Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Varjatud kangelased

Neljapäev, 29. September 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 16:1-16

Nimelisi tervitusi
1Ma jätan teie hoolde meie õe Foibe, kes on Kenkrea koguduse teenistuses.
2Võtke ta vastu Issandas nagu pühadele kohane ning toetage teda, milles tal iganes teid vaja läheb, sest tema isegi on olnud paljudele toeks, ka minule endale!
3Tervitage minu kaastöölisi Kristuses Jeesuses, Priskat ja Akvilat,
4kes minu hinge eest oma pea on pannud kaalule, keda ei täna üksnes mina, vaid ka kõik paganate kogudused;
5tervitage ka kogudust nende kojas! Tervitage mu armast Epainetost, kes oli Aasia provintsis esimene pöörduma Kristuse poole!
6Tervitage Maarjat, kes on teie eest palju vaeva näinud!
7Tervitage Andronikost ja Juniast, mu sugulasi ja vanglakaaslasi, kes on silmapaistvad apostlite seas; nemad olid kristlased juba enne mind.
8Tervitage Ampliatust, mu armast Issandas!
9Tervitage Urbanust, meie kaastöölist Issandas, ja mu armast Stahhüst!
10Tervitage Apellest, kes on tunnustatud kristlane! Tervitage Aristobulose omi!
11Tervitage Heroodioni, mu sugulast! Tervitage Narkissose omadest neid, kes on Issandas!
12Tervitage Trüfainat ja Trüfoosat, kes näevad vaeva Issandale! Tervitage armast õde Persist, kes on palju vaeva näinud Issandale!
13Tervitage Issandas valitud Ruufust ja tema ema, kes on ka minu emaks olnud!
14Tervitage Asünkritost, Flegonit, Hermest, Patrobast, Hermast ja vendi, kes on nendega!
15Tervitage Filologost ja Juuliat, Neereust ja ta õde ja Olümpast ning kõiki pühasid, kes on nendega!
16Tervitage üksteist püha suudlusega! Kõik Kristuse kogudused tervitavad teid!

“Seepärast ka meie, kelle ümber on nii suur pilv tunnistajaid, pangem maha kõik koormav ja patt, mis hõlpsasti takerdab meid, ja jookskem püsivusega meile määratud võidujooksu!” (Hb 12:1)

See peatükk kõlab nagu kaaskiri põhilisele kirjale. Evangeeliumi sõnum jõudis Rooma ilmselt migrantide või kristlike kaupmeeste kaudu, kasvõi nende vahendusel, kes juhtusid olema Jeruusalemmas Nelipühi päeval. Need salmid aga on vägagi paljastavad, sest kummutavad ainsa ja suure kangelase teooria algkoguduse saamisloos, juhtides edasi ja tutvustades meile seda suurt “tunnistajate pilve”, väehulka, kes tegelikult alguses koguduse moodustasid. See on üsna muljetavaldav grupp, hajutatud mitmetesse kodudes kogunevatesse kogudustesse üle linna (s 5, 14).

Ühtekokku mainitakse 24 nime. Kuigi Paulus oli alles teel Rooma, tundis ta juba hämmastavalt paljusid sealsete usklike hulgast. Inimesed lliikusid palju. Tähelepanuväärne on ka naiste arv, keda mainitakse - alates Foibest, kes oli Kenkrea koguduse teenija või diakon, ning ilmselt toimetas selle Pauluse kirja Rooma (s 1,2), Priska kätte, kes omakorda oli abielus Akvilaga ning keda Paulus koos Akvilaga nimetab “kaaastöölisteks”; Juuniaseni (Andronikose teise pooleni), kes kõk olid “Kristuses” enne Paulust (s 7).

Siit näeme, et  osa Rooma koguduse liikmetest olid usklikud juba Jeesuse elu ajal, kui arvestame, et Pauluse pöördumine toimus vaid mõni aasta peale Jeesuse ristilöömist. Ja võibolla olid need nimetatud isegi Jeesus ülestõusmise tunnistajate seas?

Piibliuurijad vaidlevad, kas Juniast ja Andronikost tõesti peeti apostlite hulka kuuluvaiks või tähendab salm 7 lihtsalt, et apostlid hindasid neid kõrgelt. Mis see ka poleks, tõuseb neist salmidest meie ette väga positiivne ja muljetavaldav pilt naiste panusest varakiriku kasvamisse. Ja näeme, et Paulus ei olnud naistevihkaja.

Pauluse nimekiri lõpeb üleskutsega tervitada üksteist püha suudlusega. Sügav vastastikune kiindumus on selle kirjelduse sidusaineks ning samasugune kiindumus oli ilmselt levinud terves usukogukonnas.

Kui palju kangelaslugusid võib siin peidus olla! Kas näiteks Rufus, keda mainitakse s 13 - võis olla Küreene Siimona (Mk 15:21) poeg? Kui me vaid teaksime rohkem!

 
Palveta täna oma kogudusekaaslaste eest, keda Püha Vaim sulle meenutab.

Selle kommentaari autor: Nigel Wright