Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Sa suudad seda

Teisipäev, 27. September 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 15:14-24

Pauluse kavatsustest
14Mu vennad, ma olen veendunud, et te olete täidetud headuse ja kõiksugu tunnetusega ning suudate ka üksteist manitseda.
15Kohati olen ma teile üsna julgesti kirjutanud, nagu teile meeldetuletuseks, toetudes Jumala poolt mulle antud armule -
16olla Kristuse Jeesuse teener paganate seas, tehes Jumala evangeeliumi preestritööd, et paganate ohver oleks meelepärane, Püha Vaimu läbi pühitsetud.
17Ma võin siis Kristuses Jeesuses kiidelda sellest, mis on Jumalast,
18sest ma julgen ju rääkida ainult sellest, mida Kristus paganate kuulekuseks on teinud minu kaudu sõna ja teoga,
19tunnustähtede ja imetegude väe läbi, Jumala Vaimu väe läbi, nii et ma, alustades Jeruusalemmast ja liikudes ümberringi Illüüriani, olen Kristuse evangeeliumi kuulutamise lõpule viinud.
20Aga ma olen endale pidanud auasjaks mitte kuulutada evangeeliumi seal, kus Kristust juba on nimetatud, et ma ei ehitaks teiste poolt pandud alusele,
21vaid nagu on kirjutatud: „Need, kellele ei ole temast midagi kuulutatud, näevad ja need, kes ei ole kuulnud, hakkavad mõistma.”
22Seepärast ongi mind palju kordi takistatud teie juurde tulemast.
23Et mul nüüd ei ole aga neil aladel enam kohta ja ma olen nii palju aastaid igatsenud tulla teie juurde,
24siis Hispaaniasse reisides loodan ma teid näha ja teie saatel jõuda sinna, kui ma esmalt olen teie keskel end natuke kosutanud.

“Sest see käsk, mille ma täna sulle annan, ei ole sulle raske täita ega kättesaamatu.” (5Ms 30:11)

Võibolla kogesid Roomas elavad kristlased nüüd, et Paulus nõuab neilt liiga palju. Ka meil võib tekkida samasugune tunne. Taolised kõrged ootused võivad tõesti tekitada tunde, et oleme igal juhul läbikukkujad. Paulus ei taha sellisest mõtteviisist midagi kuulda, vaid pigem tuletab neile (ja meile) meelde, kui palju head on ootamas: need vennad ja õed olid täidetud tunnetusest, headusest ja tarkusest sel määral, et võisid olla üksteisele õpetajateks (s 14). Siiski oli ka Paulusel neile midagi veel lisada - enda sõnul soovis ta nende juurde tulles “jagada mõnda vaimulikku andi teie kinnituseks” (Rm 1:11).

Paulus oli kirjutanud Rooma usklikele julgelt, toonud esile koguduse ees olevaid väljakutseid. Tal oli ka Jumala poolt antud autoriteet ja arm seda teha (s 15). Paulus oli kutsutud preestriametisse evangeeliumi kuulutamiseks ja paganate toomiseks sellesse uude usukogukonda. Keegi ei saanud süüdistada Paulust liigses tagasihoidlikkuses ja seda ta ka polnud (Ap 9:15-16).

Pauluse jätkuv innukus Kristuse suhtes on virgutav (s 17-22). Hoolimata kõikidest  läbitud kannatustest ja ka neist mis olid veel tulemas, jäi ta kõigutamatult kuulekaks Kristusele. Ta oli kogenud Jumala väe toimimist enda elus (s 18,19). Ta oli paljusid juhtinud Kristuse sõnakuulmise juurde. Ta oli kandnud hoolt, et mitte tekitada vastuolusid teiste Jumala sõnumi viijatega ning oli ehitanud nende rajatud alusele (s 20). Tema tuline igatsus oli olla eesmineja, vallutada Kristusele uusi alasid ning laiendada ristiusu mõjuala.

Selle kõige juures annab ta kogu au Kristusele ega taha midagi sellest endale (s 17,18).

 
Millises teenimislõigus on Jumal sind “põlema pannud” ja mida koged oma kutsumist täites?

Selle kommentaari autor: Nigel Wright