamine teema ongi manitsus ja julgustus.  Mooses juhib Iisraeli  rahvast edasi Tõotatud Maa poole ning nad kohtavad oma teel Baasani kuningat Oogi ning tema kuulsat sängi.  Seal vallutavad iisaraellased 60 (!) kõrgete müüride ning tugevate väravatega hästi kaitstud linna Oogi territooriumil (s 1-10, 4Ms 21:33-35). 

Taas kord oli Iisraeli võit kiire ja täielik (s 3-4,6) ning Jumala peamine sõnum rahvale on üha selgem: Jumal on neile juba võid andnud, aga rahvas peab ise välja minema ja tegema just nii nagu Jumal on neile ütlenud (s 2).  Taolise tihedalt asustatud, viljaka ning linnastunud ala vallutamine (praegu siis Süüria ja Liibanoni alad), pidi Joosuat kindlasti julgustama, kinnitades, et Jumal saab anda talle võidu igasuguses olukorras ning andis talle indu vastu minna tuleviku lahingutele ilma hirmuta.

Nii Gilead, kui Baasan, mille Iisraeli vallutas, olid ka väga viljakad alad (Am 4:1) - Baasan oli lausa märksõnaks üldisele jõukusele - aga ka strateegilised vallutused, sest nüüd oli Iisraeli seljatagune kindlustatud. Keegi ei saanud teda enam ootamatult rünnata, kui rahvas hakkas liikuma edasi.

Iisrael valitses juba väga suurel maa-alal:  Arnoni jõest alates kuni Hermoni mäe ja Süüria piirini välja (s 8).

 Oog, Baasani valitseja, oli refalaste viimane kuningas, hiiglaste järeltulija, keda esimesed maakuulajad olid pidanud võimatuks vallutada. Ometi oli nii kuningas ise kui kogu tema valitsusala langenud nüüd Iisreli kätte ja see oli erakordne võit legendaarse vaenlase üle, millel oli suure mõju ka kõikidele ümberkaudsetele rahvastele. Jumal oli öelnud: ma ise annan tema su kätte - ja täpselt nii ka sündis, hoolimata kindlustustest, müüridest, lukkudest jpm.

Ka meie elus võibolla alasid, mille vallutamist oleme pidanud võimatuks. Kus ikka ja jälle oleme kogenud kaotust. Iisraeli ja Oogi lugu õpetab meile, et Jumala jaoks ei ole võitmatuid alasid, aga meie peame võitlema täpselt nii, nagu Tema meile ütleb. Võit ei sõltu meie jõust, vaid sõnakuulelikkusest. 

Oogi säng (s 11) on võidutrofee, mis annab aimu tema suurusest, vägevusest ning autoriteedist. Ühtlasi oli see varane näide rauaaja tehnoloogiast ning dekoreerimisest. Iisraeli jaoks aga oli see märk, et too hiiglaste kuningas ja hirm tema vägevuse ees, olid lõplikult minevikku jäänud - see jäi neile suure võidu meenutajaks. 

Ka meie saame julgust juurde, kui meenutame möödunud võidukaid lahinguid ning isiklikke võidutrofeesid. Elukogemus toob julgust. Kui oleme kogenud, kuidas Jumal on meid aidanud, peame paremini vastu ka ees seisvates võitlustes. Omades isiklikku kogemust sellest, mida Jumal on teinud, võime olla kindlad, et Ta toimib samamoodi ka tulevikus.

 

"Ära karda neid, sest ma annan nad sinu kätte; ükski neist ei suuda seista sinu ees!” (Jos 10:8) 

Selle kommentaari autor: APÜ