Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kuulekuse hind

Esmaspäev, 20. Juuni 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 5:34-42

Apostlid vahistatakse uuesti
34Siis aga tõusis Suurkohtus üles üks variser, Gamaliel
nimi, Moosese Seaduse õpetaja, keda kogu rahvas hindas, käskis
mehed natukeseks ajaks välja viia
35ning ütles Suurkohtu liikmetele: „Iisraeli mehed, olge
ettevaatlikud nende inimestega, mida te ka tahate teha!
36Sest hiljaaegu tõusis Teudas, öeldes enese kellegi
olevat, ja tema poole kaldus arvult ligi nelisada meest. Ta
hukati ja kõik tema pooldajad hajutati ning neist ei jäänud
midagi järele.
37Pärast teda tõusis rahvaloenduspäevil üles galilealane
Juudas ja ahvatles rahva enese järel ära taganema. Temagi hukkus
ja kõik tema pooldajad pillutati laiali.
38Ja nüüd ma ütlen teile: Jätke need inimesed rahule ja
laske neil olla - sest kui see nõu või tegu on
inimestest, siis see läheb tühja,
39aga kui see on Jumalast, ei suuda teie seda hävitada
-, et teist ei saaks sõdijaid Jumala enese vastu!” Nad
võtsidki teda kuulda
40ja kutsusid apostlid sisse, peksid neid ja keelasid
neil rääkida Jeesuse nimel ning lasksid nad vabaks.
41Aga nemad läksid Suurkohtu palge eest minema, rõõmustades,
et neid on väärt arvatud kannatama teotust selle nime pärast.
42Ja nad ei lakanud iga päev pühakojas ja kodasid mööda
õpetamast ja kuulutamast evangeeliumi Kristusest Jeesusest.

Kas oled kunagi kedagi kuulnud ütlemas, et ta teeb midagi, sest Jumal ütles talle seda? Kuidas teha vahet, millal on tegu Jumala kõnetusega?

Uue kogukonna dramaatiline kasv Jeruusalmmas toob kaasa kiire ning  vägivaldse reaktsiooni. Kuigi võimukandjate katse apostlite tunnistust maha suruda, oli brutaalne ning ebaõiglane (s 40), oli see samas ka hale ning tõhutu. William Willimon on öelnud: “ Evangeeliumis on midagi, mis muudab vangla tõhutuks.”

Tagakiusatud kogudus avastas vastupidamise jõu, ning ka ootamatu toetuse Suurkohtu seest (s 34-39) ning läbi kõige selle julguse ja rõõmu mis muutis apostlid represseerimatuiks (s 41,42).

Olukord oli raskelt apostlite vastaste poole kaldu. Nende süüdistajad, kohtunikud ja vandemeeste kogu koosnesid eranditult inimestest, kel apostlite sõnumi läbi oli kõige rohkem kaotada. Väitsid ju apostlid otseselt, et mehed, kes neid süüdistasid, olid ise mõrvarid! Millist õigust saab loota selliselt kohtult?

Ja siis siseneb Gamaliel. Kindlasti nägi Jumal juba ette taolise olukorra tekkimist ning Ta asetab ei kellegi teise, kui Pauluse endise õpetaja näol(!) (Ap 22:3) - mõistuse hääle keset seda pinget. Pane tähele mitte ainult seda, mida Gamaliel ütles, vaid ka viisi kuidas ta seda ütles, väljendades vajalikku austust nii oma kolleegide suhtes, aga ka oma manitsuskõnega oodates seni,  kuni süüalused olid ruumist ära viidud (s 34). Gamaliel ei rajanud oma sekkumist sentimentaalsele 

seosele noore Paulusega, kelle innukust ning teravat mõistust pidi ta ju väga hästi tundma. Tema objektiivsele tõendusmaterjalile rajatud kõne loogikat ei olnud võimalik eirata (s 35-39), ning selle kaalukas lõpuosa meenutas kõikidele otsustajatele, et ka nemad ise seisavad tõelise Kohtumõistja ees. Seepärast pole ime, et tema väiteid kuulda võeti.

Aga nõustunud Gamalieliga apostlite vabastamise osas, otsustas suurkohus neid ikkagi piitsutada lasta. See ei tundu kuidagi õiglasena, siiski just selliste tagajärgede eest hoiatas Jeesus kõiki neid, kes Teda järgivad (Lk 21:12). Ka kaasajal on see paljudes riikides usklike jaoks reaalsus, eriti aga seal kus valitsevaks on mõni teine religioon; ning kõik asjaolud näitavad selle reaalsuse tõusvat trendi ka lääneriikides. Jeesus Kristus ise koges taolist kohtlemist. Pilaatus teadis, et ta on süütu kõigis tema vastu tõstetud süüdistustes, ometi lasi ta Teda piitustada ning andis siis üle ristilöömiseks (Mk 15:14-15). 

Ja mida peaksime meie tegema, kui meile midagi taolist sünniks? Sedasama, mida Jeesuse sõnade põhjal tegid apostlid sellises olukorras - nad rõõmustasid selles kogemuses (s 14). 

 
Kuula, pane tähele, võta vastu, toitu, ammuta sellest, mida Püha Vaim sulle näitab. Ja palu, et sul oleks armastust ja julgust rääkida, kuulutada, edasi anda, varustada, jagada - täie julgusega.

Selle kommentaari autor: APÜ