Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Õiglus ja vabadus

Laupäev, 10. September 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 9:19-33

Iisraeli valikust
19Nüüd sa ütled mulle: „Mis ta siis enam ette heidab! Kes saab vastu panna tema tahtmisele?”
20Oh inimene, kes sina õigupoolest oled, et sa tahad Jumalaga vaielda? Ega siis savinõu ütle oma voolijale: „Miks sa mu nõnda oled teinud?”
21Või kas pole potissepal meelevalda savi üle - valmistada samast segust üks nõu auliseks, teine aga autuks tarbeks?
22Eks Jumal, tahtes näidata oma viha ja teha tuntavaks oma väge, ole suure pikameelsusega talunud vihanõusid, mis olid valmistatud hukatuseks,
23ja teinud seda selleks, et ilmutada oma kirkuse rikkust armunõude vastu, mis ta oli juba enne valmistanud kirkuseks?
24Nende hulka on ta kutsunud meidki, mitte üksnes juutide, vaid ka paganate seast.
25Nõnda nagu ta ütleb ka Hoosea raamatus: „Ma hüüan oma rahvaks teda, kes ei olnud minu rahvas, ja armsaks teda, kes ei olnud mulle armas.
26Ja siis sünnib selles paigas, kus neile öeldi: Teie pole minu rahvas!, et seal hüütakse neid elava Jumala poegadeks.”
27Aga Jesaja hüüab Iisraeli kohta: „Kui Iisraeli laste arv oleks nagu mereliiv, siiski pääsevad neist vaid riismed,
28sest lõplikult ja kiiresti teeb Issand tõeks oma sõna maa peal.”
29Ja nõnda on Jesaja ette öelnud: „Kui vägede Issand poleks meile jätnud seemet, siis oleksime olnud nagu Soodom ja saanud Gomorra sarnaseks.”
Iisrael ja Jumala õigus
30Mis me siis ütleme? Seda, et paganad, kes õigust ei taotlenud, on õiguse kätte saanud, ent õiguse, mis tuleb usust.
31Aga Iisrael, kes taotles õigust Seaduse varal, ei ole Seaduseni ulatunud.
32Mispärast? Sellepärast, et nad ei lähtunud usust, vaid arvasid õigeks saavat tegudest. Nad komistasid vastu komistuskivi,
33nagu on kirjutatud: „Ennäe, ma panen Siionisse komistuskivi ja pahanduskalju, ja see, kes usub temasse, ei jää häbisse.”

“Oo Issand, õpeta mulle oma teid ning juhata mind oma tahtmises, et võiksin alandlikkuses käia Sinu ees.”

Õigluse kõrval on inimese järgmiseks suureks igatsuseks vabadus. Aga ka siin muudab meie patusus kogu olukorra. Lisaks sellele, et meie fookus peab nihkuma õiglusenõuetelt sõltumisse Jumala armust, peame tunnistama, - nagu mistahes legaalses süsteemis - et süüdlane on tegelikult kaotanud õiguse vabadusele. Nüüdsest on süüalune täiesti kohtuniku meelevallas.

Vaadake vaaraot. Vaarao, too oletatav Ammon - Re jumala kehastus, kes kasutas oma krooniks madu (mõtle Eedenile!) viib Iisraeli keskel üliosavalt täide ulatuslikku genotsiidi (2Ms 1:15). 

Enam ei ole küsimus Jumala tahtele vastuhakkamises, vaid pigem on Jumala käte vahel kaks süüdiolevat poolt - nagu kaks savinõu potissepa ees (Js 64:8). Mida Jumal teeb? 

Oma eksimatus tarkuses toimib Jumal nii, et Tema au saab veel rohkem nähtavaks. Jumal kuulutab oma õiglust, mõistes kohut vaarao üle - Ta paadutab vaaraod nii nagu vaarao ise oli paadutanud oma südant genotsiidi ohvrite suhtes. Aga samas osutab Jumal ka halastust Iisraeli vastu, kuigi nemadki langesid ebajumalateenimisse -andes neile armu, sest ilma Jumalata ei saaks mingi uus loodu üldse esile tulla. Mõlemad väärivad kohtuotsust. Ühele aga halastatakse - aga sellele halastusele on omane, et see pole välja teenitud, vaid see kingitakse armust. 

Paulus üteb, et see ongi evangeelium. Seesama Jumal, kes halastas ebajumalaid kummardavale Iisraelile (Ho 1:10-2:1), osutab samasugust halastust ka ebajumalaid kummardavate paganate vastu. 

Jah, Jumala sõna ei ole tühjaks läinud, sest Jumala õiglus on teistsugune kui inimeste oma ning õigsus ei ole iial olnud saavutatav inimliku pingutuse abil. Selle peatükk ei ütle, et Jumal kuidagi kapriisselt lihtsalt määrab inimeste saatuseid, vaid Ta määrab, et viimselt võib igaüks saada pääste Tema armu ja halastuse läbi. 

Sellise sõnumi vastuvõtmine on väga raske neile, kes on kas liiga targad, ilusad, rikkad või noored, ega mõista inimese/enda patusust nig  tegelikku vajadust sellise armu järele. Meile ülejäänutele aga, kes ei suudagi muud kui uskuda -  on kuulutus Jumala armust tõeline rõõmusõnum.

 
Issand, ilmuta mulle minu tegelikku olukorda, nii nagu Sina seda näed , et saaksin vastu võtta kogu armu, mida tahad mulle anda.

Selle kommentaari autor: RIkk Watts