Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Valikud ja tagajärjed

Reede, 20. Jaanuar 2023

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Ms 13:1-18

Aabram ja Lott
1Ja Aabram läks Egiptusest üles Lõunamaale, tema ja ta naine ja kõik, mis tal oli; ja Lott oli koos temaga.
2Ja Aabram oli väga rikas karja, hõbeda ja kulla poolest.
3Ja ta rändas peatuspaigast teise, Lõunamaalt Peeteli poole, sinna paika, kus ta telk enne oli olnud, Peeteli ja Ai vahel,
4altari paika, mille ta varem sinna oli teinud; ja Aabram hüüdis seal appi Issanda nime.
5Aga ka Lotil, kes rändas koos Aabramiga, oli lambaid ja kitsi, veiseid ja telke.
6Kuid maa ei suutnud neid toita, et üheskoos elada, sest nende varandus oli nii suur, et neil oli võimatu üheskoos elada.
7Ja Aabrami loomade karjaste ja Loti loomade karjaste vahel tekkis riid; kaananlased ja perislased elasid siis veel sellel maal.
8Siis Aabram ütles Lotile: „Ärgu olgu riidu minu ja sinu vahel, minu karjaste ja sinu karjaste vahel. Meie, mehed, oleme ju vennad!
9Eks ole kogu maa su ees lahti? Mine nüüd minu juurest ära, lähed sina vasakut kätt, lähen mina paremat kätt; lähed sina paremat kätt, lähen mina vasakut kätt.”
10Siis Lott tõstis oma silmad üles ja nägi, et kogu Jordani piirkond oli kõikjal veerikas; enne kui Issand Soodoma ja Gomorra hävitas, oli see kuni Soarini otsekui Issanda rohuaed, samasugune nagu Egiptusemaa.
11Ja Lott valis enesele kogu Jordani piirkonna; Lott läks teele hommiku poole ja nad lahkusid teineteisest.
12Aabram jäi Kaananimaale ja Lott asus piirkonna linnadesse ning lõi oma telgid üles Soodomani.
13Aga Soodoma mehed olid väga pahad ja patused Issanda ees.
14Ja Issand ütles Aabramile, pärast seda kui Lott tema juurest oli lahkunud: „Tõsta nüüd oma silmad üles ja vaata paigast, kus sa oled, põhja ja lõuna ja hommiku ja õhtu poole,
15sest kogu maa, mida sa näed, ma annan sinule ja su soole igaveseks ajaks!
16Ja ma teen su soo maapõrmu sarnaseks: kui keegi suudab maapõrmu ära lugeda, siis on sinugi sugu äraloetav.
17Võta kätte, käi maa läbi pikuti ja põiki, sest ma annan selle sinule!”
18Ja Aabram võttis telgid ja tuli ning elas Mamre tammikus, mis on Hebroni juures; ja ta ehitas sinna altari Issandale.

“Valgustades teie südame silmi, et te teaksite, milline lootus on tema kutsumises, milline on tema pärandi kirkuse rikkus pühade sees” (Ef 1:18)

probleeme. Rikkus ja karjad, millega Aabram Egiptusest välja tuli kasvasid veelgi (s 1,2,6), piiratud territoorium aga tekitas karjaste vahel konflikte.

Millistel alustel teeme oma valikud? Juhina peab Aabram oluliseks heade suhete säilitamist. Vaidlused lähisugulaste vahel (s 8) suubuvad sageli pikaaegsesse vimmapidamisse, põlguse ja vaenulikkuseni välja, aga Aabrami strateegia taotles rahu taastamist (Rm 14:19).

Kuigi Aabram on suguvõsa juht, annab ta Lotile võimaluse valida esimesena - vaatamata võimalikele tagajärgedele. 

Lott võib oma eelispositsioonis kinnitatuna valida endale parima, ja seda ta ka teeb. Kontrastina Kaananimaa kõrgetele ja paljastele mägedele tõuseb veerikka Jordani jõeoru viljakus ja rohelus eriliselt esile, meenutades Egiptuse “rohuaedu”, mis Lotil ilmselt veel värskelt meeles olid. Selle meeliköitva vaate juures jääb tema jaoks aga täiesti tahaplaanile piirkonnas valitsev hädaoht - sealsete elanike kurjus (s 13). Tundub, et Soodoma inimeste kurjus ja patusus oli üldtuntud juba tolleks ajaks. 

Kas Lott nägi vaid maa viljakust, kuid eiras linna pahelisust ja ohtlikkust? Kas ta andis endale aru, mida ta tegelikult valis? Loeme, et Lott “lõi oma telgid üles Soodomani” - st peaaegu linna piirini, aga üsna varsti tähendas see elamist juba otse keset Soodomat (1Ms 14:12; 1Ms 19:1) ja siis pidi Aabram teda päästma tulema, ning viimselt jäi talle hädavaevu alles vaid tema elu ning 2 tütart. Igal valikul on tagajärjed, mida me pikemas perspektiivis sageli enam kontrollida ei saa.

Ka Aabrami valiku tagajärjed olid ootamatud: talle antakse tõotus, et kogu maa, mida ta seal Peeteli ligidal olevalt kõrgustikult nägi (sealhulgas ka Jordani org!)  - antakse talle ja tema järeltulevatele põlvedele, keda pole võimalik ära lugeda. Jumal kutsub Aabrami tõstma oma silmad üles - ning siis võimendab Jumal oma varasemat tõotust nii tema seemne (kolm korda) kui ka maa osas. 

Lott sai selle mida himustas, kuid Aabram sai selle mida Jumal oli tõotanud. Lott läks elama kurjuse asupaika, aga Aabram ehitas Issandale altari (s 18). Elu on täis valikuid, sh ka need asjad mida valime näha või mitte märgata. Aabram on näide mehest, kelle jaoks oli kesksel kohal suhe Jumalaga ning kaasinimestega.

 
Kui pead lähiajal osalema vaidluste, palu endale tarkust ja armu valida tee, mis suurendab rahu ning toob au Jumalale.

Selle kommentaari autor: John Olley