Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Imest mööda vaadates

Reede, 29. Juuli 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 5:1-18

Jeesus tervendab halvatu hingamispäeval
1Pärast seda oli juutide püha ja Jeesus läks üles Jeruusalemma.
2Aga Jeruusalemmas on Lambavärava juures tiik, mida heebrea keeles
hüütakse Betsata; sellel on viis sammaskäiku.
3Siin lamas suur hulk haigeid, pimedaid, jalutuid, halvatuid [kes
ootasid vee liikumist,
4sest aeg-ajalt tuli ingel alla tiiki ja segas vett. Kes nüüd
esimesena pärast veesegamist sisse astus, sai terveks, ükskõik mis
haiguses ta oli].
5Aga seal oli inimene, kes oli olnud haige kolmkümmend kaheksa
aastat.
6Kui Jeesus nägi teda seal lamamas ja sai teada, et ta on juba nii
kaua aega haige, küsis ta temalt: „Kas sa tahad terveks saada?”
7Haige vastas talle: „Isand, mul ei ole kedagi, kes mind aitaks
tiiki, kui vesi hakkab liikuma. Sellal kui mina olen alles teel,
astub mõni teine sisse enne mind.”
8Jeesus ütles talle: „Tõuse üles, võta oma kanderaam ja kõnni!”
9Ja inimene sai otsekohe terveks, võttis oma kanderaami ja kõndis.
Kuid see päev oli hingamispäev.
10Siis ütlesid juudid tervenenule: „Nüüd on hingamispäev ja
seepärast sa ei tohi kanderaami kanda.”
11Tema aga vastas neile: „See, kes mu terveks tegi, ütles
mulle: Võta oma kanderaam ja kõnni!”
12Nad küsisid temalt: „Kes on see inimene, kes sulle ütles: Võta
oma kanderaam ja kõnni!?”
13Aga tervenenu ei teadnud, kes see oli, sest Jeesus oli läinud
kõrvale seal paigas oleva rahva hulka.
14Pärastpoole leidis Jeesus tema pühakojast ja ütles talle: „Vaata,
sa oled saanud terveks. Ära tee enam pattu, et sinuga ei juhtuks
midagi halvemat!”
15Inimene läks ja ütles juutidele, et see oli Jeesus, kes ta
terveks tegi.
16Seepärast hakkasidki juudid Jeesust varitsema, et ta oli seda
teinud hingamispäeval.
17Aga Jeesus kostis neile: „Minu Isa tegutseb tänini ja ka mina
tegutsen.”
18Siis otsisid juudid veel enam võimalust teda tappa,
sellepärast et
ta oli lisaks hingamispäeva rikkumisele nimetanud Jumala oma Isa
olevat,
tehes ennast Jumalaga võrdseks.

“Gileadis on salvi, mis parandab haavatud kohad. Gileadis on salvi, mis parandab patust haige hinge.” (Aafrika-Ameerika spirituaal)

Jumal esitab sageli meile väljakutse selles osas, mida me tegelikult tahame. Kas tahame elada teistmoodi? Kas tahame usus edasi liikuda? Kui eluga rahulolematuina jääme sinna kus oleme, siis viitab see, et me ei tea, mida tahame või pole valmis vastu võtma muutusega kaasatulevat väljakutset. 

Mõnikord oleme nagu too mees, teades mida tahame, kuid otsime seda valest kohast. Betseda tiigi ääres lamav mees koges, et ainult siis kui ta toimis usus ning kuulekuses Kristusele, sündis ime tema elus ning ta sai alustada täiesti uut elu. Aga inimene võib olla ka moraalselt haige ning täiesti võimetu üksi midagi oma patu suhtes ette võtma; ta võib olla sotsiaalselt haige nii, et ei suuda teistega normaalselt suhelda.

Seal tiigi ääres läheb Jeesus tolle mehe juurde, kellel on pikaaegne füüsiline puue. Aga selle asemel, et koheselt mees tervendada (nt nagu Mk 2:11), esitab Jeesus talle küsimuse: ”Kas sa tahad terveks saada?” (s 6). Taoline küsimus tundub mõttetuna, isegi kohatuna, ometi peab Jeesus seda oluliseks.

 On ju ilmne, et mees vajab oma ihu füüsilist tervendamist. Aga võibolla nägi Jeesus temas juba teatavat allaandmist? Pikaajaline haigus võib inimese kergesti selleni viia. Ja nüüd, Jeesuse ligiolus on korraga mehe käeulatuses võimalus füüsiliselt terveks saada! Kas too mees veel tahab, kas ta tahab piisavalt tugevasti- kas ta haarab sellest kinni?

Jeesuse tõotus tervendada ulatub füüsilistest haigustest kaugemale ning samamoodi ka tänasesse päeva (Jk 5:14-15). Sellest hoolimata võivad inimesed olla väga pikatoimelised Jeesuse pakutavast abist kinni haarama ning võivad selle võimaluse oma elust hoopis välja arvata. Lihtsalt sellepärast, et nad ei oska, ei suuda või ei julge enam kaua kestnud olukorrast edasi liikuda ning see olukord on nende nägemise (uskumise?) võime väga õhukeseks taandanud.

Kõik, mis on öeldud füüsilise paranemise kohta, kehtib ka moraalse nõrkuse suhtes. Kuid kui kogeme endid olevat nõrgad, või lausa võimetud, kuidas saame siis välja murda ebatervetest harjumustest? Sageli peame alustama südame puhastamisest. Patt kahjustab inimese terviklikkust ja kahandab usujõudu. Näeme seda selgelt tollest hetkest, kui Jeesus kohtab toda meest veelkord ning käsib tal mitte enam pattu teha (s 14).

Mehe kurtmine, et tal ei ole sõpru (s 7), viitab suhete tervendamise vajadusele - tal on vaja sotsiaalset tervendamist. Selle asemel et endiselt olla täiesti sõltuv teistest, tekib mehel korraga võimalus  ise võtta initsiatiivi ning aidata teisi. Aga kas ta tahab olla terve?

Selles loos leiame neidki, kes soovisid, et asjad jääksid nii, nagu need ikka olid olnud. Need olid religioossed juhid. Kummalisel kombel olid nemad igasugusest usust ning kuulekusest kõige kaugemal ja sedavõrd uppunud käsumeelsuesse ja religiooni raamidesse, et ei suutnud isegi mõista, mis sündinud oli! Kui rahvas nägi meest vaadates kedagi, kes tervenes imeliselt peale 38 aastat ootamist, siis käsumeelsed juudid nägid ainult kedagi, kes eksis käsu vastu - ja kandis oma magamisaset hingamispäeval. On ülimalt traagiline olla sedavõrd mures (oma) religiooni kaitsmise pärast, et ei selle tõttu jääb ime märkamata!

Jeesus aga ütles just neile ja ütleb ka meile: "„Minu Isa tegutseb tänini ja ka mina tegutsen.” (s 17)

 
Mida vajad sina täna? Imet? Julgust ja usku seda paluda, sellesse uskuda? Moraalset, sotsiaalset, usulist, füüsilist tervenemist? Milleks oled sa tegelikult valmis? Räägi sellest Jumalale, toetudes Tema sõnale Psalm 50:15 “Hüüa mind appi ahastuse päeval; siis ma tõmban su sellest väljaja sina annad mulle au!"

Selle kommentaari autor: APÜ