Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Täitmine või tühistamine?

Neljapäev, 5. Jaanuar 2023

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 5:17-26

Jeesuse mäejutlus
17Ärge arvake, et ma olen tulnud Seadust või Prohveteid tühistama. Ma ei ole tulnud neid tühistama, vaid täitma.
18Tõesti, ma ütlen teile, ükski täpp ja ükski kriips ei kao Seadusest seni, kuni taevas ja maa püsivad, kuni kõik, mis sündima peab, on sündinud.
19Seda, kes iganes nendest käskudest ka kõige pisema tühistab ja teisi sedasama tegema õpetab, hüütakse kõige pisemaks taevariigis. Kes aga selle järgi teeb ja õpetab, seda hüütakse suureks taevariigis.
20Sest ma ütlen teile: Kui teie õigus ei ole märksa suurem kui kirjatundjate ja variseride oma, siis te ei saa taevariiki!
21Te olete kuulnud, et muistsele põlvele on öeldud: Sa ei tohi tappa! ja igaüks, kes tapab, peab minema kohtu alla.
22Aga mina ütlen teile: Igaüks, kes oma venna peale vihastab, peab minema kohtu alla, kes aga oma vennale ütleb: „Tola!”, peab minema ülemkohtu alla, kes aga ütleb: „Sina jäle!”, peab minema tulepõrgusse.
23Kui sa nüüd oma ohvriandi altarile tood ja sulle tuleb meelde, et su vennal on midagi sinu vastu,
24siis jäta oma and altari ette ja mine lepi esmalt ära oma vennaga ja alles siis tule ja too oma and!
25Ole varmalt järeleandlik oma vastasele, kuni sa oled temaga teel, et sinu vastane sind ei annaks kohtuniku kätte ja kohtunik kohtuteenri kätte ja sind ei heidetaks vangi!
26Tõesti, ma ütlen sulle, sa ei pääse sealt enne välja, kui oled tagasi maksnud viimsegi veeringu.

Millest sa tead, et oled õige Jumala ees?

Tänases tekstis asetatakse meie ette kaks tänapäeval väga tuttavat mõistet aga vastanduvat eesmärki: need on „tühistamine“ ning „täitmine“.

Jeesus tuli täitma, mitte tühistama käsueadust ning prohveteid (s 17), ning teeb väga selgeks, et ei piisa üksnes sellest kui oleme usuliselt innukad. On vaja, et meie innukus oleks suunatud õigele eesmärgile. Et me ebamugava või mittemeeldiva „tühistamise“ asemel pürgiksime täitma Jumala eesmärke. 

Variseride eesmärgiks oli samuti täitmine: nad oli väga ranged ja hoolikad kõigi 613 käsu järgimisel, mida uskusid Tooras olevat. Nad kartsid lausa, et rikuvad mõnd käsku ise seda teadmata.

Kui aga juba variserid olid käsuseaduse pidamises sedavõrd innukad, kuidas saab siis Jeesus oodata, et meie õigus ületab variseride ja kirjatundjate oma (s 20)?

Probleem oli selles, et variserid keskendusid üksnes välisele, tühistades sel kombel sisu ja sisemise. Nad “toimetasid” Jumala poolt antu üle ning taandasid käsuseaduse “tee” ja “ära tee” nimekirjadeks. Aga sisu tühistades, tühistasid nad ühtlasi Jeesuse, ise seda taipamata.

Käsuseadust näiteks tuues, rõhutab Jeesus just nimelt selle sisu, seda, mis sünnib inimese südames. See aga tundub peaaegu võimatu täita olevat. 

Seadus ütleb „Sa ei tohi tappa“. Ja üksnes seaduse poolt vaadatuna pole viha üldse suur probleem kuni see ei põhjusta kellegi haavamist. Ometi on tapmisest hoidumine puudulik, kui lubame oma südames vihal ja kibedusel edasi kasvada. Ilma armastuse käsu täitmiseta tühistame selle ja siis tuleb inimesel ikkagi minna kohtu alla (s 22).

Inimese õigsust ei määratle vaid väline pilt temast. Mitte keegi ei saanud väita, et tema on õigem lihtsalt sellepärast, et oli suutnud pidada rohkem käske kui teised. Ka ei mõõdeta õigsust sellega kui palju seadusi keegi rikkunud on. Need on inimlikud mõõdupuud, mida Jeesus tuli tühistama.

 Õigsus lähtub palju sügavamalt. See haarab meie südame suhtumised, jumalakummardamise, pühendumise ja sõnakuulmise Jumalale. See nähtub viisist, kuidas suhtleme teistega ning millised on meie teod.; kuidas seisame õigluse eest;  kuidas valime moraalselt õige tee ning osutame halastust teiste vastu. Kuidas jaksame vastu seista kurjale ja selle levikut tühistada - näiteks esimesena  oma usukaaslasega ära leppides (s 23-24). 

Kõike seda ei suuda me ilma Jeesuseta, sest Tema oli ainuke, kes täitis kogu käsuseaduse ja prohvetid (s 17) ning oma ristisurma läbi tühistas meie karistuse. Jeesus meie südames muudab Püha Vaimu läbi meie suhtumised, pühendumise, sõnakuulmise jne. Temas üksi on meie õigsus nii täielik, et võime seisma jääda ka Jumala ees. 

Jeesusele alistudes oma südames saame täita selle nõude, et meie õigus peab olema märksa suurem, kui variseride oma kui tahame pärida taevariiki.

 
 “Ja et mind leitaks tema seest ega oleks mul oma õigust, mis tuleb Seadusest, vaid see õigus, mis tuleb Kristusesse uskumisest, see, mille Jumal annab usu peale.” (Fl 3:9)

Selle kommentaari autor: APÜ